Selittäkää umami. Onko se jokin uusi maku, joka on lisätty näihin hapan, makea, karvas -juttuihin?
Kommentit (8)
Vierailija kirjoitti:
Vanha makuhan se on, mutta vasta nykyaikana löydetty, mm. luuliemi on luonnostaan umamia, sienet, tomaattikastike, parmesaani jne.
Lipstikka myös.
Umamia ei voi selittää samalla tavoin kuin happamuutta tai makeutta. Se on pikemminkin aistimuksen korostuminen.
Vierailija kirjoitti:
Lihaisa maku.
On joo, ja elimistö kuulemma etsii ruoasta tiettyjä aminohappoja, jos ruoka on oikein umamista ja glutamaattista ilman lihaa, esim. msg käytöllä.
Meille opetettiin tuo yläasteella perusmakujen joukossa 1980-luvun alussa joten kyseessä ei ole uusi käsite.
Vierailija kirjoitti:
Meille opetettiin tuo yläasteella perusmakujen joukossa 1980-luvun alussa joten kyseessä ei ole uusi käsite.
Eh, se on otettu virallisesti käyttöön -85....joten ei ole mahdollista, että sinulle on opetettu se 80-luvun alussa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meille opetettiin tuo yläasteella perusmakujen joukossa 1980-luvun alussa joten kyseessä ei ole uusi käsite.
Eh, se on otettu virallisesti käyttöön -85....joten ei ole mahdollista, että sinulle on opetettu se 80-luvun alussa.
Oletko oikeasti sitä mieltä, että käsitteet tulevat käyttöön vasta virallistamisen jälkeen. Noin vain. Hups!
Vanha makuhan se on, mutta vasta nykyaikana löydetty, mm. luuliemi on luonnostaan umamia, sienet, tomaattikastike, parmesaani jne.