Mitä öljyä paistamiseen?
Ennen käytin oivariinia, mutta nyt on kolesterolit koholla. Käytän muutoin öljyistä kylmäpuristettua neitsyitoliiviöljyä esim salaatinkastikkeena, mutta se ei kai ole ihan optimaalisin paistamiseen? Olen myös aloittanut merileväöljykapseleiden syömisen mistä pitäisi saada omegat, kun kalaa en syö lainkaan.
Kommentit (13)
Lidlin primadonna, halvin oliiviöljy kestää lämpöä mutta ei tulikuumalla pannulla seisottamista, sama pätee kookosöljyyn.
Oliiviöljy on ihan hyvää paistamiseen, avocadoöljy toinen hyvä vaihtoehto.
Oivariinia en käyttäisi koskaan paistoon.
Vierailija kirjoitti:
Lidlin primadonna, halvin oliiviöljy kestää lämpöä mutta ei tulikuumalla pannulla seisottamista, sama pätee kookosöljyyn.
Kookosöljy sisältää myös paljon kovaa rasvaa joten ei oikein sovellu kolesteroliongelmaiselle... Mausta kyllä tykkäisin.
Itse käytän oliiviöljyä / camelinaöljyä pääasiassa. Letut paistan rypsiöljyllä. Perheessä maitoallergikko.
Oliiviöljy on ihan hyvä. Siinä on korkeampi savuamispiste kuin monessa muussa, yksi korkein.
Voi ja kookosöljy on myös hyviä. Parasta on yhdistää oliiviöljy + voi, ne nimittäin suojelee toisiaan yhdessä ja on entistä suurempi savuamispiste.
Vierailija kirjoitti:
Oliiviöljy on ihan hyvää paistamiseen, avocadoöljy toinen hyvä vaihtoehto.
Oivariinia en käyttäisi koskaan paistoon.
Minulla on käsitys ettei oliiviöljy kestäisi yhtä kuumia lämpötiloja kuin esim rypsi. Voin toki olla väärässäkin. Avokadoöljyä en olekaan kokeillut, pitääpä perehtyä!
Perusoliiviöly (ei extra virgin) tai rypsi/rapsiöljy, mille nyt muuten on sen verran käyttöä ettei pilaannu. Itse kolesteroligeenit omaavana olen päättänyt siirtyä käyttämään leivonnassa öljyä voin sijaan. Hesarissa olikin tästä juuri juttu + ohjeita. Voin käytön rajaan muikkujen paistamiseen pari kertaa kuussa kesäkaudella.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oliiviöljy on ihan hyvää paistamiseen, avocadoöljy toinen hyvä vaihtoehto.
Oivariinia en käyttäisi koskaan paistoon.
Minulla on käsitys ettei oliiviöljy kestäisi yhtä kuumia lämpötiloja kuin esim rypsi. Voin toki olla väärässäkin. Avokadoöljyä en olekaan kokeillut, pitääpä perehtyä!
Extra virgin olive oil's smoke point is somewhere around 374–405°F (190–207°C)
Rypsiöljyllä on korkea savuamispiste (220-230 ̊C)
Ihan yhtä hyviä molemmat, vaikkakin rypsiöljy on epäterveellinen tulehdusta aiheuttava kasviöljy. Mutta voihan sitä käyttää minimaalisesti, tosin jos terveydestä välittää niin välttää kokonaan.
Kiitos kaikille vastauksista, hommaan tuota avokadoöljyä myös. Ja jos joku osaa neuvoa miten on leivonnassa korvannut voin öljyllä niin otan kiitollisena senkin tiedon vastaan! En kyllä leivo kovin usein nytkään, mutta ihan varuilta.
Avocadoöljyllä tuo savuamispiste on niinkin korkea kuin 271C eli kestää todella kuumaa.
Manteliöljy kestää rypsin tavoin lämpöä (savuaa 221C) mutta se mielestäni tuo makua ruokaan, joten jos tykkää mantelista niin ihan hyvä.
Vierailija kirjoitti:
Avocadoöljyllä tuo savuamispiste on niinkin korkea kuin 271C eli kestää todella kuumaa.
Manteliöljy kestää rypsin tavoin lämpöä (savuaa 221C) mutta se mielestäni tuo makua ruokaan, joten jos tykkää mantelista niin ihan hyvä.
Manteliöljy kuulostaisi aivan ihanalle, mutta saan välillä mantelistakin allergiaoireita pähkinäallergikkona :(
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lidlin primadonna, halvin oliiviöljy kestää lämpöä mutta ei tulikuumalla pannulla seisottamista, sama pätee kookosöljyyn.
Kookosöljy sisältää myös paljon kovaa rasvaa joten ei oikein sovellu kolesteroliongelmaiselle... Mausta kyllä tykkäisin.
Millaista kookosöljyä tarkoitat?
Suosin kylmäpuristettua kookosöljyä ja voita paistamisessa.
Miten paljon sinulla on paistamistarvetta? Kaatuuko maailma siihen, jos nuo olisi käytössä.
Suosin raakaleivontaa silloin, kun harvakseltaan jotain leivoin.
Manteleita, pähkinöitä ja siemeniä pääasiallisena rasvan lähteenä. Lisäksi hieman kookosöljyä tai kaakaovoita. Paistettaviin käytän myös voita.
Pähkinä yms. allergisena etsiä tai kokeillen tehdä omat reseptit.
Jos kolesteroli on koholla, huomio kasviksiin, marjoihin, sokeriin ja viljoihin. Ilman viljoja pärjää mainiosti, ei ollenkaan vaikeaa tai monimutkaista.
Metsästäjä-keräilijöitähän me olemmekin 💚
Nostan