Puiset keittiötasot
Te joilla on keittiötasot puuta, tykkäättekö? Naarmuuntuvatko helposti?
Kommentit (31)
Joo tykkään. On mielestäni kauniit, lämpimän oloiset. Ei ole kyllä erityisemmin naarmuuntuneet. Just vahasin ekaa kertaa sitten käyttöönoton, joka oli 2016.
Joo ei älä ota. Me otettiin, muka ”laadukkaana vaihtoehtona laminaatille” kun kivitasoja ei raaskittu niin isolle määrälle pöytätilaa. Ei olisi kannattanut, mitään ei uskalla laskea tasolle ettei tule läikkiä / naarmuja / kosteutta. Lisäksi koko ajan saa olla öljyämässä että näyttävät edes jotenkin siedettäviltä. Mustikktahra piti hioa pois ja öljytä päälle.
Olisi siis kannattanut tyytyä laminaattiin, tai investoida ne kivitasot :)
Minulla on pähkinäpuutasot eivätkä ole yhtään naarmuiset, koska en leikkaa mitään suoraan niiden päällä. Sitä varten minulla on leikkuulautoja. Ovat kauniit, kestävät ja käytännölliset. Hion ja öljyän ne noin kerran vuodessa tai joskus joka toinen vuosi, yleensä joulun alla. Mikään öljytahra ei näy koska tasot ovat muutenkin hyvin öljytyt. Sen sijaan jos laskisi kuuman kattilan suoraan tason päälle, siitä jäisi jälki (lapsi teki joskus vuosia sitten niin vahingossa). Hiomalla ja öljyllä siitäkin päästiin.
Naarmuuntumiseen vaikuttaa puun kovuus; tammi ja saarni ovat parhaita, koivukin ihan OK.
Kannattaa ottaa pintakäsittelemättömät (ei esiöljytyt) tasot ja ensin ajaa niihin keitettyä pellavaöljyä niin paljon kuin imeytyy. Parin päivän kuivuminen, kevyt hionta ja sitten Osmo Colorin kirkas öljyvaha. Kylläpä pysyy hyvänä eikä tahrat imeydy.
Hoito Osmo Colorilla tarpeen mukaan, mutta kun et käytä mikrokuituliinaa pyyhkimiseen niin kestää jopa pari-kolme vuotta huoltokertojen välillä.
Vierailija kirjoitti:
Joo tykkään. On mielestäni kauniit, lämpimän oloiset. Ei ole kyllä erityisemmin naarmuuntuneet. Just vahasin ekaa kertaa sitten käyttöönoton, joka oli 2016.
Nuo tuo on kyllä totta, että kauniit ja lämpimänoloiset ovat! Mutta sulla ei ilmeisesti oo rasvatahroja tai marjasosejäämiä tullut tasoille.
T. 3
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Joo tykkään. On mielestäni kauniit, lämpimän oloiset. Ei ole kyllä erityisemmin naarmuuntuneet. Just vahasin ekaa kertaa sitten käyttöönoton, joka oli 2016.
Nuo tuo on kyllä totta, että kauniit ja lämpimänoloiset ovat! Mutta sulla ei ilmeisesti oo rasvatahroja tai marjasosejäämiä tullut tasoille.
T. 3
Niin, ei kai sitten ole.
Suurkiitos kaikki jotka vastasitte! Auttaa paljon!
Älkää käyttäkö sellaisia öljyjä puutasojen hoitoon missä ei selvästi kerrota mitä se on; kaikenmaailman ”kovapuuöljyt” ja tiikkiöljyt ovat hirveää k u s e t u s t a, tyyliin 3% öljyä ja loput tärpättiä.
Ota 100% keitettyä (ruotsalaista) pellavaöljyä tai 100% kiinanpuuöljyä. Parafiiniöljy on muuten kivaa, mutta se ei kuivu vaan menee aina vain syvemmälle puuhun, joten sitä saa olla lisäämässä koko ajan.
Niin, ja vedä tosiaan joku öljyvaha viimeiseksi pinnaksi, ja hoida sillä jatkossa.
Meillä oli edellisessä kodissa, mutta emme tykänneen, kosk olivat niin arat ja kaikki tahrat ja kosteusläikät näkyivät.
Nykyisessä talossa kivitalot, jotka ovat ihanat ja helppohoitoiset.
Mä haluaisin vaihtaa meidän kivitasot puisiin. Ovat hienot mutta jotenkin kolkot.
Ja muistakaa öljytä ne tasot molemmilta puolilta. Muuten ne tahtovat kaareutua ilmankosteuden vaihtelun aiheuttaman epätasapainon takia.
Tykkään. Meillä on ollut 10 vuotta täyspuiset. Ei oo tahroja, vaikka esim mustikkakeittoa on läikkynyt ja punajuuret levisivät pöydälle. Muutama naarmu on ja nyt olis ehkä aika jo hioa ensimmäistä kertaa.
Uusien tasojen suojaamiseen meni paljon aikaa, kun se piti tehdä huolella. Tasot piti ensimmäisinä vuosina öljytä pari kertaa vuodessa. Nykyään laitetaan uudet öljyt pintaan joka toinen vuosi.
Vierailija kirjoitti:
Tykkään. Meillä on ollut 10 vuotta täyspuiset. Ei oo tahroja, vaikka esim mustikkakeittoa on läikkynyt ja punajuuret levisivät pöydälle. Muutama naarmu on ja nyt olis ehkä aika jo hioa ensimmäistä kertaa.
Uusien tasojen suojaamiseen meni paljon aikaa, kun se piti tehdä huolella. Tasot piti ensimmäisinä vuosina öljytä pari kertaa vuodessa. Nykyään laitetaan uudet öljyt pintaan joka toinen vuosi.
Satutko muistamaan mitä puuta ovat?
Kiitos taas kaikki ja vielä yksi kysymys tuli mieleen: onko vaalean puun hoitaminen vaikeampaa kuin tumman? Tai päinvastoin?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tykkään. Meillä on ollut 10 vuotta täyspuiset. Ei oo tahroja, vaikka esim mustikkakeittoa on läikkynyt ja punajuuret levisivät pöydälle. Muutama naarmu on ja nyt olis ehkä aika jo hioa ensimmäistä kertaa.
Uusien tasojen suojaamiseen meni paljon aikaa, kun se piti tehdä huolella. Tasot piti ensimmäisinä vuosina öljytä pari kertaa vuodessa. Nykyään laitetaan uudet öljyt pintaan joka toinen vuosi.
Satutko muistamaan mitä puuta ovat?
Kiitos taas kaikki ja vielä yksi kysymys tuli mieleen: onko vaalean puun hoitaminen vaikeampaa kuin tumman? Tai päinvastoin?
Sellainen keskiruskea (niinkuin tammi) pysyy parhaiten puhtaan oloisena. Ei näy pöly niinkuin hyvin tummassa ja toisaalta jokainen tumma tahra ei hyökkää silmille.
Tammitasot on, olen tykännyt.
Roiskutan niille jatkuvasti tomaattikastiketta, marjaa, kahvia jne., mutta tapanani on pyyhkiä tasot ruoanlaiton/ruokailun jälkeen. Eivät ole tahrat imeytyneet puuhun. Toki tasot on käsitelty tuohon tarkoitetulla puuvahalla.
En tiedä miten voisivat naarmuuntua...? Käytän leikkuulautaa leikkaamiseen.
Noin kerran vuodessa huoltovahaan, ja siinä samalla kevyesti hienolla hiomapaperilla pyyhkäisen. Jos olisi tullut pieniä naarmuja, tuossa kai ne lähtisivät.
Meillä on koivutasot (ikeasta) vahattuna osmon vahalla sellaisiksi keskiruskeiksi. Tykkään kovasti. Ja ei tosiaan erotu joka murunen.
Vierailija kirjoitti:
Tammitasot on, olen tykännyt.
Roiskutan niille jatkuvasti tomaattikastiketta, marjaa, kahvia jne., mutta tapanani on pyyhkiä tasot ruoanlaiton/ruokailun jälkeen. Eivät ole tahrat imeytyneet puuhun. Toki tasot on käsitelty tuohon tarkoitetulla puuvahalla.
En tiedä miten voisivat naarmuuntua...? Käytän leikkuulautaa leikkaamiseen.
Noin kerran vuodessa huoltovahaan, ja siinä samalla kevyesti hienolla hiomapaperilla pyyhkäisen. Jos olisi tullut pieniä naarmuja, tuossa kai ne lähtisivät.
Oppikirjaesimerkki siitä miten puutasojen kanssa eletään. 👏🏼👏🏼
Tammi ja saarni ovat hyviä koska ovat rengashuokoisia puulajeja, eli ylipäänsä mikään voi imeytyä niihin vain niistä tummemmista avonaisista syistä. Öljy + vaha tekee helposti niistä todella hyvin likaa vastustavia.
Meillä yli 12 vuotta vanhat tummat puutasot enkä ole ikinä öljynnyt asennuksen jälkeen! Siihen nähden tasot ovat loistavassa kunnossa. En kyllä huolisi mitään muita tasomateriaaleja. Ja halvinta mallia bauhausista on.
Vierailija kirjoitti:
Meillä on koivutasot (ikeasta) vahattuna osmon vahalla sellaisiksi keskiruskeiksi. Tykkään kovasti. Ja ei tosiaan erotu joka murunen.
Hienoa - olin katsellutt Ikeaa mutta ei tullut edes mieleen että sävyä voi vaihtaa vahalla!
Meillä oli, enkä huoli enää ikinä. Rasvatahrat imeytyivät pöydän sisälle, eikä niitä saanut millään pois. Samoin kaikki värjäävät aineet imeytyivät huokoiseen materiaaliin lähtemättömästi.