Mitä gluteenitonta viedä nyyttäreihin?
Olis illanistujaiset tiedossa , noin 5 henkilöä yhteensä.Yhdellä on gluteeniyliherkkys joten haluaisin tässä hänetkin huomioida. Mitä gluteenitonta voisin viedä tarjottavaksi? Tai ehkä leipoa , jos tiedätte jonkun hyväksi koetun reseptin?Tuleeko mieleen jotain kivaa ?( mielummin jotain muuta kuin suoraan keksejä gluteenittomalta osastolta).
Kommentit (67)
Oikeastaan mitä tahansa voi leipoa gluteenittomana kun ostat gluteenittomia jauhoja. Eli leivo sitä mitä tykkäät normaalistikin leipoa, mutta korvaa vaan gluteenilliset ainesosat gluteenittomilla.
Vierailija kirjoitti:
Oikeastaan mitä tahansa voi leipoa gluteenittomana kun ostat gluteenittomia jauhoja. Eli leivo sitä mitä tykkäät normaalistikin leipoa, mutta korvaa vaan gluteenilliset ainesosat gluteenittomilla.
Eikös gluteenittomissa jauhoissa ole aivan erilainen koostumus , ettei sovi ihan kaikkkiin normiresepteihin?
Korjatkaa jos olen väärässä:) Mites muuten maku?
Sipsejä
Hedelmiä
Kasviksia
Marenkia
Pitsa on lähes kaikkien suosikki. Hyviä ovat myös maidottomat ja glut. kanelipuustit s-ryhmän pakastealtaasta, söin eilen. Hyviä vaihtoehtoja löytynee myös ruuista joissa ei ole lainkaan viljaa, glut. ei tarkoita että pitäisi olla ylipäätänsä viljatuote.
Osta valmiita gluteenittmia piiraa/pitsapohjia ja kokoat täytteet gluteenittomista aineista.
Vierailija kirjoitti:
Oikeastaan mitä tahansa voi leipoa gluteenittomana kun ostat gluteenittomia jauhoja. Eli leivo sitä mitä tykkäät normaalistikin leipoa, mutta korvaa vaan gluteenilliset ainesosat gluteenittomilla.
Tätä olin myös tulossa sanomaan. Huomio vaan se, että gluteenittomia jauhoja kannattaa käyttää hieman enemmän kuin mitä normaaleja jauhoja, jotta koostumuksesta tulee hyvä.
T: keliaakikon äiti
Dajm-kakku kaupan pakastealtaasta. Jos leipoisin itse, ostaisin vaaleita gluteenittomia jauhoja ja etsisin reseptin netistä. Myös perunajauho on gluteenitonta. Kääretortun leipominen?
Jos olet tottunut gluteenittomilla leipoja niin paista itse, mutta hyviä vaihtoehtoja kaupastakin nykyisin löytyy.
-Pakasteesta gluteeniton mutakakku/suklaakakku, Daim-kakkuja on useamman laisia. Kahden kappaleen prinsessaleivos-pakkauksia
-Sitten löytyy tuoreina leipähyllyjen läheltä mm. tosca-kakkua, banaanikakkua, unelmatorttua. Fazerin kinuski- ja mustikkakakkusia jne. Tuo edellämainittu Pirkka kääretorttu on ällömakea ja teollisen makuinen.
Riippuu haluatko viedä suolaista tai makeaa. Itse pidän esimerkiksi britakakusta, helppo leipoa gluteenittomana versiona ja siihen voi lisätä kauden marjoja. Suolaisista pidän kasvis- ja kinkkupiirakasta. Gluteeniton leipominen ei poikkea paljoa tavanomaisesta leipomisesta, gluteenia sisältävät jauhot tai muut ainesosat korvataan jollain.
https://www.kinuskikissa.fi/suklaakakku-maidoton-munaton-gluteeniton-ve…
Tää on tosi helppo tehdä, ja voi tehdä esim. ihan uunivuokaankin, jos ulkonäön suhteen ei tarvitse kikkailla. Maidoton resepti kylläkin, mutta voinee hyvin käyttää tavallistakin kermaa :)
Kuten edellisessäkin viestissä mainittiin, niin kotikeittiössä on aina kontaminaation riski. Kannattaa kysyä ennakkoon, että onko kuin herkkä tuo gluteeniyliherkkyys. Voiko leipoa samassa tilassa, missä käytetään tavallisia jauhoja jne.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oikeastaan mitä tahansa voi leipoa gluteenittomana kun ostat gluteenittomia jauhoja. Eli leivo sitä mitä tykkäät normaalistikin leipoa, mutta korvaa vaan gluteenilliset ainesosat gluteenittomilla.
Eikös gluteenittomissa jauhoissa ole aivan erilainen koostumus , ettei sovi ihan kaikkkiin normiresepteihin?
Korjatkaa jos olen väärässä:) Mites muuten maku?
On erilainen koostumus ja käyttäytyy sekä nousemisen, jauhojen turpoamisen ja paistoajan suhteen eri lailla kuin gluteenilliset jauhot, sekä vielä jokainen glut. seos eri lailla. Kääretorttupohja perunajauhosta on ehkä helpoin kylmiltään tehtävä leivonnainen. Leivonnassa pitää muistaa käyttää puhtaita mittoja ja astioita, ja ehdottomasti avata uudet sokerit ja muut ainekset, jos on pienikin mahdollisuus että niissä on jauhopölyä tai niistä on jopa otettu jauhoisella mitalla. Jos käyttää vaikka yleiskonetta, on sekin tarkistettava mahdollisten taikinajäämien varalta.
Vierailija kirjoitti:
Jos olet tottunut gluteenittomilla leipoja niin paista itse, mutta hyviä vaihtoehtoja kaupastakin nykyisin löytyy.
-Pakasteesta gluteeniton mutakakku/suklaakakku, Daim-kakkuja on useamman laisia. Kahden kappaleen prinsessaleivos-pakkauksia
-Sitten löytyy tuoreina leipähyllyjen läheltä mm. tosca-kakkua, banaanikakkua, unelmatorttua. Fazerin kinuski- ja mustikkakakkusia jne. Tuo edellämainittu Pirkka kääretorttu on ällömakea ja teollisen makuinen.
Jos haluat tehdä helposti hyvää pizzaa joka maistuu kaikille, osta jonkun K-kaupan pakastealtaasta gluteeniton Pirkka kauraleipätaikina. Siitä saa juuri pellilisen kokoisen pizzan eikä kukaan edess tajua sitä gluteenittomaksi on niin erinomainen taikina.
Pirkalta löytyy myös gluteeniton pakaste pullataikina josta tulee tosi hyvä pulla helposti.
Pähkinöitä
Rypäleitä
Kana-, lohi- tai joku muu hyvä ruokaisa salaatti
Hirveitä ideoita, en söisi noista mitään. Olisitteko itse tyytyväisiä illanistujaisissa kun teille olisi tarjolla joku pirkkakääretorttu ja muille oikeaa syötävää?
Jos aikoo leipoa niin kannattaa ehkä mieluummin ottaa gluteenittomille raaka-aineille suunniteltu resepti kuin soveltaa omaa suosikkiaan. Leipomisessa kannattaa huomioida myös se, että riippuen miten tarkkaa ystävän gluteenittomuus on (viestistäsi ei ilmene onko hänellä esim. keliakia vai muuten vaan ei tunnu viljat sopivan) niin kontaminaatioiden riskin kanssa pitää olla tosi tarkka. Kaikki eivät välttämättä uskalla ylipäätään syödä itse leivottuja tuotteita sen takia, eli kannattaa varmistaa onko tämä vaihtoehto ylipäätään OK. Jos ei ole vahva luotto leipojaan, niin kaupan tuote avaamattomassa alkuperäispakkauksessa voi tuntua turvallisemmalta vaihtoehdolta.
pirkan gluteenittomasta pullataikinasta (pakaste altaassa) saa hyvän makusia pullia tai sitten se on hyvä piirakan pohjana
Vaikka Pirkan mansikkakääretorttu, on ihan hyvän makuinen ja kohtuuhintainenkin. Itse ei kannata leipoa, jos ei ole ehdottoman varma siitä mitä on tekemässä, kotikeittiössä on aika suuri kontaminaation riski.