Onko ruisleipä merkittävästi terveellisempää kuin vaalea?
Olen jättänyt leivän syönnin kokonaan, koska se on vain viljaisaa hiilihydraattia, eli olen todennut turhaksi. Voiko ruisleipää kuitenkin syödä hyvän omatunnon kanssa? Vaasan ruispalat lienee suurimmaksi osaksi vehnäjauhoa, mutta ihan sellaista oikeaa ruisleipää?
Kommentit (7)
Ei ruis ole yhtään muita viljoja terveellisempää.
Se on paljolti kiinni vaalean leivän viljoista.
Pointti on siis se, että onko kyse täysjyväviljasta vai ei, mitä se vilja nyt sitten onkaan. Jotkut sanovat kauran olevan ruista parempi vaihtoehto, mäkin syön vain sitä, koska mun vatsa ei kestä ruista yhtään.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tiesitko-ruisleipa-ei-valtta…
ruisleipä ei ole vain ´viljaisaa hiilihydraattia´. siitä saa kuitua, kivennäisaineitä ja vitamiineja. lisäksi se pitää hyvin nälkää ja on herkullista jos on oikeaa ruisleipää eikä vehnähöttöä.
Ei ole. EFSA tutki asian ja ampui alas kaikki ruisleivän terveysväittämät https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2082
moni silti luulee ruisleivän olevan terveellistä.
Jos et leivo itse, esim. Samsaran ruisleipä on taikinajuureen leivottua perinneleipää.
Leipomalla grahamjauhoista saat itsekin tehtyä täysiarvoisen vaalean viljatuotteen.
Itse leipomalla saa jätettyä pois liian suolan ja esim. juurella leivottu hapan ruisleipä on herkullista täysin ilman suolaakin.
Aivan varmasti on.