Onko hernekeitto ja pyttipannu suomalaisten keksimiä ruokia vai tulleet muualta?
Entä maksalaatikko. Kiinnostaisi tietää. Olen kuullut et Ranskassa hernekeittoon laitetaan keskelle kermaa.
Kommentit (21)
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
"pyttipannu pyttipannu/ihan varmaan joka jannu/kiinassakin tietää sen/on vain eri niminen.."
Spyt i panna
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Ei kerma aitoa ole, se pitää erikseen teollisesti erottaa maidosta.
Herneitä on kasvatettu tuhansia vuosia, eivätkä ne ole kotoisin Suomesta. Uskoisin, että jossain muualla joku on keksinyt keittää herneitä vedessä ja pistää sekaan muitakin aineksia.
Perunakin on tullut Suomeen vasta melko myöhään, joten uskoisin jonkun muun jo aiemmin keksineen, että makkaroita, munia ja perunoita voi paistaa keskenään. Mitä kautta spydäri on Suomeen saapunut? Nimikin on ruotsalaista lainaa.
Kuutioiden tekemisen historia, jänniä näkökulmia. Ainakin ensimmäinen ihminen joka nielasi ruoat kokonaisena niin oli neandertháľ. Pytti pannun historian jäljittelee sillä ketä teki ensimmäisenä kuutioita. Tykkäisin kyllä sanoa että luultavasti ensimmäiset kalakuutiot (kuutiot ylipäätänsä) tulivat neanderthál ihmisestä kuin isä ja poika saalisti kalaa.
Hyvät ruoat ollaan kuutioitu koska kuutiot tekevät mielenrauhaa ja ovat helpommin vieraille tarjottavissa.
Neanderthál ilmeisesti saalisti kalan ja teki muille kuutio kala keittoa.
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Jepjep.
Siis ihan koko muu maailma tietää...
Suomi-vihaa taas palstalla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Ei kerma aitoa ole, se pitää erikseen teollisesti erottaa maidosta.
Kerman erottaminen maidosta onnistuu ilman teollisuuttakin.
Kermaa tulee suoraan lehmän utareista mutta epätasa-arvo ja C.R.E.A.M. CASH RULES Everything around me pilaa kaiken mutta musiikki ei tosin.
Demokratia on ihmiskunnan pahiuden lähde.
Assyrialaiset keksivät herneen joskus n. 2000 eKr. Pari vuotta siinä meni ennenkuin huomasivat että ne voi keittää! Sinapin ja sipulin lisääminen on yllättävää kyllä kotoisin Britanniasta, missä pidetään muateisesta ruoasta. Punssin lisäämisen keksivät ruotsalaiset.
Pyttipannu on alunperin perulainen ruoka, sillä peruna on Perun alueelta. Kuutioiden historia taas on kattavasti selitetty Akkarin kertomuksessa nelikulmaiset munat. Hernando Cortez toi ruokalajin Hispaniaan aikoinaan japerusti menestyvän pikaruokaketjun sinne.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Ei kerma aitoa ole, se pitää erikseen teollisesti erottaa maidosta.
No ei tarvitse. Kyllä se maidon pinnalla nousee. Illalla lypsetyssä maidossa on aamulla paksu kermakerros päällä.
Se, että meijerissä on koneet käytössä, ei tee kermasta yhtään vähemmän aitoa.
Tuntuisi suomessa olevan kirous mainita jotain foinikialaisten historiasta.
Tai siis elävät historialliset asiat mitkä eivät ole saaneet niin paljon tunnustusta suomen maaperässä niin ne tuntuvat kirouksilta jos niistä puhuu.
Foinikialaiset rakensivat rooman ei kreikkalaiset.
Pyttipannu on Pohjois-Afrikan arabeilta.
Puth-i-Pannah alkuperäiseltä nimeltään. Ruoka tuli sieltä Suomeen aluetta tutkineiden suomalaisten tiedemiesten mukana.
Koska peruna on tullut Ruotsiin ja Suomeen (joka silloin vielä oli Ruotsia) Pommerin kautta Amerikasta, on todennäköistä, että pyttipannun keksivät aikanaan Inkat tai jotkut muut alkuperäisamerikkalaiset kansat.
Toisaalta pyttipannu ei Ruotsissa ja Suomessa välttämättä yleistynyt rahvaan parissa kovin nopeasti, koska paistinpannut eivät myöskään olleet kovin yleisiä. Valurauta oli kallista ja vaikka pata ja pannu olivat yleisempiä kuin esim rautainen aura tai lapio, ei niitäkään silti joka tupaan riittänyt. Se oli siis ensin yläluokan ruoka.
Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset söivät hernerokkaa. Perunoita taas josain syystä eivät.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Ei kerma aitoa ole, se pitää erikseen teollisesti erottaa maidosta.
Kerman erottaminen maidosta onnistuu ilman teollisuuttakin.
Separaattorilla! Separoidaan eli eroitetaan maidon rasvainen kiinteä osuus herasta.
Olen itse pyörittänyt käsikäyttöistä separaattoria. Krhöm.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Ei kerma aitoa ole, se pitää erikseen teollisesti erottaa maidosta.
No ei tarvitse. Kyllä se maidon pinnalla nousee. Illalla lypsetyssä maidossa on aamulla paksu kermakerros päällä.
Se, että meijerissä on koneet käytössä, ei tee kermasta yhtään vähemmän aitoa.
Blaa...blaa...blaa... laatu on laatua.
Haetaan vaikka kaupasta kirjolohen ja verrataan sitä saariston kalankasvattaja rakkaimpiin kirjolohi yksilöihin joilla on symmentriset kromosomit. Kirjolohi jolla on symmentriset kromosomit niin jos kuutioit sen ja laitat lohisoppaan niin se on silti marginaalisemman verran parempaa kuin jos ostat kaupasta kirjolohen ja nielaiset sen tuoreelta kokonaisena.
Maksalaatikko yleistyi vasta kun kiinalaiset lopettivat ennustamisen teuraseläimen maksasta. Paljon ennen kuin Euroopassa oli minkäänlaista varteenotettavaa sivistystä.
Tarun mukaan Abel tarjosi veljelleen Kainille hernekeittoa, kun metsästysonni ei suosinut. Kain ja Abel olivat Aatamin ja Eevan poikia. He taas olivat, tarun mukaan, ensimmäiset ihmiset, jotka Jumala loi maan päälle.
Tapahtui tod näk muinaisen Mesopotamian alueella, lähi-idässä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerman kanssa kaksin verroin parempaa.
Muualla maailmassa ymmärretään hyvän ruuan päälle. Suomessa pelotellaan kansaa aidosta ravinnosta.
Ei kerma aitoa ole, se pitää erikseen teollisesti erottaa maidosta.
Kerman erottaminen maidosta onnistuu ilman teollisuuttakin.
Separaattorilla! Separoidaan eli eroitetaan maidon rasvainen kiinteä osuus herasta.
Olen itse pyörittänyt käsikäyttöistä separaattoria. Krhöm.
Cream goes on top, sanoo englanninkielinen sanontakin, eli kerma nousee itsekseen maidon pintaan. Tosin sitä ei saa eroteltua niin paljon kuin separoimalla, mutta kermaa on valmistettu jo tuhansia vuosia.
Pyttipannu sen nimisenä on kai Ruotsista, mutta samantyyppisiä ruokia tehdään kyllä muuallakin. Perunoiden ja kananmunan paisto pannulla ei ole sellainen asia, jonka mikään kansakunta voisi omia omaksi keksinnökseen.