Vaihtoehtoja muovisille keittiövälineille?
Millaisia käytätte? Erityisesti kaipaan hyviä säilytysastioita, plussaa jos voi käyttää mikrossa. Muutamia Pyrexin lasivuokia muovikannella on jo ennestään. Kaipaan myös hyviä eväsrasioita. Leivontakulhot ajattelin vaihtaa metallisiin. Mutta miten kaikki kauhat, paistinlastat, nuolijat ym? Puuhaarukoita ja -lastoja löytyy, mutten oikein ikinä ole tykännyt niistä, varsinkin voimakkaat maut tuntuu imeytyvän niihin.
Kommentit (22)
Sinulla on varmaan joku tosi järkevä selitys tälle muovin välttämiselle?
Esimerkiksi Ecostolta löytyy paljon ympäristöystävällisiä, muovittomia keittiötavaroita:
https://www.ecosto.fi/catalogue/category/koti/keittio/evasrasiat_312/
Ruohonjuuresta löytyy myös ekologisia taloustarvikkeita:
https://www.ruohonjuuri.fi/koti-hyva-olo/taloustarvikkeet-62
Valurautapannun kanssa voi käyttää metallisia. Puisissa ei ole mielestäni mitään makuhaittoja kun ne pesee heti käytön jälkeen niinkuin kuuluukin. Meillä leikkuulaudat ovat puisia, eväsrasiat lasisia, vuoat lasia tai keramiikkaa ja mitta-astiat metallisia. Taikinakulhotkin olivat jotain bambu(?)sekoitemitälietä josta löytyy kaupoista myös eväsrasioita ja keittiövälineitä, mutta en tiedä kuinka kaukana ko. materiaali kuitenkaan on muovista.
Puu, bambu, metalli, lasi. Mehiläisvahalla käsiteltyjä kankaita tuorekelmun sijaan (toimii, on testattu). En luota pinnoitettuihin (teflon yms) ruuanvalmistusastioihin, joten metalliset paistinlastat ja kauhat toimivat hyvin.
Puiset pitää oppia pesemään oikein. Pelkällä kuumalla vedellä ja sitten huuhtelu kylmällä, jotta puun syyt sulkeutuvat. Mä en edes aina pese puisia lastoja, haarukoita ja kauhoja käytön jälkeen, mutta ei niihin silti ole makuja imeytynyt.
Mä säilytän ruokia jääkaapissa ihan tavallisissa astioissa, siis posliini- ja lasikulhoissa ja -lautasissa. Kulhon tai lautasen voi peittää toisella lautasella.
Hienoa, että joku yrittää vähentää muovituotteiden määrää.
Alapeukuttajat voivat googlata vaikkapa marttojen ohjeen siitä, miten puiset keittiövälineet pestään. (Pelkällä kuumalla vedellä ja huuhdellaan kylmällä.)
Vierailija kirjoitti:
Alapeukuttajat voivat googlata vaikkapa marttojen ohjeen siitä, miten puiset keittiövälineet pestään. (Pelkällä kuumalla vedellä ja huuhdellaan kylmällä.)
Villi veikkaus että alapeukut tulivat tuosta maininnastasi ettet aina edes pese niitä.
Puisissa lastoissa ja kauhoissa ei kannata muuten ostaa niitä kaikista halvimpia joista jää päin katsoessakin tikkuja silmiin. Laadukkaasta puusta tehdyt kestävätkin ihan eri tavalla. Paprikasta, tomaatista ja currysta voi tarttua väriä mutta makuhaittoja ei ole koskaan ollut kun pesee ne juurikin tuolla mainitulla tavalla ja ilman tiskiainetta.
*Muovi on erittäin ei-ympäristöystävällinen materiaali. Vaikka Suomessa on nykyään muovinkeräyspisteitä, ne on valitettavasti tarkoitettu vain muovisille pakkausmateriaaleille eikä esim. käytöstä poistetuille muoviastioille. Pesussa muovista irtoaa aina mikromuoveja, jotka kulkeutuvat vesistöihin ja lopulta ravintoketjun kautta ihmisiin ruuan mukana.
*Muovi myös muuttuu käytössä nopeasti epähygieeniseksi. Esimerkiksi muoviastioihin tulee naarmuja, joita on vaikeaa saada täysin puhtaiksi. Nämä naarmut ovat hyviä kasvualustoja bakteereille.
*Muovista irtoaa käytössä haitallisia kemikaaleja, joista osa on karsinogeenisiä eli syövälle altistavia.
Vierailija kirjoitti:
Mä säilytän ruokia jääkaapissa ihan tavallisissa astioissa, siis posliini- ja lasikulhoissa ja -lautasissa. Kulhon tai lautasen voi peittää toisella lautasella.
Minäkin olen jo vuosia toiminut samoin. Eipä tarvitse enää muovikelmua ostella!
Vierailija kirjoitti:
Kiitos linkeistä :)
ap
Ole hyvä :)
Itekin yritän vähentää muovin käyttöä.
Muovia on merissä kohta jopa enemmän kuin kalaa, ja osa siitä päätyy ruoka-aineisiin – HS:n grafiikat kertovat, mitä se tarkoittaa eläimille ja ihmisille
Tilasin tänään Saksan Amazonilta satsin tällaisia 950 ml:n lasikulhoja plus pari muuta kokoa, koska Orthexin muoviastiat ovat vahingoittuneet mikrouunissa ruokia lämmittäessäni, eli eivät todellisuudessa kestä ruokien valmistamista mikrossa. Nämä lasikulhot kestävät myös uunilämpötiloja. Samoin teen näihin yleensä valmiiksi parin päivän salaattiateriat.
https://www.amazon.de/Frischhalteboxen-Frischhaltedose-Multifunktionsbo…
up