Kasvissyönti edelleen "epänormaali tapa" kehä kolmosen ulkopuolella?
Olen ollut lakto-ovo vegetaristi 20 vuotta. Muutin Helsingistä Keski-Suomeen viime vuonna, ja täällä on kovasti tullut ihmettelyä ja jopa nyrpistelyä ruokavaliotani kohtaan, joka ei hemmetti sentään ihan vaan sisällä lihaa, enkä mitenkään vaikeuta kanssaolijoideni elämää syömisilläni :D
Työtoveritkin ovat yliopistoja käyneitä niin ikään ja silti ihan HIRVEÄÄ etten SYÖ NIIN HYVÄÄ POSSUA työpaikan ravintolassa. Toinen on "yritätkö laihduttaa?" (ei ole tarvetta), seuraava "Mikä idelogia tuossa on?" ""No ota nyt kun kuitenkin haluut! "
Mikä tässä on taustalla? En vain syö lihaa, eikö se riitä? Ei ole mitään ituhippi-ideologiaa taustalla ja en tee numeroa lihan syömättömyydestä, ellei se ole pakollista. Työpaikan ravintolassa on aina huiput kasvisvaihtoehdot, mutta niidenkään syöminen ei ilmeisesti ole oikein, kun on uunimakkarapäivä.
Huvittaa sitten selän takana supinat syömisistäni, vaikken niitä itse mainosta. Voi jumalauta ja hyvää päivää, aikuiset ihmiset :D Tähän varmaan lisänä ihmiset pitävät nirsona, koska olen DIAGNOSOITU keliaakikko ja en voi syödä sitä normaalia leipää.
Kukaan muu törmännyt tähän? Ketä oikeasti kiinnostaa noin paljon mitä muut syö ja miksi?
Kommentit (34)
Ei Tampereella ainakaan ole. Tämä on Suomen vegaanipääkaupunki.
Riippuu varmaan pitkälti kunnasta ja ehkä maakunnastakin. Olettaisin että mitä isompi kaupunki, sitä enemmän on totuttu vähän kaikkeen, ja sitä enemmän saa kaupasta ei-liha-vaihtoehtoja.
Ei se kaupungeissa tai muuten isommilla paikkakunnilla epänormaalia ole. Yksittäisiä typeryksiä löytyy tietysti, maaseudulta ehkä enemmän kuin kaupungeista, ja vanhemmista ikäluokista enemmän kuin nuoremmista.
En usko. Matkustan työkseni eri puolilla Suomea, käyn sukulaisten luona toisella puolen Suomea ja kesäisin tehdään jopa automatkoja ympäri Suomea. En ole enää vuosiin kuullut missään ihmettelyä ruokavaliostani ja olen sentään nykyisin vegaani. Lihan olen jättänyt ruokavaliostani pois jo reilut 25 vuotta sitten eikä silloinkaan kukaan sitä ihmetellyt, vaikka asuin kehä III:n ulkopuolella.
Jep. Olen muuttanut Helsinkiin juurikin Jyväskylästä, ja kyllä täällä on aivan eri sfääreissä kasvisruoan tarjonta. Puhumattakaan kun menee vielä Jyväskylästä pohjoiseen päin. Esimerkiksi huoltoasemilta ei välttämättä löydy yhtään mitään kasvisvaihtoehtoa tai vaikkapa valmissämpylää missä ei olisi makkaraa tai kalaa.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä se tuollaista on, mutta ihmettelen että Jyväskylässäkin.
Ainakin koulussa on jo pitkään Jyväskylässä aina ruualle ollut kasvisvaihtoehto, joten ainakaan nuorempi väki ei kyllä ihmettele. Omassa tuttavapiirissä on myös monia vegetaristeja ( vuosikymmenet jo olleet) joten ehkä sitten katselen tätä eri kulmasta.
Paljon enemmän nillitetään, jos ei syö viljatuotteita tai juo alkoholia ja kahvia. Suomalaisten ruokavalio kun on kaurapuuroa ja leipää. Kahvia juodaan maailman eniten ja ollaan kovia ryyppäämään. Lihaa suomalaiset syövät verrattain vähän pohjoiseksi maaksi.
Miksi palstalaiset aina päätyy tilanteisiin, joissa heidän ruokalassa ottamansa ruoka nousee jotenkin omituisella tavalla esille? En ole koskaan onnistunut pääsemään tuollaisiin keskusteluihin mukaan.
Me emme tuijota, mitä toinen syö, me juttelemme kaikenlaisesta muusta kiinnostavasta. Ainoastaan omista valinnoistaan epävarma olettaa, että toiset tuijottavat hänen syömisiään.
Hanki ap itseluottamusta ja ymmärrät, että ei ketään kiinnosta vegevaihtoehtosi. Paitsi tietty silloin, kun työmaaruokalassa tilaat porsaankyljykset ja muusin ilman porsaankyljystä ja muusia.
Ihan hyvä ettet syö hyvää possua, jääpä enemmän mulle.
Varsinais-Suomalainen täällä.
Hyvin harva opiskelutoverini tai työkaveri on kasvissyöjiä, sitten saa kuunnella niitä hehkutuksia mitä ruokia nyt on tullut kokattua tai syötyä ravintolassa, ei se haittaa mua kun saan näistä välillä ruokavinkkejä itselleni ja kokkaan kasvisversioita itse soveltaen.
Ja siis tietävät varmasti että olen ollut lakto-ovo-vege 12-vuotiaasta lähtien, kerron aina kun se jossain vaiheessa tulee kuitenkin esille näiden ruokahehkutusten lomassa.
Ainut kerta kun on häirinnyt oli työkaveri, jolla aina eväänä jotain kanasalaattia.
Syötiin siis autossa, ns. liikkuva toimisto.
Se kana haisi todella pahalta kun oli muhinut aamun siellä autossa. :D
En kylläkään sanonut mitään.
Jaa. Olen asunut Kuopiossa, Lahdessa, pk-seudulla, Kilpisjärvellä sekä aika monella pienemmällä paikkakunnalla ja ollut kasvissyöjä reilun 20 vuotta. Ysärillä ihmeteltiin, mutta ei enää oikeastaan kymmeneen vuoteen ole aiheuttanut kummeksuntaa Suomessa. Keski-Euroopassa välillä kyllä.
Asun Jyväskylässä ja suurin osa kavereistani on joko kasvissyöjiä tai vegaaneja. Olemme kaikki 20-vuotiaita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Varsinais-Suomalainen täällä.
Hyvin harva opiskelutoverini tai työkaveri on kasvissyöjiä, sitten saa kuunnella niitä hehkutuksia mitä ruokia nyt on tullut kokattua tai syötyä ravintolassa, ei se haittaa mua kun saan näistä välillä ruokavinkkejä itselleni ja kokkaan kasvisversioita itse soveltaen.
Ja siis tietävät varmasti että olen ollut lakto-ovo-vege 12-vuotiaasta lähtien, kerron aina kun se jossain vaiheessa tulee kuitenkin esille näiden ruokahehkutusten lomassa.
Ainut kerta kun on häirinnyt oli työkaveri, jolla aina eväänä jotain kanasalaattia.
Syötiin siis autossa, ns. liikkuva toimisto.
Se kana haisi todella pahalta kun oli muhinut aamun siellä autossa. :D
En kylläkään sanonut mitään.Tuo on just mikä joissain vegeissä jurppii. Pitäisi muka teidän seurassa olla "varovainen" siitä mitä itse syö, mistä tykkää ettei vegelumihiutale mene rikki ja pahastu.
Justiinhan sanoin, että olen muiden ruokahehkutteluista soveltanut omia reseptejä enkä ole valittanut kelleen mitään.
Se vaan naurattaa, että juuri mulle pitää ruuasta paasata ja hehkuttaa koska nimenomaan tietävät, etten syö liharuokia.
Hei, olen kyllä itsekin tavannut näitä paasaajia ja hehkuttajia ihan työpiirissä, mutta yleensä ovat dieetillä tms. satunnaisella ihkulla kokeilulla ja stä pitää mainostaa.
Meillä yksi vegaani, enkä ole alkuihmettelyn jälkeen kiinnittänyt huomiota. Samassa työpaikassa 7 vuotta. Eikä ikinä mainostanut asiaa, tuo työpaikalle maidotonta ja munatonta pullaa ja siinä se.
No voi, lapsena minulla diagnosoitiin tyypi 1 diabetes eikä ihmiset vielä tänä päivänäkään tajua että minun täytyy vahtia ihan jokaista suupalaa ja tietää tarkkaan kuinka paljon saan elimistööni hiilareita. Useimmat elävät jollain 70-luvun tiedoilla, jopa kehä kolmosen sisäpuolella. Ja kyllä heitä useinkin kiinnostaa ihan kaikki mitä syön, ihmiset ovat tolloja.
Meillä taas juurikin vegaani pitää kovinta meteliä omasta ruokavaliostaan ja sen terveellisyydestä... ei millään jaksaisi kuunnella... onneksi syö omia eväitä, eikä näe mitä muut ottavat ruokalassa.
Kaipa ihmisten suhtautuminen kasvissyöntiin liittyy siihenkin miten sen nostaa itse esille. Olen ollut aina raitis eli en tupakoi, en käytä alkoholia enkä huumeita, mutta ei se ole minulle mikään "lähetystehtävä", jossa olisin aina huomauttelemassa muiden kaljoittelusta.
Kasvissyöjien huono maine johtuu niistä intomielisistä vegaaneista, joille mm. nahkatakkien ja nahkakenkien käyttö on jotain eläinten riistoa. Tai jos jonkin elintarvikkeen valmistamiseen on käytetty eläinliivatetta, niin se ei enää täytä niitä vegaanien ikiomia halal/kosher määritelmiä.
Ravinnon suhteen olen lihansyöjä eli kanaa, sikaa, nautaa ja joskus kalkkunaakin tulee syötyä eri muodoissa. Hyvään liharuokaan kuuluvat myös kasvikset. Minulla ei ole myöskään mitään ruoka-allergioita, joiden vuoksi pitäisi vaikkapa välttää laktoosillisia ja gluteenillisia tuoteita.
Vierailija kirjoitti:
Kasvissyöjien huono maine johtuu niistä intomielisistä vegaaneista, joille mm. nahkatakkien ja nahkakenkien käyttö on jotain eläinten riistoa. Tai jos jonkin elintarvikkeen valmistamiseen on käytetty eläinliivatetta, niin se ei enää täytä niitä vegaanien ikiomia halal/kosher määritelmiä.
Liivatteen välttäminen kasvisruokavaliossa on ihan normaalia, sillä se on kuin onkin tehty siannahasta. Yhtälailla kuin esim. lihaliemikuutiokaan ei ole kasvisliemikuutio, vaikka liha onkin siinä jotenkin "näkymättömämmässä" muodossa
Joo, asun suht pienessä kaupungissa ja ollut 20v vegetaristi. Aika usein kuulee kummastelua edelleen jos sen sanoo, siksi olenkin tottunut elämään niin etten puhu siitä oikeastaan kellekään ja en käy paljoa ravintoloissa/tuollaisissa työpaikkaruokaloissa ollenkaan vaan huolehdin itse syömisistäni...läheiset tietää ja muille sanon lyhyesti jos tulee kyselyä tms etten syö punaista lihaa. ei voi mitään, sellaista täällä on, tottunut olen jo...ja sama juttu kun sulla, ei mitään ituhippeilyä tai muutenkaan esittämistä..pienissä paikoissa se edelleen mielletään usein juuri tuollaiseksi ja sen jälkeen sinusta vedetään tietyt johtopäätökset.. 🙄 ja en puutu muiden syömisiin, syököön mitä tykkää, minä huolehdin vain omista asioistani...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kasvissyöjien huono maine johtuu niistä intomielisistä vegaaneista, joille mm. nahkatakkien ja nahkakenkien käyttö on jotain eläinten riistoa. Tai jos jonkin elintarvikkeen valmistamiseen on käytetty eläinliivatetta, niin se ei enää täytä niitä vegaanien ikiomia halal/kosher määritelmiä.
Liivatteen välttäminen kasvisruokavaliossa on ihan normaalia, sillä se on kuin onkin tehty siannahasta. Yhtälailla kuin esim. lihaliemikuutiokaan ei ole kasvisliemikuutio, vaikka liha onkin siinä jotenkin "näkymättömämmässä" muodossa
Tämäpä juuri. Jos sen liivatteen (tai kanaliemen, juoksetteen, lihaliemen jne, vaikka kuinka olisikin vain teurasjätettä) tekeminen edellyttää perimmiltään eläimen tappamista, niin en ymmärrä tuota logiikkaa, että liivatteen syömättä jättäminen on sen enempää niuhottamista kun vaikka kyljyksen syömättä jättäminenkään. Voin itse joustaa maidon ja kananmunien suhteen vierailulla ollessani, kotona en niitä käytä. Maidon ja munien takia eläintä ei tarvitse kuitenkaan lopettaa.
Kyllä se tuollaista on, mutta ihmettelen että Jyväskylässäkin.