Iso leivinuuni mutta runtuu että ei varaa lämpöä kovin hyvin
Ei taida auttaa muu kuin purku ja uuden muuraus? Vai onko jotain kikkoja? Nuohoukset on hoidettu asianmukaisesti.
Kommentit (59)
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Isossa kivimassassa sama lämpömäärä ei "tunnu" kovinkaan hyvin, koska lämpö nimenomaan varautuu kivimassaan joka luovuttaa sitä vähitellen. Uuni ei siis välttämättä tunnu kädellä kokeillen tai säteilemällä erityisen kuumalta, mutta varaa silti paljon lämpöä. Mitä vähemmän massaa, sen suoremmin uuni luovuttaa lämmön huoneilmaan. Esimerkiksi kamiinatyyppinen tulisija lämmittää (suurella teholla) vain kun tuli palaa ja jäähtyy välittömästi tulen sammuttua.
Meillä on iso leivinuuni/takkayhdistelmä eli massaa on paljon ja yhden päivän lämmitys häviää sinne sisuksiin kokonaan, mutta kolmantena päivänä on jo lämmityshyötyäkin joka kestää sitten kauan.
Ei ole käytössä lämmitykseen yleensä, koska pannuhuoneen kautta tulee lämpö.
Nuohooja juuri syksyllä sanoi, että kannattaa pakkasilla aloittaa lämmitys jo ajoissa, niin on sitten lämmintä tarvittaessa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Tarkennan nyt vielä: kun lämmität uunin, montako täyttä pesällistä poltat siinä kerralla?
Vanhempani laittoivat uunin päälle paksuja vuolukivilaattoja ja ne kestää hyvin lämpimänä pitkään.
Ostivat joltain uunivalmistajalta ja ovat noin 5cm paksuja ja 30x40cm lev sekä pituus
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Tarkennan nyt vielä: kun lämmität uunin, montako täyttä pesällistä poltat siinä kerralla?
Hmm en ole ihan varma mitä nyt tarkoitat, mikä sitten on ”täysi pesällinen”, se uuni on todella iso. Varmaan lähes metrin leveä ja niin syvä että melkein mahtuisin sinne kokonaan sisään. No yleensä niin että se korillinen syötetään sinne kahdessa osassa. Ensin noin vajaa korillinen puita, sytytys ja vähän aikaa kun on palanut niin loput sisään. Jos kaksi koria poltetaan niin lisitään vähän enemmän kerrallaan.
Vaikuttaa myös mitä puuta polttaa.
Meillä oli pari vuotta leppää ja ei sillä saanut samaa lämpöä kuin koivulla
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Tarkennan nyt vielä: kun lämmität uunin, montako täyttä pesällistä poltat siinä kerralla?
Hmm en ole ihan varma mitä nyt tarkoitat, mikä sitten on ”täysi pesällinen”, se uuni on todella iso. Varmaan lähes metrin leveä ja niin syvä että melkein mahtuisin sinne kokonaan sisään. No yleensä niin että se korillinen syötetään sinne kahdessa osassa. Ensin noin vajaa korillinen puita, sytytys ja vähän aikaa kun on palanut niin loput sisään. Jos kaksi koria poltetaan niin lisitään vähän enemmän kerrallaan.
Onhan puut sitten uunin pituisia?
Todennäköisesti ei ja silloin pitää enemmän polttaa puuta kuin nuo korilliset.
Leininuunia ei lämmitetä niin että sinne menee pari koria puita päivässä, se lämmitetään kerralla lämpimäksi reilulla määrällä puita, jonka jälkeen suljetaan pellit.
Koria? Miten isoja puita? Jos pesään mahtuisi metrinen halko,laita n 70-60 cm pitkiä. Niin paljon kuin mahtuu. Sytytä, "möyhi" palavia puita välillä että palavat tasaisesti. Pelti kiinni heti kun hiilos on sammunut. Jos ei noin lämpiä, luulisin että vika on uunissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Tarkennan nyt vielä: kun lämmität uunin, montako täyttä pesällistä poltat siinä kerralla?
Hmm en ole ihan varma mitä nyt tarkoitat, mikä sitten on ”täysi pesällinen”, se uuni on todella iso. Varmaan lähes metrin leveä ja niin syvä että melkein mahtuisin sinne kokonaan sisään. No yleensä niin että se korillinen syötetään sinne kahdessa osassa. Ensin noin vajaa korillinen puita, sytytys ja vähän aikaa kun on palanut niin loput sisään. Jos kaksi koria poltetaan niin lisitään vähän enemmän kerrallaan.
Onhan puut sitten uunin pituisia?
Todennäköisesti ei ja silloin pitää enemmän polttaa puuta kuin nuo korilliset.
Ei ole, en sellaisia jaksaisi varmaan edes käsitellä. Ihan normipituisia, puukoriin mahtuvia. Koivua ovat.
Ajan ja käytön vuoksi leivinuunin tiilet hapertuvat ja niihin tulee murtumia. Tämä vähentää uunin lämmönvarauskykyä. Leivinuunin ikä voi olla ehkä korkeintaan 30v jos sitä käytetään säännöllisesti lämmitykseen.
Isoon uuniin laitetaan halkoja, jotka ovat halkaistu klapin paksuisiksi eli leivinuunin polttopuut meillä ovat 1m pituisia ja noin 5cm halkaisijaltaan.
Vierailija kirjoitti:
Ajan ja käytön vuoksi leivinuunin tiilet hapertuvat ja niihin tulee murtumia. Tämä vähentää uunin lämmönvarauskykyä. Leivinuunin ikä voi olla ehkä korkeintaan 30v jos sitä käytetään säännöllisesti lämmitykseen.
Uuni on vanha, alunperin muurattu oletettavasti joskus 20-30-luvulla, mutta se tulipesä tms ainakin suureta osin muurattu uudelleen noin 20v sitten. Samoin hormit korjattu. Yhtään en tiedä miten ne savukanavat siellä uunin sisällä kiertävät.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Tarkennan nyt vielä: kun lämmität uunin, montako täyttä pesällistä poltat siinä kerralla?
Hmm en ole ihan varma mitä nyt tarkoitat, mikä sitten on ”täysi pesällinen”, se uuni on todella iso. Varmaan lähes metrin leveä ja niin syvä että melkein mahtuisin sinne kokonaan sisään. No yleensä niin että se korillinen syötetään sinne kahdessa osassa. Ensin noin vajaa korillinen puita, sytytys ja vähän aikaa kun on palanut niin loput sisään. Jos kaksi koria poltetaan niin lisitään vähän enemmän kerrallaan.
Leivinuunin pesää ei koskaan laiteta ihan täyteen, sen saa täyttää vain noin 2/3 kerrallaan, eli ”pesällinen” on sellainen 2/3 palotilan korkeudesta. Puut ei myöskään saisi olla ihan luukun lähellä, vaan siellä peremmällä. Näin se palaa taloudellisemmin, ei savuta sisälle ja ennen kaikkea ei hajota tulipesää. Jos polttaa liikaa tai väärässä kohdassa, voi tulipesä alkaa rapautua.
Yleensä 2 pesällistä riittää lämmittämään uunin. Juuri tätä enempää ei kerralla kannata lämmittää. Meillä se lämpö riittää kahdeksi päiväksi - talo on aika iso, mutta eristyskin on moderni. Uuni ei tosiaan tunnu erityisen kuumalta, mutta lämmittää silti.
Jos leivinuuni ei tunnu varaavan, tarkastakaa, onko uunissanne ”kesäpelti” ja missä asennossa se on. Joissain leivinuuneisa on pelti, jolla nimittäin voi sulkea ilmankierron varaavista osista sitä varten, että voi leipoa myös kesällä kun halua lämmitykseen ei ole. Palokaasut ohjautuvat tällöin suoraan ulos kiertämättä uunin poskissa, eivätkö ne tietenkään silloin lämmitä uunin varaavia osia. Jos näin on, pellin asentoa kannattaa muuttaa.
Ns. 7 leivän leivinuunin lämmitys kestää 10-12 tuntia ja puita menee puoli mottia (kuutiometriä). Sitten alkaa olla lämpöä ja muuri kuuma ettei paljaalla kädellä kärsi koskea.
Hullujen puheita nämä joissa kehotetaan polttamaan uunin täydeltä puita. Menee tulisija rikki jos sitä liian kuumana polttaa. Korillisesta koivua tulee lämpöenergiaa jo aivan valtava määrä!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Montako pesällistä poltat kerralla?
1 tai 2 koria menee puita päivässä.
Tarkennan nyt vielä: kun lämmität uunin, montako täyttä pesällistä poltat siinä kerralla?
Hmm en ole ihan varma mitä nyt tarkoitat, mikä sitten on ”täysi pesällinen”, se uuni on todella iso. Varmaan lähes metrin leveä ja niin syvä että melkein mahtuisin sinne kokonaan sisään. No yleensä niin että se korillinen syötetään sinne kahdessa osassa. Ensin noin vajaa korillinen puita, sytytys ja vähän aikaa kun on palanut niin loput sisään. Jos kaksi koria poltetaan niin lisitään vähän enemmän kerrallaan.
Leivinuunin pesää ei koskaan laiteta ihan täyteen, sen saa täyttää vain noin 2/3 kerrallaan, eli ”pesällinen” on sellainen 2/3 palotilan korkeudesta. Puut ei myöskään saisi olla ihan luukun lähellä, vaan siellä peremmällä. Näin se palaa taloudellisemmin, ei savuta sisälle ja ennen kaikkea ei hajota tulipesää. Jos polttaa liikaa tai väärässä kohdassa, voi tulipesä alkaa rapautua.
Yleensä 2 pesällistä riittää lämmittämään uunin. Juuri tätä enempää ei kerralla kannata lämmittää. Meillä se lämpö riittää kahdeksi päiväksi - talo on aika iso, mutta eristyskin on moderni. Uuni ei tosiaan tunnu erityisen kuumalta, mutta lämmittää silti.
Jos leivinuuni ei tunnu varaavan, tarkastakaa, onko uunissanne ”kesäpelti” ja missä asennossa se on. Joissain leivinuuneisa on pelti, jolla nimittäin voi sulkea ilmankierron varaavista osista sitä varten, että voi leipoa myös kesällä kun halua lämmitykseen ei ole. Palokaasut ohjautuvat tällöin suoraan ulos kiertämättä uunin poskissa, eivätkö ne tietenkään silloin lämmitä uunin varaavia osia. Jos näin on, pellin asentoa kannattaa muuttaa.
Ok, kiitos vinkeistä. Ei ole kesäpeltiä, on vain yksi pelti. Uuni ei onneksi savuta vaan vetää hyvin. Talo tosiaan vanha ja eristykset suurelta osin alkuperäiset kutterinpurut. Lisäksi osa lämmöstä menee varmaan hukkaan kylmillään olevaan yläkerran portaikkoon joka on rakennettu osin leivinuunin takaosan päälle.
Vierailija kirjoitti:
Leininuunia ei lämmitetä niin että sinne menee pari koria puita päivässä, se lämmitetään kerralla lämpimäksi reilulla määrällä puita, jonka jälkeen suljetaan pellit.
Kerrallaan siis poltetaan noi puut, ei niin että sammuu välissä ja sitten sytytellään uudelleen. Niitä ei kuitenkaan laiteta sinne kaikkia kerrallaan heti alussa vaan puita lisätään pari kolme kertaa palamisen aikana.
Montako pesällistä poltat kerralla?