Siis miten saatte makaronilaatikon onnistumaan?
Keitän 1pss makaronia lähes kypsäksi
400g jauhelihaa
sipulia ja mausteita
2 kananmunaa
2dl kaurakermaa, maitoa sen verran että ainekset vuoassa peittyy (puolisen litraa)
Juustoraastetta
Uunissa 200astetta 45-60 minuuttia. Joskus käytän matalaa ja laakeaa vuokaa, joskus korkeampaa. Aina on nesteet litkuna pohjalla. Jos vähennän nesteen määrää, makaronit kuivuvat päällä. Kaikissa ohjeissa tuon kokoiseen laatikkoon menee 2 kananmunaa. Oikeasti niitä tarvittaisiin 4, jopa 5kpl?
Kommentit (20)
Jätä kananmuna ja kaurakerma/maito pois. Tee makaronilaatikko lihaliemeen.
Tulee paljon parempaa eikä oikein voi epäonnistua!
Omituisilta kuulostaa mittasuhteet. Perinteiseen makaronilaatikon munamaitoon
6 dl maitoa + 3 munaa. Makaronia 5 dl eli vajaa pussi, saa keittää kypsäksi, jauhelihaa se 400 gr. Uunissa 175-180 astetta ALATASOLLA 1 TUNTI. Varmasti onnistuu. Juustoraastetta ei kannata laittaa päälle kärventymään ja kuivettumaan lainkaan, korkeintaan paiston loppuvaiheessa.
Viimeksi laitoin osaan munamaidosta (maitoa, 2 munaa) itsetehtyä lihalientä. Totesin maistettuani, että nyt ole jäljillä.
Lihaliemeen tehty laatikko tehdään sitten valmiiksi keitetyistä makaroneista, jotka on siis keitetty siinä lihaliemessä.
Kananmuna ja maito tekevät makaronilaatikosta kamalaa tönkkiä. Miksi niitä pitää tunkea ruokaan, johon niitä ei tarvita?
Itse laitan samaan määrään 3 munaa ja käytän täysmaitoa. Oikein hyvin jähmettyy. Vajaa tunti uunissa 150 astetta, kiertoilma.
No minä laitan 3 kananmunaa ja reilut puoli litraa maitoa tai kauramaitoa (noin 6-7 dl. Paistan jauhelihaa 600 g ja yksi pussi makaronia. 200 astetta uunin alaosassa noin 40 min. Uunista ottamisen jälkeenmakaronilaatikko saa levätä vartin pöydällä, ettei pohjalle jää nestettä.
No saisko sen lihaliemimakaronilaatikko- ohjeen tänne. Kuinka paljon kananmunia?
Vierailija kirjoitti:
No saisko sen lihaliemimakaronilaatikko- ohjeen tänne. Kuinka paljon kananmunia?
400g jauhelihaa
Pussi makaronia
3 munaa
7dl lihalientä
Paista jauheliha ja mausta hyvin. Keitä makaronit kypsäksi.
Kaikki sekaisin vuokaan ja tunti uunissa 175˚c.
Jos tykkää niin mukaan voi sotkea melkein mitä vaan, esim. sipuli, valkosipuli, ruskistettu pekoni, pakastekasviksia yms. yms.
No tuota täytyy kyllä kokeilla. Kiitos
Lihaliemimakaronilaatikkoon ei tule lainkaan munia. Keität makaronit lihaliemessä ja maustat hyvin. Kaada vuokaan niin että lientä jää sentti pohjalle. Ladot paistetut sipulit ja jauhelihan vuokaan makaronien sekaan. Paistat uunissa kunnes pinta on ruskea.
Tälläinen makaroonilaatikko on ihanan ilmavaa eikä sellaista kamalaa hyytynyttä kökköä.
Minusta tuo on kovin paljon makuasia. Minun mielestäni paras makaronilaatikko nimenomaan on sellainen kiinteä. En halua makaronivelliä vaan leikata laatikosta sellaisen mukavan montin lautaselle. Koostumus sellainen kiinteän lasagnemainen. Sen pitää olla haarukoitavissa. Liemiruoat sitten erikseen.
Minä taas haluan irtonaisia makaroneja, jotka ovat pinnalta kullankeltaisia. Ei vellimäisyyttä vaan irtonaisuutta!
Kauramaitoa eikä kaurakermaa ei ole olemassakaan, kuten ei ole sianpaskakultaa.
Vierailija kirjoitti:
Lihaliemeen tehty laatikko tehdään sitten valmiiksi keitetyistä makaroneista, jotka on siis keitetty siinä lihaliemessä.
Kananmuna ja maito tekevät makaronilaatikosta kamalaa tönkkiä. Miksi niitä pitää tunkea ruokaan, johon niitä ei tarvita?
Siksi, että kyseessä on laatikko, ei pataruoka. Siksi sinne pannaan munamaitoa, että se sitoo ainekset leikattavaksi laatikoksi, eivätkä makaronit jää irrallisiksi.
Makuasia tietenkin, minusta munamaidolla saa täyteläisen laatikon. Lihaliemellä tulos on sama kuin jos keittäisi makaronia ja sekoittaisi siihen jauheliha-sipuliseosta, ilman uunissa kypsennystä.
Minä taas teen keittämättä paras -makaronilaatikkoa, ja aina onnistuu. Siis kaikki on raakaa kun uuniin laitetaan.
Kurko kirjoitti:
Kauramaitoa eikä kaurakermaa ei ole olemassakaan, kuten ei ole sianpaskakultaa.
Tietoja alapeukuttajille:
Elintarvikelaki ja muu lainsäädäntö velvoittaa, että pakkausmerkinnöissä käytetään ainoastaan sanaa kaurajuoma, soijajuoma jne. Tuotteen menekkiä edistettäessä ei siis saa käyttää ilmauksia, joissa viitataan maidon (tai kerman tai juuston) kaltaisuuteen. Tämän takia esimerkiksi on varminta aina käyttää lain hengen mukaisesti ilmauksia kaurajuoma, soijajuoma, pähkinäjuoma jne.
Laatikkoruokani alkoivat oudosti epäonnistua ja jäädä vetisiksi. Tarkistin vanhahkon uunin lämpötilan mittarilla ja heitto oli noin 50 astetta. Lisää hönkää ja taas onnistuu.
Keitä makaroni vain puolikypsäksi.
Paista jauheliha ja sipuli pannulla ensin.
Kaurakermaa ei kannata käyttää mihinkään ruoanlaittoon. Ellei sitten tarkoituksena ole tehdä vegaanista ruokaa. Niihin taas harvemmin laitetaan jauhelihaa.
Maidon kannattaa olla täysmaitoa.