Perunalaatikon valmistus ei onnistu
Kuinka moni täällä valmistaa itse imelletyn perunalaatikon jouluksi? Olen nyt parina viime vuotena yrittänyt, mutta yrittämiseksi on jäänytkin! :( laatikko on kokkareista ja maistuu tavalliselta perunamuussilta, en ymmärrä miten laatikosta jääkin se maku puuttumaan. Miten te saatte laatikon onnistumaan?
Kommentit (14)
kukaaneisyöperunalaatikkoani kirjoitti:
Kuinka moni täällä valmistaa itse imelletyn perunalaatikon jouluksi? Olen nyt parina viime vuotena yrittänyt, mutta yrittämiseksi on jäänytkin! :( laatikko on kokkareista ja maistuu tavalliselta perunamuussilta, en ymmärrä miten laatikosta jääkin se maku puuttumaan. Miten te saatte laatikon onnistumaan?
Ongelmasi on, että et tee sitä Matti Viikarin ohjeiden mukaan. Jos et teet Matti Viikarin ohjeiden mukaan, et voi kuin onnistua.
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty%20hämäläinen%2…
Kokkareita ei tule jos survot perunat tarkkaan.
En ole koskaan lisännyt perunalaatikkoon vettä, vaan imellytysyön jälkeen punaista maitoa sen verran että seos on kuin löysää puuroa. Maistele. Ellei tunnu riittävän makealta (riippuu perunoista), lisää vähän siirappia. Yleensä sitä ei tarvita, laatikko makeutuu vielä uunissa. Muskottipähkinä on hyvä mauste.
Voinokareita päälle ja loivaan uuniin pariksi tunniksi. Muista jättää vuokaa "roiskimisvara".
Vierailija kirjoitti:
kukaaneisyöperunalaatikkoani kirjoitti:
Kuinka moni täällä valmistaa itse imelletyn perunalaatikon jouluksi? Olen nyt parina viime vuotena yrittänyt, mutta yrittämiseksi on jäänytkin! :( laatikko on kokkareista ja maistuu tavalliselta perunamuussilta, en ymmärrä miten laatikosta jääkin se maku puuttumaan. Miten te saatte laatikon onnistumaan?
Ongelmasi on, että et tee sitä Matti Viikarin ohjeiden mukaan. Jos et teet Matti Viikarin ohjeiden mukaan, et voi kuin onnistua.
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty%20hämäläinen%2…
Lukemato se kertojen määrä kun olen epäonnistunut "viikarin" ohjeella. Usein on hapantunut mutta muuten imeltyminen on epäonnistunut lähes jokaisella kerralla. Olisko kerran saanut hiukan makeaa tuntumaa. Periaatteessahan "viikarin" ohje on kohtuuhyvän tuntuinen, mutta ei vaan onnistu. Tarkemmin kun tutkin niin "viikarin" imeltämislämpötila osoittautuikin hapattamislämpötilaksi.
kukaaneisyöperunalaatikkoani kirjoitti:
Kuinka moni täällä valmistaa itse imelletyn perunalaatikon jouluksi? Olen nyt parina viime vuotena yrittänyt, mutta yrittämiseksi on jäänytkin! :( laatikko on kokkareista ja maistuu tavalliselta perunamuussilta, en ymmärrä miten laatikosta jääkin se maku puuttumaan. Miten te saatte laatikon onnistumaan?
Kun käyttää jauhoisia perunoita niin kokkareet soseutuu itsekseen imeltämis ja paistovaiheessa. Kiinteä peruna täytyy soseuttaa huolellisemmin. Imeltäminen vaatii myös hiukan vettä.
Kuorin perunat raakana ja kypsennän hauduttamalla niukassa vesimäärässä ja soseutan perunat veteen. Lisään tarvittaessa kuumaa vettä. Jäähdytän soseen 70 asteiseksi ja laitan imeltymään 70 asteiseen uuniin ja annan imeltyä 2-4 tuntia. On tärkeää että soseen lämpötila imeltymisen aikana on noin 65-75 astetta.
Sähköuunissa imellyttäminen on niin helppoa ja varmaa ja teenkin imellettyä perunalaatikkoa perinteiseen tapaan 2-4 kertaa kuukaudessa. Imelletty perunalaatikko on helppoa arkiruokaa.
Montakymmentä Joulua tehnyt äidin ohjeella: Perunalajike Rosamunda ( se punainen) keitetään perunat kuorineen, kuoritaan kuumina ja survotaan, EI KÄYTETÄ VATKAINTA, joukkoon ripotellaan vehnäjauhoja ja sokeria. Jätetään peiteltynä muhimaan yön yli, tiedät että on imeltynyt kun maistat sitä. Lisää maitoa maltillisesti, ei saa olla ihan velliä, lisää voita ja suolaa, päälle korppujauhoja. Paistan aattoaamuna, kun kinkku on otettu pois uunista.
Tuossa vaiheessa, kun perunat on survottu, imelletetty ja voit maidot lisätty, kannattaa se massa laittaa pakastimeen. Siellä peruna imeltyy jäätyessään lisää.
Tuo imellyttäminen on oksettavaa. Sehän vaan pilaantuu siinä, alkaa käymään...
Meidän suvussa tehdään siirapilla makeutettua, ja se on älyttömän hyvää, toki mummavainaa teki parasta, joskus äitini onnistuu tekemään lähes yhtä hyvää, itsekin osaan tehdä ihan ok syötävää.
Imelletty perunalaatikko yhtä suosittu "herkku" kuin lipeäkala...kuka noita vielä syö
Käyttäjä2079 kirjoitti:
Kokkareita ei tule jos survot perunat tarkkaan.
En ole koskaan lisännyt perunalaatikkoon vettä, vaan imellytysyön jälkeen punaista maitoa sen verran että seos on kuin löysää puuroa. Maistele. Ellei tunnu riittävän makealta (riippuu perunoista), lisää vähän siirappia. Yleensä sitä ei tarvita, laatikko makeutuu vielä uunissa. Muskottipähkinä on hyvä mauste.
Voinokareita päälle ja loivaan uuniin pariksi tunniksi. Muista jättää vuokaa "roiskimisvara".
Ja maidon oltava kylmää? Muistinko oikein?
Lainattu teksti alkaa....
kukaaneisyöperunalaatikkoani
Kuinka moni täällä valmistaa itse imelletyn perunalaatikon jouluksi? Olen nyt parina viime vuotena yrittänyt, mutta yrittämiseksi on jäänytkin! :( laatikko on kokkareista ja maistuu tavalliselta perunamuussilta, en ymmärrä miten laatikosta jääkin se maku puuttumaan. Miten te saatte laatikon onnistumaan?
...loppuu
Jauhoisista perunoista kokkareet hajoaa paistamisen aikana.....
Jauhoiset perunat suosittelen kuorittavaksi raakoina koska kypsien kuoriminemn on hankalaa, eli jauhoiset perunat hajoaa käsiin ja kuorintatappiot ovat melkoisia.
Arkiruoka ja sitä voi valmistaa vaikkapa kerran viikossa. Onnistuu hyvin hyvälaatuisesta edellisen syksyn sadosta. Voi tehdä myös uudesta sadosta, mutta silloin tulos voi olla liisterimäisempi ja kokeilemallahan se selviää.
Joululaatikoista voi tehdä jouluisempia.
Tässä yksinkertaisen arkisen imelletyn perunalaatikon ohje:
Sovella ohjetta jos haluat ohjeen esimerkiksi 2kg perunoita.
Tarvitaan:
1kg perunoita
reilu ruokalusikallinen vehnäjauhoja
25-50g voita
maitoa perunalajikkeen mukaan
1/2 - 1 teelusikallinen suolaa
Perunasose imeltyy ja valmistuu pomminvarmasti näin:
1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi kattilassa pienessä määrässä vettä.
2. Soseuta perunat kattilassa keittoveteen tanakaksi puuromaiseksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose erittäin huolellisesti ja sekoittaen alle 88 asteiseksi. 88 astetta tai yli jauhot "palaa".
4. Lisää jauhot 75-76 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen.
5. Laita sose kattilassa imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita 2-3 kertaa ja seuraa maistamalla makeuden lisääntymistä.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina. Lisää maitoa niin että saadaan sakea puuromainen velli ja lisää samalla suola.
7. Laita sose voideltuun vuokaan ja lisää pinnalle voinokareita. Jos haluaa niin pinnalle voi lisätä korppujauhoa.
8. Paista aluksi kuumassa 185-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä alenna uunin lämpötila 140 asteeseen. Paista 2-3 tuntia.
Käyttäjä2079 kirjoitti:
Kokkareita ei tule jos survot perunat tarkkaan.
En ole koskaan lisännyt perunalaatikkoon vettä, vaan imellytysyön jälkeen punaista maitoa sen verran että seos on kuin löysää puuroa. Maistele. Ellei tunnu riittävän makealta (riippuu perunoista), lisää vähän siirappia. Yleensä sitä ei tarvita, laatikko makeutuu vielä uunissa. Muskottipähkinä on hyvä mauste.
Voinokareita päälle ja loivaan uuniin pariksi tunniksi. Muista jättää vuokaa "roiskimisvara".
Jauhoisista perunoista tulee usein niin kuiva tönkkömuusi, että imeltyminen ei edes lähde käyntiin. Näissä tapauksissa kuumalla vedellä ohentaminen pelastaa tilanteen. Ja epäonnistuneen imeltymisen voi aina korjata siirapilla, mutta silloin onkin kysymyksessä siirapilla makeutettu perunalaatikko. Yleensäkin kannattaa sose aina ohentaa kuumalla vedellä. Perunalajike hiukan vaikuttaa imeltymiseen lähinnä makuun. Kaikissa perunalajikkeissa on niin paljon tärkkelysta että sose imeltyy erittäin hyvin ja makeudessa ei oleellisia eroja ole. Vedellä ohennettu 65-70 asteinen sose imeltyy 65-75 asteisessa uunissa 2-3 tunnissa.
Käyttäjä2079 kirjoitti:
Kokkareita ei tule jos survot perunat tarkkaan.
En ole koskaan lisännyt perunalaatikkoon vettä, vaan imellytysyön jälkeen punaista maitoa sen verran että seos on kuin löysää puuroa. Maistele. Ellei tunnu riittävän makealta (riippuu perunoista), lisää vähän siirappia. Yleensä sitä ei tarvita, laatikko makeutuu vielä uunissa. Muskottipähkinä on hyvä mauste.
Voinokareita päälle ja loivaan uuniin pariksi tunniksi. Muista jättää vuokaa "roiskimisvara".
Kun opin kuuman veden lisäyksen tönkkösoseen notkistamiseksi ennen imeltämistä, niin en ole tarvinnut sen jälkeen siirappia.
Kun soseen lämpötila on noin 66-70 astetta ja sose on notkistettu kuumalla vedellä ja jäähdytetty 70-76 asteiseksi ja jauhot lisätty jäähdytettyyn soseeseen, sekä sose laitettu imeltymään 66-70 asteiseen uuniin, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy riittävästi.
Vierailija kirjoitti:
kukaaneisyöperunalaatikkoani kirjoitti:
Kuinka moni täällä valmistaa itse imelletyn perunalaatikon jouluksi? Olen nyt parina viime vuotena yrittänyt, mutta yrittämiseksi on jäänytkin! :( laatikko on kokkareista ja maistuu tavalliselta perunamuussilta, en ymmärrä miten laatikosta jääkin se maku puuttumaan. Miten te saatte laatikon onnistumaan?
Ongelmasi on, että et tee sitä Matti Viikarin ohjeiden mukaan. Jos et teet Matti Viikarin ohjeiden mukaan, et voi kuin onnistua.
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty%20hämäläinen%2…
Viikarin ohje on muuten hyvä, mutta alhainen imellyttämislämpötilasuositus pilaa monta yritysta. Ohje on kieltämättä mielenkiintoinen, koska joskus imeltyy ja joskus ei.
Imeltämiseen sopivaa jauhoa, vettä notkistamiseen - vedellä on oleellin merkitrys imellyttämisessä, soseen lämpötila 65-75 astetta ja imellysaika 4-6 tuntia tai yön yli.