APUA, ihan hukassa etnisten ruokien kanssa.
Olen ihan hukassa aasialaisten ruokien kanssa. Mies tykkää tulisesta ja mausteisesta ruoasta. Toiveruokana on aina " jotain kanakastiketta ja riisiä"..
Jos hän itse tekee, laittaa mitä sattuu kaikkea sekaisin eikä tykkää itsekään lopputuloksesta saati muut.
Minä kuulemma osaan tehdä hyvin, mutta totuus on se, että kelvollinen lopputulos on hirveän stressin takana. Osaan oikeastaan vain yhden version ja jos joku aines puuttuu en osaa soveltaa ollenkaan ja tuntuu, että pelkään että menee tahattomaksi cross-kitcheniksi ja sitä kautta pilalle.
En vaan maista päässäni niitä kaikkia kummallisia mausteita ja raaka-aineita. En tiedä onko väliä onko makea hunajaa vai fariinisokeria, kuuluuko kaffirlimenlehtiä laittaa curryn ja juustokuminan kanssa? Mitkä tahnat ja maustemönjät mihinkin ruokiin kuuluvat.? Mitä vihanneksia tähän nyt sopii? Sipulia vai ei?
Varmaan se olisi aikamoisen opiskelun takana, joten en tiedä mitä hyötyä tästä nyt on tänne avautua.. Netissä on reseptejä pilvin pimein ja tuntuu että pakka menee aina vain enemmän sekaisin. Haluaisin opetella tavallisia etnisiä arkiruokia, mutta en tiedä repeänkö urakkaan.
Kommentit (40)
Aloita helposta.
Taso1: tuore chili, tuore valkosipuli/sipuli, tuore inkivääri, tuore lime/sitruuna, soijakastike
Taso2: edelliset + curry, korianteri, kardemumma, juustokumina, pähkinät, jogurtti, kookosmaito
Tee ykköstasoa niin kauan että tunnet kaikki sen maut ja eri mausteiden voimakkuudet, siirry sitten vasta tasolle 2.
Ala hermoile, ei ole mitaan yhta ja oikeaa reseptia. Joka kiinalaismammalla on omat.
Intiassa voi keittaa pohjoisen tai etelan tyyliin, mughal- tai Goaresepteilla tai niiden valista ja taas joka taloudella on omat maustesekoitukset ja reseptit.
Jos sinulla on etnisia ystavia, pyyda etta saat kayda katsomassa miten laittavat ruokaa.
Aasialainen on aika laaja käsite.
Jos netti tuntuu loputtomalta suolta, osta joku hyvä keittokirja ja lueskele ja kokeile sen reseptejä.
Aloita käyttämällä valmiita maustekastikkeita ja lue tuoteselosteesta, mitä niissä on. Sitten voit kokeilla omaa versiota tuoreista aineksista.
Joissakin työväenopistoissa tms. pidetään etnisen ruuan kursseja, esimerkiksi yhden illan mittaisia. Niissä käy paljon pariskuntia opettelemassa yhdessä.
Kiitos vastauksista!
Hermoilu tulee siitä, kun on vaan niin paljon muutakin hommaa.
En tiedä miten sen taas tein, mutta onnistuin taas saamaan miehen ja lapset syötettyä ja kovasti kehuivat.
Äitini opetti, että ruoanlaitto alkaa aina kuorimalla iso keltainen sipuli.. Arjessa käytetyt mausteet olivat suola, paprikajauhe, valkopippuri ja maustepippuri. Kalalle sitruunapippuria ja tilliä. Kyllä ollaan kauas tultu lapsuuskeittiöstä.
En ole kovin lahjakas ruoanlaittaja, mutta sen verran nautiskelija ja luova, että pärjäilen. Aasia on vaan niin valtavan iso ja rikas kokonaisuus, ettei millään mene kaaliin mitään muistisääntöjä. Käytetäänkö vaikka mustapippuria ollenkaan?
Oppia ikä kaikki, pitäisi kai olla vaan paljon kärsivällisempi.
Niin ja varmaan on tullut katsottua liikaa Australian MasterChefiä telkkarista...🙄
ei mustapippuria! pippurin korvaa inkivääri ja chili
ja suolan sijasta soijakastiketta
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Natriumglutamaatti?
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Kiinalaiset ravintolat käyttävät yleisesti natriumglutamaattia. Se on se mystinen maku. Kotoinen ja terveellinen tapa tuoda samaa umamin makua ruokaan on sienet.
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Kokeile joskus vaikka tummaa seesamiöljyä, punaviinietikkaa ja viismaustetta. Punaviinietikka siinä vaiheessa, kun liha on nopeasti ruskistunut, niin etikkaa siihen viime hetkiksi.
Kiitos vinkistä, ehdottomasti kokeilen tota punaviinietikkaa!! Tota viismaustetta olen etsinyt, mutta mistä sitä saa? Vai eikö se olekkaan normaalissa maustehyllyssä? Seesamöljyä olen jo keikeillut (onko sitä tummaakin:)), mutta ehkä se juuri kaipaisikin kaveriksi näitä muita. Kaikki vinkit otetaan edelleen vastaan ja melkein 100 varmasti lupaan kokeilla kaikkia lupaavia. Kiitoksia vaivaa nähneille:)
Onko kotikaupungissasi etnistä kauppaa? Ehkä sieltä löytyisi viismaustetta.
Tai minun pitää myydä sinulle tuo oma purkkini, jonka ostin varmaan kolmekymmentä vuotta sitten :). Ei ole ollut käyttöä.
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Taitaapi olla osterikastike se mystinen ainesosa....?
Kiitoksia kaikille vastanneille. Osterikastike on ostettu, punaviinietikkaa löytyykin jo kaapista ja löysin viismausteelle ohjeen:
3 tähtianista
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl kokonaisia neilikoita
2 tl jauhettua kanelia
muutama kierros chililastuja myllystä
Valmistusohjeet
Paahda tähtianiksia, fenkolinsiemeniä ja neilikoita noin minuutti koko ajan sekoitellen kuivalla, kuumalla pannulla.
Laita paahdetut mausteet mortteliin. Lisää joukkoon kaneli ja chili. Jauha mausteseokseksi.
Tuotakin meinasin kokeilla. Aromivahvennetta olen jo kokeillut ja musta se ei ole hakemani ainesosa. Palaan kertomaan makukokemuksista, kunhan olen saanut näitä kokeiltua.
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Sichuanpippuri? En syö liharuokia enkä siten osaa sanoa tuosta nimenomaisesta ruoasta, mutta minusta se tekee "kiinalaisen" maun.
Vierailija kirjoitti:
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Sichuanpippuri? En syö liharuokia enkä siten osaa sanoa tuosta nimenomaisesta ruoasta, mutta minusta se tekee "kiinalaisen" maun.
Paahdettu seesamiöljy on se puuttuva ainesosa kotikokkaajilla.
Mä marinoin usein tofua tai mitä sattuu olemaan kaapissa misotahna+mirin+seesamiöljy+soijakastikeseoksella ennen paistamista.
Laita mitä lystäät ja maistele. Kokeile uusia juttuja, ei kaiken tarvii niin ennestään sopiakaan.
Leiki ruualla! :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
koukussa kiinalaiseen kirjoitti:
Mua kiinnostaa kiinalainen keittiö ja varsinkin naudanliha + sipuli wok. Siis semmoinen, mitä saa monesta kiinalaisesta ravintolasta. Olen yrittänyt saada saman maun omiin wokkeihini, mutta huonolla menestyksellä. Tuntuu, että jokin oleellinen maku puuttuu, mutta en yhtään tiedä mikä. Käytän tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia. Paljon muitakin juttuja olen kokeillut, mutta aina menee väärään suuntaan. Ruuassa pitäisi maistua selvästi liha ja sipuli, mutta myös se jännä aromi. Kovasti olen yrittänyt googlettaa, mutta huonolla menestyksellä. Onko kenelläkään antaa vinkkejä, mitä mausteita kannattaa kokeilla? Ja saako niitä suomesta?
Sichuanpippuri? En syö liharuokia enkä siten osaa sanoa tuosta nimenomaisesta ruoasta, mutta minusta se tekee "kiinalaisen" maun.
Paahdettu seesamiöljy on se puuttuva ainesosa kotikokkaajilla.
Tämä ja kaffirin lehdet.
Valmis maustetahna/kastike+kana+riisi