Auttakaa alkuun kasvissyönnissä!
Millä korvaan proteiinin? Haluaisin mahd. helposti kokattavaa. Ja täyttävää. En halua lusäainepommeja käyttää esim. vuustoja ja muita teollisesti tuotettuja. Liha ja kala itsessään ovat nekin ”puhtaita”. Vinkkejä aloittelijalle kiitos.
Kommentit (29)
Proteiinia saa pavuista, herneistä ja pähkinöistä. Helppo ruoka on esimerkiksi porkkanalaatikko jonka päälle voi laittaa baked beans, eli papuja tomaattikastikkeessa.
Kaupassa myydään myös valmispakkauksissa tofua kokonaisena, suikaleina tai kuutioina. Sitä voi laittaa perunoiden, pastan tai riisin kanssa. Helppo ja nopea ateria on 3 minuutin riisi, jonka kanssa thaimaustettuja tofukuutioita. Kastikkeista ei minulla ole juuri kokemusta, koska käytän ketsuppia kastikkeen sijaan.
Enpä tiedä ovatko vuustot sen keinotekoisempia kuin juustotkaan. Ja liha harvemmin on prosessoimatonta, kyllä niitä suolataan ja käsitellään ties miten, ainakin ulkomailla paloja liimaillaan yhteenkin lihaliimalla, puhumattakaan mitä ne eläimet ovat syöneet tai mikä on jonkun oranssiksi värjätyn antibiootti-kassilohen elämänkaari ja kuinka se matkaa toiselle puolelle maailmaa pakattavaksi... Riista, ilman turhia välikäsiä, on sentään hyvää ja "puhdasta".
Itse suosittelen linssikeittoja. Helppoa ja super täyttävää ja herkullista.
Maitotuotteet tuntuvat monelle kasvissyöjälle olevan se vaikein pala korvattavaksi. Jos olet huolissasi proteiininsaannistasi, aloita maidon jättämisellä pois/korvaamisella. Liha on paljon helpompi jättää sitten myöhemmin pois.
Tölkkipavut ja -herneet ovat nopeita. Esim. punaiset linssit tai teksturoitu soijaproteiini (ns. soijasuikale, soija pala tms.) ovat nopeasti keitettävissä. Muta papuja tai linssejä on hyvä liottaa ennen käyttöä.
Vierailija kirjoitti:
Enpä tiedä ovatko vuustot sen keinotekoisempia kuin juustotkaan. Ja liha harvemmin on prosessoimatonta, kyllä niitä suolataan ja käsitellään ties miten, ainakin ulkomailla paloja liimaillaan yhteenkin lihaliimalla, puhumattakaan mitä ne eläimet ovat syöneet tai mikä on jonkun oranssiksi värjätyn antibiootti-kassilohen elämänkaari ja kuinka se matkaa toiselle puolelle maailmaa pakattavaksi... Riista, ilman turhia välikäsiä, on sentään hyvää ja "puhdasta".
Itse suosittelen linssikeittoja. Helppoa ja super täyttävää ja herkullista.
Linssikeittohullu taas :) Eikä aidosta ruuasta tajua, kun mielestään vuusto on samaa kuin juusto.
Mistä näitä urpoja tulee??
Googleta kasvisruokareseptejä ja tietoa kasvissyönnistä. Sinun ei tarvitse aloittaa kerrasta, voit pikkuhiljaa alkaa tehdä enemmän kasvisruokaa ja etsiä lempireseptejä. Korvaa liha ym. vähitellen sopivalla kasvikunnan tuotteella.
Aloituksesta ei selvinnyt haluatko aloittaa kasvissyönnin vai alkaa vegaaniksi, niillä on kuitenkin iso ero.
Mulla kasvisproteiinin lähteenä linssit, pavut ja kilherneet. Käytän tosin myös raejuustoa, munia ja rahkaa mikä helpottaa valtavasti proteiinin saantia. Minusta ruokavaliota voi viedä ajan kanssa ilmastoystävällisempään suuntaan, kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Nyhtiksestä teen kaalipataa, muuten en oikein noista teollisista kasvisprotskuista ole vielä innostunut. Tofua pitäisi opetella seuraavaksi käyttämään.
Vierailija kirjoitti:
Maitotuotteet tuntuvat monelle kasvissyöjälle olevan se vaikein pala korvattavaksi. Jos olet huolissasi proteiininsaannistasi, aloita maidon jättämisellä pois/korvaamisella. Liha on paljon helpompi jättää sitten myöhemmin pois.
Miksi kasvissyöjän pitäisi jättää pois tai korvata maitotuotteet? Tässä on taas ihmisillä vegaanius ja kasvisruokavalio täysin sekaisin.
Ei niitä teollisia tuotteita ole mikään pakko käyttää, mutta onhan niistä monesti apua tekemään ruoasta sekasyöjälle tutumpaa. Mutta paljon löytyy ruokaa ihan kasviksista, ellei proteiininlähdettä ole itse ruoassa, niin esim. savutofua kuutioina siihen kylkeen, tai hummusta tms. Tässä ihan muutama esimerkki: meksikolainen papukeitto, butter tofu, linssicurry, paahdettu paprikapasta, sitruunainen avokadorisotto, ratatouille, kukkakaaliriisi, tomaatti-cashewpasta, pinaattikeitto, Shepherd's pie linsseistä, munakoisovuoka, punajuurikastike pastalle, linssimelanzane, burgundinpata, tofukiusaus, hernerouhe-makaronilaatikko, linssikeitto eri variaatioineen, kurpitsarisotto, kesäkurpitsalasagne, kookospavut, peltikaalikääryleet, italialainen pastavuoka, kantarelli-makaronilaatikko, avokadopasta, tikka masala kikherneillä, soijarouhe-kaalikeitto, moussaka, suppilovahverouunivuoka, gruusialainen kaalilaatikko, tofu limonello, linssi-punajuurilaatikko, lehtikaalimuusi, belugalinssimuhennos, myskikurpitsa-papupata, maapähkinä-bataattikeitto, tofu curry hot pot, soijarouhekebakot, tomaatti-linssi-dahl, paahdettu kurpitsakeitto, linssi-palsternakka-soselaatikko, sitruuna-zucchinipasta, linssi-pinaattikastike, kesäkurpitsa-kikhernepihvit, rosmariini-papusosekeitto, pinaatti-kikhernekastike, quinoa-hernerouhekroketit, täytetyt tomaatit, borssikeitto, kaalikääryleet, soijasuikale-pastavuoka, maa-artisokkakeitto, thai-kesäkeitto, mustapapupyörykät/-pihvit, chili sin carne, linssimureke...... :)
Pavut, herneet ja linssit ovat hyviä (ja halpoja) proteiininlähteitä kaikki kolme, jos et täysvegaaniksi heittäydy niin kananmuna. Tofu on myös hyvää ja täyttävää, mutta suomalaista tofua on markkinoilla aika vähän, eikä se siksi ole ilmastosyistä kasvikseen vaihtaneelle välttämättä se ideaalein vaihtoehto.
Maitokorvikkeita et kysynyt, mutta sanon silti, että kannattaa ennemmin käyttää suomalaista tai edes pohjoismaista kauramaitoa kuin soija-/mantelimaitoa. Jälkimmäiset raahataan yleensä Etelä-Amerikasta, eikä niissä ole yhtä paljon ravintoaineita kuin kauramaidossa (joka yleensä vastaa aika hyvin rasvatonta/kevytmaitoa lehmästä).
Vierailija kirjoitti:
Mulla kasvisproteiinin lähteenä linssit, pavut ja kilherneet. Käytän tosin myös raejuustoa, munia ja rahkaa mikä helpottaa valtavasti proteiinin saantia. Minusta ruokavaliota voi viedä ajan kanssa ilmastoystävällisempään suuntaan, kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Nyhtiksestä teen kaalipataa, muuten en oikein noista teollisista kasvisprotskuista ole vielä innostunut. Tofua pitäisi opetella seuraavaksi käyttämään.
Tofusta sen verran, että eri tofujen välillä on valtavat erot makujen ja koostumuksien välillä. Itse tykkään Lidlin savutofusta, joka on tosin aika suolaista. Kannattaa siis kokeilla useampaa merkkiä, jos ensimmäinen ei iske.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Enpä tiedä ovatko vuustot sen keinotekoisempia kuin juustotkaan. Ja liha harvemmin on prosessoimatonta, kyllä niitä suolataan ja käsitellään ties miten, ainakin ulkomailla paloja liimaillaan yhteenkin lihaliimalla, puhumattakaan mitä ne eläimet ovat syöneet tai mikä on jonkun oranssiksi värjätyn antibiootti-kassilohen elämänkaari ja kuinka se matkaa toiselle puolelle maailmaa pakattavaksi... Riista, ilman turhia välikäsiä, on sentään hyvää ja "puhdasta".
Itse suosittelen linssikeittoja. Helppoa ja super täyttävää ja herkullista.
Linssikeittohullu taas :) Eikä aidosta ruuasta tajua, kun mielestään vuusto on samaa kuin juusto.
Mistä näitä urpoja tulee??
Juusto == vasikan mahasta kerätyllä tai samanlaisella keinotekoisesti tuotetulla entsyymillä prosessoidaan maitoa haluttuun formaattiin. Miten tämä eroaa ratkaisevalla tavalla vuustojen keinotekoisuudesta?
En ole vegaani, mutta haluan syödä laadukasta ravintoa. Juustot (pelkkää rasvaa ja suolaa) tai vuustot eivät siihen sisälly, eikä myöskään tehotuotettu moskaliha, kalasta puhumattakaan, hyi hitto sentään mitä koiranruokaa.
Älä siirry täysin kasvisruokavalioon, vaan pidä yksi lihapäivä viikossa. Näin taklaat ongelmat helpommin.
Vierailija kirjoitti:
Pavut, herneet ja linssit ovat hyviä (ja halpoja) proteiininlähteitä kaikki kolme, jos et täysvegaaniksi heittäydy niin kananmuna. Tofu on myös hyvää ja täyttävää, mutta suomalaista tofua on markkinoilla aika vähän, eikä se siksi ole ilmastosyistä kasvikseen vaihtaneelle välttämättä se ideaalein vaihtoehto.
Maitokorvikkeita et kysynyt, mutta sanon silti, että kannattaa ennemmin käyttää suomalaista tai edes pohjoismaista kauramaitoa kuin soija-/mantelimaitoa. Jälkimmäiset raahataan yleensä Etelä-Amerikasta, eikä niissä ole yhtä paljon ravintoaineita kuin kauramaidossa (joka yleensä vastaa aika hyvin rasvatonta/kevytmaitoa lehmästä).
Öö. Kauramaidon ravintosisältö on täysin erilainen verrattuna rasvattomaan maitoon. Vitamiineistä lähtien, mutta merkkittävin ero lienee proteiinipitoisuus, joka rasvattomassa maidossa yleensä viisinkertainen. Lusäksi kauran proteiinin aminohappokoostumus kaukana siitä mitä maidon mm. metioniinin osalta.
Kauramaitoa ei käytetä sen ravintosisällön vaan maun ja koostumuksen vuoksi. Saman ravinnon saa kaurapuurosta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Enpä tiedä ovatko vuustot sen keinotekoisempia kuin juustotkaan. Ja liha harvemmin on prosessoimatonta, kyllä niitä suolataan ja käsitellään ties miten, ainakin ulkomailla paloja liimaillaan yhteenkin lihaliimalla, puhumattakaan mitä ne eläimet ovat syöneet tai mikä on jonkun oranssiksi värjätyn antibiootti-kassilohen elämänkaari ja kuinka se matkaa toiselle puolelle maailmaa pakattavaksi... Riista, ilman turhia välikäsiä, on sentään hyvää ja "puhdasta".
Itse suosittelen linssikeittoja. Helppoa ja super täyttävää ja herkullista.
Linssikeittohullu taas :) Eikä aidosta ruuasta tajua, kun mielestään vuusto on samaa kuin juusto.
Mistä näitä urpoja tulee??
Juusto == vasikan mahasta kerätyllä tai samanlaisella keinotekoisesti tuotetulla entsyymillä prosessoidaan maitoa haluttuun formaattiin. Miten tämä eroaa ratkaisevalla tavalla vuustojen keinotekoisuudesta?
En ole vegaani, mutta haluan syödä laadukasta ravintoa. Juustot (pelkkää rasvaa ja suolaa) tai vuustot eivät siihen sisälly, eikä myöskään tehotuotettu moskaliha, kalasta puhumattakaan, hyi hitto sentään mitä koiranruokaa.
Siinä toinen, jonka ravintotietämys on nolla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Enpä tiedä ovatko vuustot sen keinotekoisempia kuin juustotkaan. Ja liha harvemmin on prosessoimatonta, kyllä niitä suolataan ja käsitellään ties miten, ainakin ulkomailla paloja liimaillaan yhteenkin lihaliimalla, puhumattakaan mitä ne eläimet ovat syöneet tai mikä on jonkun oranssiksi värjätyn antibiootti-kassilohen elämänkaari ja kuinka se matkaa toiselle puolelle maailmaa pakattavaksi... Riista, ilman turhia välikäsiä, on sentään hyvää ja "puhdasta".
Itse suosittelen linssikeittoja. Helppoa ja super täyttävää ja herkullista.
Linssikeittohullu taas :) Eikä aidosta ruuasta tajua, kun mielestään vuusto on samaa kuin juusto.
Mistä näitä urpoja tulee??
Juusto == vasikan mahasta kerätyllä tai samanlaisella keinotekoisesti tuotetulla entsyymillä prosessoidaan maitoa haluttuun formaattiin. Miten tämä eroaa ratkaisevalla tavalla vuustojen keinotekoisuudesta?
En ole vegaani, mutta haluan syödä laadukasta ravintoa. Juustot (pelkkää rasvaa ja suolaa) tai vuustot eivät siihen sisälly, eikä myöskään tehotuotettu moskaliha, kalasta puhumattakaan, hyi hitto sentään mitä koiranruokaa.
Siinä toinen, jonka ravintotietämys on nolla.
Mikä tässä sitten on korjattavaa?
Vierailija kirjoitti:
Maitotuotteet tuntuvat monelle kasvissyöjälle olevan se vaikein pala korvattavaksi. Jos olet huolissasi proteiininsaannistasi, aloita maidon jättämisellä pois/korvaamisella. Liha on paljon helpompi jättää sitten myöhemmin pois.
En ole kasvissyöjä, mutta en kyllä syö maitotuotteita koskaan. En pidä niistä enkä ole huomannut mitään vahinkoa, etten syö niitä. Kalsiumarvot ovat ihan kunnossa ilman maitotuotteitakin.
Miten liha on puhdasta? Elävästä hengittävän eläimen tapetusto ruhosta väännetty jauhelihaa, todella luonnollista ja ei yhtään prosessoitua?
Paras konsti tutustua kasvisyöntiin on liittyä Vegaanihaasteeseen. Saat päivittäin sähköpostiisi uutiskirjeen, jossa pikkuhiljaa tutustutaan erilaisiin kasvistuotteisiin, vitamiini- yms. tarpeisiin ym. Ja joka päivä saat uuden reseptin ja ostoslistan sitä varten. Saat myös tuutorin halutessasi, mutta ei tietenkään pakollinen. Häneltä voi kysyä lisätietoa juuri itseä mietityttävistä asioista.
Mitään tilitysvelvollisuutta ei ole, eikä koko kuukautta tarvitse luonnollisestikaan syödä vegaanisesti. Voi poimia ohjeista ja tiedoista juuri sen, mikä itseä liippaa, mutta saatpa monipuolisen paketin sekä kasvissyönnistä että tuotteista ja resepteistä.
Ei voisi kovin paljon helpompaa olla. :)
www.vegaanihaaste.fi