Syökää enemmän leipää! Kuidut ehkäisevät todella monenlaisia sairauksia,
Jopa sepelvaltimotautia, verenkiertosairauksia, aivoverenkierron häiriöitä, kakkostyypin diabetesta ja suolistosyöpiä.
Tammikuussa Lancetissa julkaistun laajan tutkimuksen nukaan runsas kuidun saanti suojaa noilta kaikilta. Lisäksi eniten kuitua saaneilla on selvästi pienempi - 15-30% - riski kuolla ennenaikaisesti.
Kuitua pitäisi saada vähintään 25 grammaa päivässä, ja ihan parhaasta päästä lähteitä kuidulle on ruis- ja täysjyväleipä.
Glykeemisellä indeksillä sen sijaan ei ollut mitään vaikutusta!
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006022248.html
Täältä löytyy tutkimus:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)3180…
"Just under 135 million person-years of data from 185 prospective studies and 58 clinical trials with 4635 adult participants were included in the analyses. Observational data suggest a 15–30% decrease in all-cause and cardiovascular related mortality, and incidence of coronary heart disease, stroke incidence and mortality, type 2 diabetes, and colorectal cancer when comparing the highest dietary fibre consumers with the lowest consumers Clinical trials show significantly lower bodyweight, systolic blood pressure, and total cholesterol when comparing higher with lower intakes of dietary fibre. Risk reduction associated with a range of critical outcomes was greatest when daily intake of dietary fibre was between 25 g and 29 g. Dose-response curves suggested that higher intakes of dietary fibre could confer even greater benefit to protect against cardiovascular diseases, type 2 diabetes, and colorectal and breast cancer. Similar findings for whole grain intake were observed. Smaller or no risk reductions were found with the observational data when comparing the effects of diets characterised by low rather than higher glycaemic index or load. The certainty of evidence for relationships between carbohydrate quality and critical outcomes was graded as moderate for dietary fibre, low to moderate for whole grains, and low to very low for dietary glycaemic index and glycaemic load. Data relating to other dietary exposures are scarce."
Kommentit (90)
Itseasiassa vehnä lisää kehon limaisuutta ja saa aikaan tulehdustiloja jotka pitkässä aikajuoksussa aiheuttaa vakavia sairauksia.
Täältä näette kuitumääriä. Leipä ei toki ole ainoa kuidun lähde, mutta se on kätevä kuidun lähde. Jotakin psylliumia ei voi popsia isoja määriä, leipää voi sen sijaan mukavasti syödä useita viipaleita päivässä.
Jos ei ole aiemmin tullut jo vaihtaneeksi, nyt kannattaa vaihtaa myös moni lisuke kuitupitoisemmaksi, kuten pasta ja riisi.
Ap
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?component=2168&sortByColumn=…
leivässä tosi paljon suolaa. Lisää kasviksia ja hedelmiä mieluummin.
Leipä on oikeasti ihan turhake, kuitua saa niin monista kasviksista että tuo leiväns syöminen on turhaa.
Leipä on pullaa.
Monissa kulttuureissa leipää syödään vain, jos sen päällä on hilloa ja kermavaahtoa.
Leipä on pullaa.
Kuitu kannattaa hankkia muista ruokalähteistä.
Hei sellainen radikaali ajatus, että söisikin lisukkeena kasviksia?? Pastan vaihtaminen täysjyväpastaan on vähän kuin vaihtaisi tupakoinnin nuuskaan. Joo vähän terveellisempää ehkä, mutta silti epäterveellistä. Kun syö lisukkeena kasviksia ja lisäksi paljon hedelmiä, ei tarvitse enää elimistöä tulehduttavaa viljaa.
En missään tapauksessa! Olen herkkaä gluteenille, eikä tulisi mieleenkään syödä kuin korkeintaan 1-2 viipaletta leipää päivässä ja senkin pitää olla hiivatonta luomuleipää, mikään muu ei sovi. Syön kyllä siemennäkkäriä joka päivä. Mutta minä olenkin kasvis-kalasyöjä, joten kuitua tulee helposti riittävästi. Suoliston hyvinvoinnista riippuu käytännössä koko elimistön elimistön terveys, niin fyysinen kuin henkinenkin. Ennemmin sanoisin ihmisille, että syökää erittäin monipuolisesti kasviksia, runsaasti maitohapatettuja tuotteita (kuten hapankaalta) ja riittävästi hyvää rasvaa. Pureskelkaa ruoka hyvin ja syökää hitaasti, nauttikaa ruuasta ja ruokailuhetkestä.
Liika kuitu ei todellakaan sovi kaikille. Jostain syystä hesari vihaa VHH-dieettiä ja lobbaa leivän puolesta.
Vierailija kirjoitti:
Itseasiassa vehnä lisää kehon limaisuutta ja saa aikaan tulehdustiloja jotka pitkässä aikajuoksussa aiheuttaa vakavia sairauksia.
Itse asiassa ei.
Vehnässä ei ole muuta vikaa kuin jos sen syö prosessoituna valkoisena vehnäjauhona, jolloin siinä ei ole mitään kuituja ja ravintoaineitakin vain vähän.
Vehnän huono maine tuleekin juuri siitä, että Yhdysvalloissa melkein kaikki vehnätuotteet on tehty juuri valkoisesta vehnäjauhosta, joka sisältää lähinnä ainoastaan vehnän tärkkelystä, ei vitamiineja, kivennäisaineita tai kuituja.
Täysjyvävehnä on sen sijaan terveystuote! Ei se mitään "limaisuutta" lisää sen enempää kuin muutkaan täysjyväviljat. Toki joku voi olla vehnälle allerginen, mutta se onkin sitten toinen juttu.
Ap
https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/vehna_mainettaan_parempi_vil…
Mulla on IBS (ärtyvä paksusuoli) ja vatsani kestää hyvin vähän kuitua. Voi olla tosiaan, että tällä tulee olemaan terveyshaittoja, mutta kun vaihtoehto on että söisin väkisin kuitua ja ripuloisin verensekaista velliä 5-10 kertaa päivässä, niin taitaa se vähäkuituisuus kumminkin olla pienempi paha. Raa'at kasvikset ja täysjyväviljat on mulla täysin pois ruokavaliosta, valkoinen vilja kyllä menee ja pieni määrä kypsennettyjä vihanneksia tai hedelmiä.
Vierailija kirjoitti:
Liika kuitu ei todellakaan sovi kaikille. Jostain syystä hesari vihaa VHH-dieettiä ja lobbaa leivän puolesta.
Älä nyt höpise tyhmiä. Tuo Hesarin juttu on vain uutinen tuosta Lancetin laajasta tutkimuksesta.
LIIKAA kuituja et voi normaaliravinnosta koskaan saada. Sen sijaan vain noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes miehistä saa sitä RIITTÄVÄSTI.
Hiilaridieetti on niin moneen kertaan todettu epäterveelliseksi, että on hölmöä, että vielä teitä riittää inttämään. Joka tapauksessa hiilarit eivät ole sama asia kuin kuidut. Kuituja sinun pitää saada runsaasti, hiilihydraattien laatua kannattaa hiukan katsoakin, ettei syö tyhjiä kaloreita.
Ap
Kaupan leivissä on usein paljon suolaa. Kannattaa leipoa itse leivät. Kuitua saa myös esimerkiksi puurosta ja kasviksista.
Itseasiassa kyllä lisää, älä please levitä väärää länsimaista paskatietoa ravinnosta.
Vierailija kirjoitti:
Mulla on IBS (ärtyvä paksusuoli) ja vatsani kestää hyvin vähän kuitua. Voi olla tosiaan, että tällä tulee olemaan terveyshaittoja, mutta kun vaihtoehto on että söisin väkisin kuitua ja ripuloisin verensekaista velliä 5-10 kertaa päivässä, niin taitaa se vähäkuituisuus kumminkin olla pienempi paha. Raa'at kasvikset ja täysjyväviljat on mulla täysin pois ruokavaliosta, valkoinen vilja kyllä menee ja pieni määrä kypsennettyjä vihanneksia tai hedelmiä.
Toki. Allergiat ja sairaudet ovat aina vähän oma lukunsa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kypsentäminen vaikuta kuitujen määrään kasviksissa, joten syö ihmeessä kypsennettynä niitä siltä osin kuin ne vatsallesi sopivat.
Ap
ap hei, älä levitä tietoa mitä et edes itse ymmärrä. Leipä ole tarpeellinen ravintoaine lainkaan.
En syö viljoja. Viljatonta siemenleipää teen joskus.
Kuituja saa myös muusta kuin viljasta. Viljat aiheuttavat paljon ongelmia monille ihmisille.
Ap on joku leipäteollisuuden lobbari?
Syön leipää ja pastaa, koska se on hyvää... Mutta jos jätän syömättä, tapahtuu sellainen asia, että ei pieretä, turvota ja kakka on normaalirakenteinen, liukas pötkylä joka tulee ulos helposti ja ei jätä jarrutusjälkiä. Lisäksi ei verensokeri hyppelehdi holtittomasti.
Pitäisikin taas ryhdistäytyä ja alkaa syömään kunnolla, paljon kasviksia, tarpeeksi rasvaa ja sopivasti proteiineja. Jättää viljat ja sokerit pois, riisiä ja pottuakin kohtuudella. Diabetes ja vatsa kiittäisi... Mutta äh, leipä on herkullista. Ja pasta, oi nam.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Liika kuitu ei todellakaan sovi kaikille. Jostain syystä hesari vihaa VHH-dieettiä ja lobbaa leivän puolesta.
Älä nyt höpise tyhmiä. Tuo Hesarin juttu on vain uutinen tuosta Lancetin laajasta tutkimuksesta.
LIIKAA kuituja et voi normaaliravinnosta koskaan saada. Sen sijaan vain noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes miehistä saa sitä RIITTÄVÄSTI.
Hiilaridieetti on niin moneen kertaan todettu epäterveelliseksi, että on hölmöä, että vielä teitä riittää inttämään. Joka tapauksessa hiilarit eivät ole sama asia kuin kuidut. Kuituja sinun pitää saada runsaasti, hiilihydraattien laatua kannattaa hiukan katsoakin, ettei syö tyhjiä kaloreita.
Ap
Tiedetoimittajan pitäisi osata suhtautua lukemaansa kriittisesti. Kyselytutkimuksiin pohjautuvat ravintotutkimukset ovat heikkoa tiedettä, eikä niiden pohjalta voi tehdä vielä johtopäätöksiä. Tähänkin uutiseen olisi voinut haastatella jotain eri mieltä olevaa asiantuntijaa.
SYÖKÄÄ KANAA SYÖKÄÄ KANAA 🐷