Jännän äärellä; imelletyn perunalaatikon potut kiehumassa, saas nähdä miten muija käy...
Viimejouluna onnistui parhaiten tähän mennessä, perunat oli jotain aiemmin mulle tuntematonta lajiketta, kun kaupassa Rosamundia ollut ja imellytin uunissa lämpimän lieden sijasta.
Nyt on taas Rosamundia ja massa menee päiväksi 55-60ast.uuniin.
Herran haltuun siis ja rakas karjalainen mummoni (jonka imellettyä ikävöin niin paljon)siellä yläkerrassa pidä peukkuja!
Kommentit (8)
Rosamundat ei hyvä
Keitä kuorineen
Kuori
Muussaa ja sekoita jauhoja lämpimään massaan, jäähdyttele huoneenlämmössä.
Mä imellytän huoneenlämmössä illan ja vuorokauden ennen paistoa jääkaapissa 🎄❤️⛄️
Mitne niin Rosamunda ei ole hyvä? Imellettyyn laatikkoon parasta ovat jahoiset lajikkeet ja sellainenhan Rosamunda on.
Perunaksi sellainen, jossa mahdollisimman paljon tärkkelystä. Jauhoja ei kantsi panna liian kuumaan perunasurvokseen ettei entsyymit kuole. Itse imellytän yleensä yön yli, paitsi jos aloitan homman heti aamusta, niin silloin voi onnistua koko homma saman vrk puolella. Yleensä imeltyy ihan hyvin. Jos ei onnaa niin sitten siirappia.
Vierailija kirjoitti:
Viimejouluna onnistui parhaiten tähän mennessä, perunat oli jotain aiemmin mulle tuntematonta lajiketta, kun kaupassa Rosamundia ollut ja imellytin uunissa lämpimän lieden sijasta.
Nyt on taas Rosamundia ja massa menee päiväksi 55-60ast.uuniin.Herran haltuun siis ja rakas karjalainen mummoni (jonka imellettyä ikävöin niin paljon)siellä yläkerrassa pidä peukkuja!
Imeltyminen onnistuu kun jokainen kriittinen kohta toteutuu oikein - vesi, jauho, lämpötila ja aika.
Kuiva sose ja matala lämpötila ovat yleisimmät syyt imeltymisen epäonnistumiseen. Jauhotkin unohtuu joskus ja kiireen takia imeltymisaika jää lyhyeksi.
1. Kun perunoita on kellaroitu jonkin aikaa, niin kaikki perunalaadut imeltyy.
2. Prunat voi kuoria ennen keittämistä. Ei vaikuta imeltymiseen.
3. Perunat voi keittää vähässä vedessä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa lisätään noin 77 asteista vettä niin että sose notkistuu. Vesi on erittäin tärkeä osa imellyttämistä. Sekoitetaan jauho noin 75-77 asteiseen soseeseen – imeltyminen alkaa heti.
Kun keitetään runsaassa vedessä, jätetään keitinvettä notkistamista varten. Jauho voidaan jakaa kahteen erään ja loput jauhosta lisätään puolen tunnin kuluttua. Samalla tarkistetaa maistamalla, että imeltyminen on alkanut.
4. Laita sose 65-70 asteiseen uuniin ja imellä 3-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
"Vanhan perinteisen tavan mukaan noin 78 asteiseen vedellä notkistettuun soseeseen sekoitetaan jauho ja sose laitetaan kunnon vällyihin ja lämpimään paikkaan – näin sose pysyy riittävän lämpimänä riittävän pitkän ajan 4-6 tuntia tai yön yli. Imeltyminen on mahdollista jopa huoneen lämmössä, koska hyvin vällyillä eristetty sose pysyy yli 60 asteisena riittävän pitkään. Tämä vaatii kuitenkin riittävän ison erän – noin 2kg perunoita on aika varma määrä".
5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään maito, voi ja suola. Ei tarvi maustamista tai voi maustaa maun mukaan. Paistetaan 130-150 asteisessa uunissa.
Mun moka taitaa useimmin olla siinä, ettei survos ole tarpeeksi notkeaa. Parhaiten imeltyminen on onnistunut kun on pistänyt kattilan uuniin +50 lämpöön.
Vierailija kirjoitti:
Mun moka taitaa useimmin olla siinä, ettei survos ole tarpeeksi notkeaa. Parhaiten imeltyminen on onnistunut kun on pistänyt kattilan uuniin +50 lämpöön.
Imellytän suosiolla uunissa imeltymislämpötilassa eli noin 70 asteessa.
Useampiakin kertoja imeltyminen ei toiminut, koska sose oli liian kuivaa. Nyt jo viimenään muistan varmistua siitä että sose on hiukan notkistettu kuumalla vedellä.
Näin kesällä voi tehdä arkista imellettyä perunalaatikkoa, kun vanhaa hyvälaatuista satoa on vielä runsaasti halvalla saatavissa. Arkisen imelletyn perunalaatikon voi tehdä yksinkertaisen pelkistetyllä ohjeella.
Tarvitaan arkipäiväiseen imellettyyn perunalaatikkoon:
3kg perunoita
3 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoa
maitoa tarpeen mukaan
75-150g voita
2-3tl suolaa
Ohje:
Kuori pestyt perunat ja paloittele lohkoiksi.
Keitä perunanlohkot kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseuta keittoveteen niin että sose on puuromaista. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
Jäähdytä sose 75-76 asteiseksi ja lisää sekoittaen jauho.
Laita sose imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 2-4 tuntia.
Lisää soseeseen suola ja voi sekä maitoa niin että saadaan puuromainen velli.
laita sose voideltuun uuninkestävään vuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja halutessa ripottele pinnalle korppujauhoa.
Paista 140-175 asteisessa uunissa 2 tuntia niin että pinta saa kauniin vaaleanruskean värin.
Hyvää ja nopeaakin perinteistä arkiruokaa perinnekokkien ohjeella.
Toissa vuonna tein ensimmäisen kerran ikinä ja onnistui loistavasti. Viime jouluna tein kaksi kertaa, kumpikaan ei imeltynyt. Kokeneet, vinkkejä peliin!