Miksi nykyään ei ole hyviä karkkeja?
Kysyy 80-luvun lapsi. Irtokarkit kaikkialla samoja ja kaupan pussit ihan hirveetä kuraa. Eikö alalla ole tarpeeksi kilpailua?
Kommentit (45)
Noitapillit ja punssinapit on ainakin hyviä.
Olen ihan samaa mieltä! Vielä saa jostain irtsarikaupoista melkein yhtä hyviä, esim. Turussa Kauppiaskadulla Finnkinon leffateatterin vieressä oleva karkkikauppa, siinä on kaksikin vierekkäin mutta en ole vuosiin käynyt siinä kulmassa olevassa vihreässä vaan enemmän siinä pinkissä :) Enkä muista nimiä tietenkään :)
Haluan vanhan ajan irtokarkkeja mitä sai ostaa markalla. Ostotapa oli myös kiva mutta maku oli se ykkösjuttu!
No huhhuh, jos tämän päivän valtavasta valikoimasta ei löydä mieleistään. Osa on kyllä huonoja, siitä olen samaa mieltä.
Sitruunapommit ja vanhalla reseptillä tehdyt, sitkeät tutti frutit <3
Aikuinen maistaa eri tavalla kuin lapsi.
Itse koin makuaistin muuttumisen kun olin raskaana ensi kertaa. Ruuat maistuivat erilaisilta, makuaisti herkistyi. Jotkut tavalliset ruokalajit, kuten selleri ja esim. limsat ym. kemikaalisotkut alkoivat inhottaa.
ÄssäMixeidtä ainakin huomaa ihan päältäpäin, että ei ole sama karkki kuin ennen. Värit hailakampia ja koostumus kumisempi.
Esimerkiksi sirkusaakkoset yksinkertaisesti pilattiin reseptin muutoksella, ei siinä tapauksessa ainakaan ole makuaistin muuttumisesta kyse. Haisevatkin niin karmeilta että hyhhyh.
Vierailija kirjoitti:
Esimerkiksi sirkusaakkoset yksinkertaisesti pilattiin reseptin muutoksella, ei siinä tapauksessa ainakaan ole makuaistin muuttumisesta kyse. Haisevatkin niin karmeilta että hyhhyh.
Niinpä. Samoin on pilattu moni aiemmin hyvä suklaapatukka, tupla, kismet ja geisha pilattiin ensin ja nyt sitten myös pätkis.
Vanhan ajan salmiakki aakkoset ovat muisto vain... -70 luvulla olivat myynnissä pienissä pusseissa, maku oli mitä mainioin, niissä oli purtavaa. Nykyajan salmiakki aakkoset ovat aivan liian pehmeitä, muutama puraisu ja valmiina nielaistavaksi. Makukin on aivan eri kuin ennen. Miksi reseptejä muutellaan näin radikaalisti? Samoin merkkareiden maku muuttui, eli resepti ei ole enää sama. Nykyisin ne pienet merkkarit hädin tuskit maistuvat millekään.
Totta kyllä, nykyajan karkit ovat kaikki samantyylistä sokerihöttöä, joita ei ole tarkoitettu pureskeltaviksi ja imeskeltäviksi vaan heti nielaistaviksi.
Liekö on reseptien kehittäjä vienyt reseptin mukanaan mennessään, vai mistä moiset muutokset? Millään makuaistin muutoksella ei ole tekemistä asian kanssa. Kyllä koostumuksetkin ovat ihan eri luokkaa nykypäivänä.
Harmittaa myös, että suurin osa karkkilaatikoiden karkeista on makeutettu keinomakeutusaineilla. Keinomakeutusaineet aiheuttavat laksatiivisia vaikutuksia liiallisella käytöllä. Noh, minulle riittää 1-2 pientä pastillia ja vatsakipu on taattu.
nimim. Kaipaan tavallista sokerillista Sisu -pastillia...
En syö kuin salmiakkia jos jotain karkkia syön. Onneksi ne maistuu edelleen hyviltä.
Mutta tärkeintä on kuitenkin, että karkki on halpaa ja sitä on paljon, eikö niin?
Et sinä kuitenkaan maksaisi sadan gramman
pussista vitskaa, joten älä valita.
Vierailija kirjoitti:
Kysyy 80-luvun lapsi. Irtokarkit kaikkialla samoja ja kaupan pussit ihan hirveetä kuraa. Eikö alalla ole tarpeeksi kilpailua?
Sun makuaistisi on huonontunut ikääntymisen seurauksena. Siksi sä et enää maista makuja. Karkeissa ei ole mitään vikaa.
Ennen karkit olivat parempia kirjoitti:
Vanhan ajan salmiakki aakkoset ovat muisto vain... -70 luvulla olivat myynnissä pienissä pusseissa, maku oli mitä mainioin, niissä oli purtavaa. Nykyajan salmiakki aakkoset ovat aivan liian pehmeitä, muutama puraisu ja valmiina nielaistavaksi. Makukin on aivan eri kuin ennen. Miksi reseptejä muutellaan näin radikaalisti? Samoin merkkareiden maku muuttui, eli resepti ei ole enää sama. Nykyisin ne pienet merkkarit hädin tuskit maistuvat millekään.
Totta kyllä, nykyajan karkit ovat kaikki samantyylistä sokerihöttöä, joita ei ole tarkoitettu pureskeltaviksi ja imeskeltäviksi vaan heti nielaistaviksi.
Liekö on reseptien kehittäjä vienyt reseptin mukanaan mennessään, vai mistä moiset muutokset? Millään makuaistin muutoksella ei ole tekemistä asian kanssa. Kyllä koostumuksetkin ovat ihan eri luokkaa nykypäivänä.
Harmittaa myös, että suurin osa karkkilaatikoiden karkeista on makeutettu keinomakeutusaineilla. Keinomakeutusaineet aiheuttavat laksatiivisia vaikutuksia liiallisella käytöllä. Noh, minulle riittää 1-2 pientä pastillia ja vatsakipu on taattu.
nimim. Kaipaan tavallista sokerillista Sisu -pastillia...
Milloin vaivuit Ruususen uneen, kun et ole
vielä huomannut, että suomalaiset makeistehtaat on lakkautettu aikapäiviä sitten?
Sokeri korvautunut osin makeutusaineilla,
väriaineita tullut lisää sen sijaan että väriaine olisi sama kuin makuaine (esim vadelmamehu),
sakeutusaineita käytetään jotta höttöisempikin karkki pysyisi kasassa ja se on halvempaa kuin oikean maku-ainesosan käyttäminen samassa suhteessa,
aromivahventeita käytetään jotta varsinaista makuainetta ei tarvitsisi niin paljon,
irtokarkit ovat avoimissa laareissa ilman kanssa toistuvasti kosketuksissa jolloin aromit laimenevat...
Mutta onhan tässä hyvääkin: ennen karkit maistuivat kyllä kukin karkki omaltaan mutta myös aina oli sellainen tunkkainen haju ja maku päällä - ainakin itse osasin aina sanoa oliko "vitosen pussi" ostettu grilliltä (käry) vai huoltoasemalta (ankean ummehtunut haju) vaiko marketista (neutraali) ja usein niissä oli sellainen tupakan ja kahvin sekainen katku päällä kun kaikkialla tupakoitiin.
Omia havaintoja pilatuista herkuista. Ja turha jauhaa minulle mistään aikuisuuden ja lapsuuden makuaistieroista, jos herkun ulkonäkö- ja maku on p*erkele muuttunut ihan reseptinkin mukaan.
Tupla
Pätkis
Daim
Merkkarit
Aakkoset-tämä ansaitsee erikoismaininnan. Omat ensihetket aakkosten kanssa 80-luvun lopulla ja kyllä on tämän päivän viritys jotain sanoinkuvaamatonta.
Missä on ne ihan parhaat salmiakki- ja hedelmälätyskät joissa oli sokeripäällys? Aiiii hitsi kun niitä löytäisin! Omenan makuisia liitukarkkeja myös. Ja muistatteko ne happamat ihanuudet joissa oli aasin tai majavan kuva käärepaperissa?
Vierailija kirjoitti:
Omia havaintoja pilatuista herkuista. Ja turha jauhaa minulle mistään aikuisuuden ja lapsuuden makuaistieroista, jos herkun ulkonäkö- ja maku on p*erkele muuttunut ihan reseptinkin mukaan.
Tupla
Pätkis
Daim
MerkkaritAakkoset-tämä ansaitsee erikoismaininnan. Omat ensihetket aakkosten kanssa 80-luvun lopulla ja kyllä on tämän päivän viritys jotain sanoinkuvaamatonta.
Niin totta! Aakkospussi oli meillä lauantaivakkari ja nyt ne on jotain ihme jauhoista jaskaa! Onko Daim pilattu myös? Pitääkin maistaa.
Enää en myöskään osta kinder-munia, ne maistuu siltä kuin olisivat olleet hyllyssä joku 5 vuotta ja menneet huonoiksi.
Samaa mieltä. Valtaosa mässyistä maistuu ihan pyykinpesuaineelta.