Lihottaako kuuma ruoka enemmän kuin kylmä?
Jos kerran kaikki lämpö on energiaa ja ruoan kalorit on energiaa eli sama asia. Ja lämpimässä ruoassa on näin ollen tietysti enemmän energiaa kuin kylmässä ruoassa. Joten miten on?
Kommentit (41)
Vierailija kirjoitti:
Lol ei.
Ei ole lämpöenergia ja kilokalorit sana asia.
Kylmä ruoka voi hiukan kiihdyttää aineenvaihduntaa, mutta tuskin vaikuttaa sekään lihomiseen.
Eli samankokoinen annos vaikka kylmää ja kuumaa keittoa sisältää kyllä saman määrän energiaa.
Miten niin lämpöenergia ja kilokalorit ei ole sama asia? Energia on energiaa. Se muuttaa muotoaan esim. liike-energia lämpöenergiaksi jne. Energia on ja pysyy energiana vaikka se muuttaa muotoaan ja sen määrää voi laskea vaikka kaloreissa tai jouleissa. Ap
Lukekaa vaikka tästä niin lämpö ja ruoan kalorit on samaa energiaa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Energia
Ap
No en ala vänkäämään mut sanotaan sitten, että lämpöenergia ei muuta muotoaan kehossa rasvakudokseksi.
Kylmä ruoka sulaa paljon hitaammin.
Totta kai lämmittämällä olet lisännyt annoksen energiapitoisuutta ja vastavuoroisesti elimistön ei tarvitse tehdä työtä ruokaa lämmittääkseen. Vastaus siis, kyllä lihottaa.
Vierailija kirjoitti:
Totta kai lämmittämällä olet lisännyt annoksen energiapitoisuutta ja vastavuoroisesti elimistön ei tarvitse tehdä työtä ruokaa lämmittääkseen. Vastaus siis, kyllä lihottaa.
Mutta siirtyykö se ruokaan sitoutunut lämpöenergia ihmisen painoon jotenkin?
Yllätyin siitä, miten sellainen semi-lämmin ruoka maistuu paremmalta kuin täysin lämpimäksi lämmitetty, kunhan pääsi siitä "hyi kylmää"-vaiheesta yli. Lämpö tuhoaa aromit.
Vierailija kirjoitti:
Yllätyin siitä, miten sellainen semi-lämmin ruoka maistuu paremmalta kuin täysin lämpimäksi lämmitetty, kunhan pääsi siitä "hyi kylmää"-vaiheesta yli. Lämpö tuhoaa aromit.
Tämähän on täysin totta esim. maustekakuissa! Jos syö maustekakkua kuumana, niin se ei maistu kunnolla. Jäähdyttyään maistuu todella hyvälle! Eli kuumana sitä ei tule syöneeksi niin paljon, joten kuumana se ei lihota niin paljon.
Vierailija kirjoitti:
Totta kai lämmittämällä olet lisännyt annoksen energiapitoisuutta ja vastavuoroisesti elimistön ei tarvitse tehdä työtä ruokaa lämmittääkseen. Vastaus siis, kyllä lihottaa.
Oikeampi vastaus, ei niin paljon, että sillä olisi mitään merkitystä laihtumisen kannalta.
Ehkä sillä olisi laihtumiseen joku vaikutus , jos tykkää syödä lämmintä ruokaa, niin sitten syö vähemmän, jos ruoka onkin kylmää
Vierailija kirjoitti:
Kylmä ruoka sulaa paljon hitaammin.
Eikös ruoansulatusta hoida lähinnä mahahapot, erilaiset vatsalaukussa ja suolistossa olevat entsyymit ja bakteerit? Vaikuttaako lämpö jotenkin niiden toimintaan?
Sanokaa nyt vielä, että jos teen juustovoileivän, jonka ruoka-aineissa on yhteensä 400 kilokaloria, ja mikrotan sen tulikuumaksi, niin montako kaloria siinä leivässä sitten kuumana on? Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Totta kai lämmittämällä olet lisännyt annoksen energiapitoisuutta ja vastavuoroisesti elimistön ei tarvitse tehdä työtä ruokaa lämmittääkseen. Vastaus siis, kyllä lihottaa.
Mutta siirtyykö se ruokaan sitoutunut lämpöenergia ihmisen painoon jotenkin?
Kyselet jo vähän liikaa.
Tulee mieleen että yksi hullu kyselee enemmän kuin 10 viisasta kykenee vastaamaan.
Älä ala vääntämään asiaa ja änkyröimään.
Kiitos
Ihminen pystyy hyödyntämään energia-aineenvaihdunnassaan vain kemiallista energiaa. Lämpöenergian määrällä ei ole väliä.
Vierailija kirjoitti:
Sanokaa nyt vielä, että jos teen juustovoileivän, jonka ruoka-aineissa on yhteensä 400 kilokaloria, ja mikrotan sen tulikuumaksi, niin montako kaloria siinä leivässä sitten kuumana on? Ap
Ominaislämpökapasiteetti kertaa lämpötilan muutos.
Onko sillä jotain väliä? Merkitys laihtumiseen on kuitenkin tosi vähäinen. Saunassa syöminen varmaan lihottaisi kaikista eniten ja hypotermiassa syöminen laihduttaisi enemmän.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Totta kai lämmittämällä olet lisännyt annoksen energiapitoisuutta ja vastavuoroisesti elimistön ei tarvitse tehdä työtä ruokaa lämmittääkseen. Vastaus siis, kyllä lihottaa.
Mutta siirtyykö se ruokaan sitoutunut lämpöenergia ihmisen painoon jotenkin?
Kyselet jo vähän liikaa.
Tulee mieleen että yksi hullu kyselee enemmän kuin 10 viisasta kykenee vastaamaan.
Älä ala vääntämään asiaa ja änkyröimään.
Kiitos
En kysele liikaa eikä tyhmiä kysymyksiä ole. Tämä on tärkeä aihe ja haluan vastaukset.
Jos sinulla olisi ne vastaukset minulle, niin et väittäisi että väännän ja änkyröin vaan helposti vain kertoisit ne vastaukset. Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sanokaa nyt vielä, että jos teen juustovoileivän, jonka ruoka-aineissa on yhteensä 400 kilokaloria, ja mikrotan sen tulikuumaksi, niin montako kaloria siinä leivässä sitten kuumana on? Ap
Ominaislämpökapasiteetti kertaa lämpötilan muutos.
Ja tosiaan leivän massahan siihen vaikuttaa myös.
Vierailija kirjoitti:
Onko sillä jotain väliä? Merkitys laihtumiseen on kuitenkin tosi vähäinen. Saunassa syöminen varmaan lihottaisi kaikista eniten ja hypotermiassa syöminen laihduttaisi enemmän.
En laihduta, vaan tämä kysymys on puhtaasti teoreettinen ja kiinnostaa minua fysiikan lakien periaatteiden oppimisen kautta. Ap
Vierailija kirjoitti:
Ihminen pystyy hyödyntämään energia-aineenvaihdunnassaan vain kemiallista energiaa. Lämpöenergian määrällä ei ole väliä.
Ok. Eli lämpö ei voi siirtyä läskiksi. Mutta koska ihminen tarvitsee elääkseen lämpöä, ja siinä kuumassa ruoassa sitä lämpöä on suoraan siirtymässä ihmisen itsensä lämpö-energiaksi, niin toisin sanoen samalla tarvitsee vähemmän sitä läskistä tuotettua lämpöä, joten lopputulos on pienempi laihtuminen kun syö kuumaa ruokaa. Ap
Lol ei.
Ei ole lämpöenergia ja kilokalorit sana asia.
Kylmä ruoka voi hiukan kiihdyttää aineenvaihduntaa, mutta tuskin vaikuttaa sekään lihomiseen.
Eli samankokoinen annos vaikka kylmää ja kuumaa keittoa sisältää kyllä saman määrän energiaa.