Mitkä näistä nyt tekee virtsasta hapanta ja mitkä emäksistä? Ja kumpi on hyvästä?
Netti on täynnä ristiriitaisia neuvoja. Toisaalla sanotaan että virtsan pitää olla hapanta, jotta bakteerit eivät kasva siinä. Toisaalla sanotaan että tulehdukset johtuu siitä kun elimistö on liian hapan ja pitäisi syödä kaikkea mikä muuttuu elimistössä emäksiseksi. Toisaalla väitetään että esim. sitruuna ja karpalo yms. muuttaa virtsan happamaksi, toisaalla ne muuttukin elimistössä emäksiseksi. Mistään ei ota mitään selvää.
Niin että tietääkö täällä joku oikeasti, että kumpi se on parempi hapan vai emäksinen elimistö/virtsa? Ja mitkä näistä tuottaa hapanta virtsaa ja mitkä emäksistä: karpalomehu, puolukkamehu, sitruunamehu, hedelmätäysmehut, omenaviinietikka, vihreä tee?
Kommentit (19)
Virtsarakko on tavallaan elimistön ulkopintaa, vaikka se sijaitseekin kehon sisäpuolella.
Proteiinit tekevät virtsan happamaksi.
Nuo elimistön pH-jutut on ihan silkkaa p*skaa. Elimistö kyllä pitää keinolla millä hyvänsä pH:nsa oikeana, koska oikea pH on elossapysymiselle välttämätöntä.
Virtsan pH kyllä muuttuu ravinnon mukaan, mutta ei tällä ole hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä. Paitsi tapauksessa jossa on taipumus muodostaa tietyn tyyppisiä virtsakiviä tai saada usein tulehduksia, virtsan pitäminen happana esim. syömällä askorbiinihappoa (C-vitamiinin eräs muoto) voi hyödyttää.
Siis onko joku lääkäri sanonut että sun virtsa on liian hapanta/emäksistä vai miks pohdit? Jos asia ei oo ongelma nii syö vaan normaalisti ja monipuolisesti, kudosten happamoitumista aiheuttaa vähän muut asiat kuin sitruuna- ja karpalomehut (esim. hapenpuute, ketoosi) :D Se mille kohtuullisen happamat aineet voi olla elimistössä haitallisia on hammaskiille mutta sekään ei ole ongelma kunhan ei jatkuvasti happamia juomia (varsinkin limuja) lipitä. Virtsa puolestaan huolehtii kuona-aineiden poistosta eli sen koostumukseen ei itsessään tarvitse yrittää puuttua, vaikkakin siitä voidaan päätellä muun kehon kunnosta yhtä ja toista.
Vierailija kirjoitti:
Nuo elimistön pH-jutut on ihan silkkaa p*skaa. Elimistö kyllä pitää keinolla millä hyvänsä pH:nsa oikeana, koska oikea pH on elossapysymiselle välttämätöntä.
Virtsan pH kyllä muuttuu ravinnon mukaan, mutta ei tällä ole hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä. Paitsi tapauksessa jossa on taipumus muodostaa tietyn tyyppisiä virtsakiviä tai saada usein tulehduksia, virtsan pitäminen happana esim. syömällä askorbiinihappoa (C-vitamiinin eräs muoto) voi hyödyttää.
Mitä happamampaa virtsa on, sitä enemmän sen mukana lähtee mineraaleja (etenkin kalsium). Tämä altistaa esim. osteoporoosille.
Vierailija kirjoitti:
Nuo elimistön pH-jutut on ihan silkkaa p*skaa. Elimistö kyllä pitää keinolla millä hyvänsä pH:nsa oikeana, koska oikea pH on elossapysymiselle välttämätöntä.
Virtsan pH kyllä muuttuu ravinnon mukaan, mutta ei tällä ole hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä. Paitsi tapauksessa jossa on taipumus muodostaa tietyn tyyppisiä virtsakiviä tai saada usein tulehduksia, virtsan pitäminen happana esim. syömällä askorbiinihappoa (C-vitamiinin eräs muoto) voi hyödyttää.
Niin mutta edelleenkään ei pysy koska munuaisten kuuluisi tuon säätää... ja jos munuaiset ei toimikkaan.. niin sitten pitää asiaa miettiä kuten välttää kaikkia vihanneksia, lihoja, juustoja jne.
Lopulta sitten dialyysiin kun nuokaan eivät enää auta.
Happamat aineet, esim sitrushedelmät, tekevät virtsan emäksiseksi. Niin hullulta kuin se kuulostaakin. Terveisin, ravitsemustieteen opiskelija.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nuo elimistön pH-jutut on ihan silkkaa p*skaa. Elimistö kyllä pitää keinolla millä hyvänsä pH:nsa oikeana, koska oikea pH on elossapysymiselle välttämätöntä.
Virtsan pH kyllä muuttuu ravinnon mukaan, mutta ei tällä ole hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä. Paitsi tapauksessa jossa on taipumus muodostaa tietyn tyyppisiä virtsakiviä tai saada usein tulehduksia, virtsan pitäminen happana esim. syömällä askorbiinihappoa (C-vitamiinin eräs muoto) voi hyödyttää.
Mitä happamampaa virtsa on, sitä enemmän sen mukana lähtee mineraaleja (etenkin kalsium). Tämä altistaa esim. osteoporoosille.
Ei se ihan näin kyllä mene. Virtsan pH:lla ei ole kuin välillinen merkitys. On totta, että jos syö valtavasti happamuutta kehossa tuottavia ruoka-aineita, niin kroppa joutuu pitämään yllä oikeaa kudosten pH:ta irrottamalla kalsiumia luustostakin tasapainottamaan liikahappamuutta. Mutta siihen virtsan pH:hon taas voi vaikuttaa monet muutkin asiat eikä se välttämättä kerro juuri mitään siitä että tällainen prosessi olisi käynnissä. Lisäksi ruokavalion täytyy yleensä olla todella äärimmäinen että sillä saisi aikaan osteoporoosia happo-emästasapainon säätelymekanismien kautta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nuo elimistön pH-jutut on ihan silkkaa p*skaa. Elimistö kyllä pitää keinolla millä hyvänsä pH:nsa oikeana, koska oikea pH on elossapysymiselle välttämätöntä.
Virtsan pH kyllä muuttuu ravinnon mukaan, mutta ei tällä ole hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä. Paitsi tapauksessa jossa on taipumus muodostaa tietyn tyyppisiä virtsakiviä tai saada usein tulehduksia, virtsan pitäminen happana esim. syömällä askorbiinihappoa (C-vitamiinin eräs muoto) voi hyödyttää.
Niin mutta edelleenkään ei pysy koska munuaisten kuuluisi tuon säätää... ja jos munuaiset ei toimikkaan.. niin sitten pitää asiaa miettiä kuten välttää kaikkia vihanneksia, lihoja, juustoja jne.
Lopulta sitten dialyysiin kun nuokaan eivät enää auta.[/quoteNo joo, vaikeasti munuaissairaat on toki eri asia. Aloituksessa ei tiettävästi ollut kyse sellaisesta.
Vierailija kirjoitti:
Happamat aineet, esim sitrushedelmät, tekevät virtsan emäksiseksi. Niin hullulta kuin se kuulostaakin. Terveisin, ravitsemustieteen opiskelija.
Kaikki happamat aineetko? Eli sitrushedelmien lisäksi myös karpalomehu, puolukkamehu, omenaviinietikka, c-vitamiini? Jos näin on, niin sitten on näköjään turha yrittää saada virtsasta hapanta ettei bakteerit eläisi siinä.
-ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nuo elimistön pH-jutut on ihan silkkaa p*skaa. Elimistö kyllä pitää keinolla millä hyvänsä pH:nsa oikeana, koska oikea pH on elossapysymiselle välttämätöntä.
Virtsan pH kyllä muuttuu ravinnon mukaan, mutta ei tällä ole hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä. Paitsi tapauksessa jossa on taipumus muodostaa tietyn tyyppisiä virtsakiviä tai saada usein tulehduksia, virtsan pitäminen happana esim. syömällä askorbiinihappoa (C-vitamiinin eräs muoto) voi hyödyttää.
Mitä happamampaa virtsa on, sitä enemmän sen mukana lähtee mineraaleja (etenkin kalsium). Tämä altistaa esim. osteoporoosille.
Ei se ihan näin kyllä mene. Virtsan pH:lla ei ole kuin välillinen merkitys. On totta, että jos syö valtavasti happamuutta kehossa tuottavia ruoka-aineita, niin kroppa joutuu pitämään yllä oikeaa kudosten pH:ta irrottamalla kalsiumia luustostakin tasapainottamaan liikahappamuutta. Mutta siihen virtsan pH:hon taas voi vaikuttaa monet muutkin asiat eikä se välttämättä kerro juuri mitään siitä että tällainen prosessi olisi käynnissä. Lisäksi ruokavalion täytyy yleensä olla todella äärimmäinen että sillä saisi aikaan osteoporoosia happo-emästasapainon säätelymekanismien kautta.
Ei oikeastaan kovinkaan äärimmäinen.
http://elinvoimaa.fi/verianalyysit/
Kyllä sitä vaan vereen kertyy kaikenlaista moskaa (linkin kuvia), jos elimistö joutuu työstämään liikaa tuon ph:n kanssa. Itse olen saanut vereni kuntoon ruokavaliomuutoksella kuten kaksi ystäväänikin. Eli en pidä tuota ph-teoriaa mitenkään täysin tuulesta temmattuna. Samatenhan voisi ajatella, että elimistö puhdistaa keuhkot tupakasta ja muutamasta tupakasta puhdistaakin, mutta kun sitä tekee joka päivä ja vuosia niin ei se elimistö vaan enää pystykään siihen hommaan.
Maksa,suolisto ja munuaiset,ne tekee kaikkensa ihmisen eteen, mutta kyllä ihminen nekin pystyy tuhoon!!
Tätä samaa mä olen miettinyt. Ei ilmeisesti ole vieläkään täyttä tietoa asiasta. Esim. virtsatulehdukseen käsketään juoda karpalomehua ja syödä C-vitamiiniä. Mun virtsarakkoa ärsyttää nämä happamat tuotteet ja sen tuntee heti kipuna/paineena rakossa ja tihentyneenä vessakäymisenä jos juon vaikka karpalomehua eli näillä on juuri päinvastainen vaikutus kun helpotus. Kiinnostaisi kyllä tietää miksi näin on.
Älä nyt ainakaan lähde siihen kehon emäksöinti -roskaan mukaan. Keho säätää itse pH:nsa, jos se säätely ei toimi, siitä tulee hyvin sairaaksi. Keho on luonnostaan hiukan hapan (eri kudoksilla on tosin eri pH), ja liikaa emäksisyyttä se kestää siksi huonommin. Voit kokeilla hyperventiloida hetken ja katsoa tuleeko pH:n noususta hyvä olo.
Happo-emäs-tasapainoon voi vaikuttaa heikentävästi mm. hoitamaton diabetes, raju oksentaminen tai riittämätön keuhkotuuletus. Keho kompensoi kaikkia näitä tiettyyn pisteeseen saakka, mutta lopulta aiheutuu ongelmia. Näitä ongelmia ei korjata yrittämällä säätää kehon pH:ta, vaan korjaamalla sitä ongelmaa joka alunperin aiheutti tasapainon häiriintymisen. Jos syöt ja juot siten että pyrit nostamaan kehon pH:ta, siitä seuraa lähinnä lievä virtsan emäksöityminen, joka altistaa tulehduksille.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Happamat aineet, esim sitrushedelmät, tekevät virtsan emäksiseksi. Niin hullulta kuin se kuulostaakin. Terveisin, ravitsemustieteen opiskelija.
Kaikki happamat aineetko? Eli sitrushedelmien lisäksi myös karpalomehu, puolukkamehu, omenaviinietikka, c-vitamiini? Jos näin on, niin sitten on näköjään turha yrittää saada virtsasta hapanta ettei bakteerit eläisi siinä.
-ap
Virtsarakko ei kestä sellaista happamuutta missä bakteerit eivät elä. Virtsatietulehduksen ehkäisyyn on järjellisempiäkin keinoja.
Simppeli ja hyvä vastaus, näin se keho toimii viisaasti.
No ensinnäkin elimistö säätelee itse sitä happamuuttaan ja elimistön ph-arvo pysyy aika kapeassa marginaalissa ja ainoa mihin voi vaikuttaa on se, poistaako aineenvaihdunta ylimääräistä vetyä kuinka paljon.