Kertomuksia huippunirsoista ihmisistä aka. aikuiset, jotka "oksentavat" normaalista ruoka-aineista
Teen ammattikseni saliohjauksia ja ruokavalioita sekä taviksille että myös kilpaileville urheilijoille. Sukulaiseni pyysi tekemään (ilmaiseksi toki) hänelle ruokavalion. Yökkäystä aiheuttavia ja näin ollen kelvottomia ruoka-aineita listassa oli mm. kaurahiutaleet (puurona), avokado, tomaatti, lohi ja parsakaali. Oksennus tuli kuulemma "välittömästi", kun näitä yritti syödä.
Oletteko tavanneet tuollaisia ihmisiä? Siis aikuisia, jotka ovat niin nirsoja, että oikeasti oksentavat aika normaaleista ruoka-aineista?
Kommentit (36)
Sienet ja soija = oksennus. Pelkkä hajukin tekee jo todella pahaa.
Kaurahiutaleet (puurona), avokado, tomaatti, lohi ja parsakaali taas ovat kaikki omasta mielestäni ihan normisettiä mutta ei noiden tarvitse kaikille maistua.
Makuja on monia ja jos ei jotain pysty syystä tai toisesta syömään, alkaa kivitys. "Aikuisen ihmisen pitää pystyä olemaan yökkimättä" ym. scheißea.
Mulla esimerkiksi maksaruoat aiheuttaa ton yökkäysreaktion. Ei sille mahda mitään, olen eräänkin kerran yrittänyt syödä ja maistaa erilaisia ja eritavoin valmistettuja maksaruokia, mutta aina se vaan yököttää. Sittemmin olen ymmärtänyt että olen aikuinen ja saan ihan itse päättää mitä syön ja mitä en, joten maksaruoat jätän suosiolla väliin.
Sitä minäkään en oikein kuitenkaan ymmärrä, jos aikuisen ihmisen ruokavalio koostuu ranskalaisista ja kalapuikoista ja KAIKKI muu yököttää. Näitäkin on nähty..
En osaa ottaa kantaa tuohon ap:n kertomaan tapaukseen, mutta itselläni jo kalanhaju aiheuttaa oksennusreaktion. Olen oikeasti allerginen kalalle ja jos syön, limakalvot turpoavat. Toisaalta esimerkiksi paakkuinen kaurapuuro myös yököttää (muistuma kouluajoilta), mutta silti pidän kaurapuurosta ja syön sitä lähes päivittäin. Pidän vain huolen, ettei siinä ole paakkuja.
Veljeni, joka on nykyään 30, ei "voi" vieläkään syödä sipulia. Ihan sama mikä ruoka, niin sipuli jätetään pois jos vain mahdollista ja esim. kun syödään spagettia jauhelihakastikkeella, niin se haarukalla noukkii ne sipulit lautasen reunalle. Muistan kun joskus lapsena oli kotona sitä ruokana ja hän sanoi "...minä en voi sietää sipulia" niin isäni tokaisi "MINÄ EN VOI SIETÄÄ SINUA" :D Tälle nauretaan joskus edelleen kotona.
En ole nirso eli siinä mielessä ohis. Oikeastaan melkein mikä vaan uppoaa. PAITSI hiutalepuuro ja mehukeitto. Viimeksi, kun laitoin puuroa suuhun (tai lapsi oikeastaan halus "syöttää" ja luulin kestäväni sen yhden lusikallisen) seurauksena välitön mahan ympärikääntyminen ja yökäten ulos..
Lapsena mulla oli hurmaava, kohtuu sadistinen pph, joka mm. syötti väkisin. Siis oikeesti niskasta kiinnipitäen. Oksensin puurot ja keitot lautaselle muutaman kerran liikaa... Piti muistaa yrittää oksentaa ohi lautasesta, koska lautaselta syötii ne kerran oksennetutkin setit <3 En tiiä, mikä kropan mekanismi tässä toimii, mutta kai se on jäänyt johinkin "muistiin", että pihalle tää kauhea sotku ja pikkasen äkkiä... mutta onneksi on vaan tuollainen yksittäinen oksetuksenaihe ja helppo korvata muulla.
Vierailija kirjoitti:
Mulla esimerkiksi maksaruoat aiheuttaa ton yökkäysreaktion. Ei sille mahda mitään, olen eräänkin kerran yrittänyt syödä ja maistaa erilaisia ja eritavoin valmistettuja maksaruokia, mutta aina se vaan yököttää. Sittemmin olen ymmärtänyt että olen aikuinen ja saan ihan itse päättää mitä syön ja mitä en, joten maksaruoat jätän suosiolla väliin.
Sitä minäkään en oikein kuitenkaan ymmärrä, jos aikuisen ihmisen ruokavalio koostuu ranskalaisista ja kalapuikoista ja KAIKKI muu yököttää. Näitäkin on nähty..
Maksa ja sisäelimet eivät enää oikein mene tuohon "normaalin ruoka-aineen" kategoriaan, koska oikeasti todella moni ei niitä siedä. Ja edelleenkin on mielestäni eri asia, että aikuinen ei pidä jostakin ruoasta kuin se, että se oksentaa kuin 6-vuotias, jos joutuu maistamaan esim. kurkkua, tomaattia tai avokadoa. AP
Sienet, sisäelimet ja äyriäiset sekä raaka kala on minun yökötyksiä. Ei voi mitään mutta en niitä halua syödä. Olen toki maistanut ja joskus syönytkin mutta ei nappaa. Enää en näitä syö. Olen jo sen ikäinen, että saan ihan itse päättää. T. N50
Mullakin oli "sadistinen" pph. Aina oli tätä pakastekasvis sekoitusta lisukeena lounaalla: porkkana, herne, kukkakaali, vihreä papu, al dente.. Oli niin yököttävää maku ja koostumus, onneksi ei ollut pakko syödä.
Nyt aikuisena maistuu kasvikset raakana ja kypsänä. Päätin sitten kokeilla tuota kyseistä pakastesekoitusta; roskiin meni, yökötysreaktio tuli.
Mulla on sama, kaurapuuroa ei pysty syömään, ei mihinkään sekoitettuna, ei vain meinaa mennä alas ja jos menee, niin laattaaminen on ainakin lähellä. Tomaatti ei aiheuta oksentamista, mutta en minä siitäkään kyllä mitenkään pidä. Toki tomaatti rikkoo mulla myös suupielet, joten en sitä muutenkaan kauheasti söisi. Suurin inhokkini on jauheliha, kyseisen tavaran koostumus on vain jotakin niin hirvittävää, että joudun taistelemaan sen alas yökkäysten kera ja saan yleensä vielä päänsäryn siitä bonukseksi. Myöskään leikkeleet tai makkarat eivät käy, oksetus tulee hyvin nopeasti enkä itseasiassa pysty syömään hetkeen mitään.
Jos kerran ammatiksesi teet ruokavalioita ihmisille, niin luulisi sinunkin toisaalta jo oppineen että kaikki ei käy kaikille. Osalla ihmisistä maha menee sekaisin niinkin normaalista ruoasta kuin perunasta, silloin se on vaan siedettävä ja katsottava että hiilarit tulee muualta.
Katkaravut, en ole koskaan edes maistanut niitä enkä maista koska ei ole edes väliä miltä ne maistuvat, ovat vain niin etovan näköisiä otuksia verisuonineen, hrrr!!
On helppo jättää vaikka sipuli pois ja laittaa erikseen joka ei voi syödä.
Kauhutarinoita kuultu, kun pakotettiin syömään, totuus että esimerkiksi makaronilaatikon ja hernekeiton voi tehdä toisella tavoin, vähärasvaiseen jauhelihaan tai ilman lihaa. Hernekeitto ei ole huono ruokalaji monet eivät pidä.
Vierailija kirjoitti:
Veljeni, joka on nykyään 30, ei "voi" vieläkään syödä sipulia. Ihan sama mikä ruoka, niin sipuli jätetään pois jos vain mahdollista ja esim. kun syödään spagettia jauhelihakastikkeella, niin se haarukalla noukkii ne sipulit lautasen reunalle. Muistan kun joskus lapsena oli kotona sitä ruokana ja hän sanoi "...minä en voi sietää sipulia" niin isäni tokaisi "MINÄ EN VOI SIETÄÄ SINUA" :D Tälle nauretaan joskus edelleen kotona.
Olen 65v ja muistan vieläkin sipuliklöntit joka ikisessä ruokalajissa,yök.Ymmärrän paremmin kuin hyvin veljeäsi!! Teen itse päivittäin ruokaa ,mutta pilkon sipulin niin ei tarvitse noukkia niitä limaisen oloisia klönttejä ruuasta.Kyse ei ole siitä ,etteikö tykkäisi sipulin mausta jos ei tykkää limaisista klönteistä kastikkeissa,lihapulissa ym.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mulla esimerkiksi maksaruoat aiheuttaa ton yökkäysreaktion. Ei sille mahda mitään, olen eräänkin kerran yrittänyt syödä ja maistaa erilaisia ja eritavoin valmistettuja maksaruokia, mutta aina se vaan yököttää. Sittemmin olen ymmärtänyt että olen aikuinen ja saan ihan itse päättää mitä syön ja mitä en, joten maksaruoat jätän suosiolla väliin.
Sitä minäkään en oikein kuitenkaan ymmärrä, jos aikuisen ihmisen ruokavalio koostuu ranskalaisista ja kalapuikoista ja KAIKKI muu yököttää. Näitäkin on nähty..
Maksa ja sisäelimet eivät enää oikein mene tuohon "normaalin ruoka-aineen" kategoriaan, koska oikeasti todella moni ei niitä siedä. Ja edelleenkin on mielestäni eri asia, että aikuinen ei pidä jostakin ruoasta kuin se, että se oksentaa kuin 6-vuotias, jos joutuu maistamaan esim. kurkkua, tomaattia tai avokadoa. AP
No en mä tiedä, mä lapsena en olisi taas mitään muuta syönytkään kun maksaa, sydäntä ja munuaisia. Äitini teki sellaista "wanhan ajan" perunasoppaa, mihin laitettiin luitakin, niin kiskoin niistä luistakin ytimet ja sopivasti pehmenneet luutkin meni alas kyllä. Toki söin myös suolasilakkaa kuin hullu puuroa.
Mun mielestä joku avokado on paljon epänormaalimpi ruoka, kun sitä ei näillä leveysasteilla luonnostaan ole saatavilla.
Missään en ole nähnyt niin paljon eri ruoka-aineille yökkäileviä ja nirsoja ihmisiä (naisia), kun eräässä fb:n laihdutusryhmässä. En ihmettele yhtään, miten ne on saaneet itsensä yli satakiloisiksi, jos suurin osa kasviksista/puuroista tai yleensäkään terveellisistä ruoka-aineista saa aikaan yökkäysrefleksin. Ehkä vähän liioittelen, mutta olen niin kyllästynyt näihin yökkäilijöihin! Sorry!
Kerran lapsena olen oksentanut, kun yritin "pakotettuna" syödä keitettyä kananmunaa.
En mäkään saa kaurapuuroa alas, vaikka minkä teen. Ikää kuitenkin 32 ja lapsille sitä laitan jos haluavat.
Tänäänkin tein lättyjä aamiaiseksi, joissa reilusti kaurahiutaleita, ne on ok, mutta puuro ei ikinä!!
Toinen on maksa, ei niin ei.
Yhdellä meidän lapsista tuo ruoka on jauhelihakastike ja spaketti...
Mies syö kyllä oliiveja ja avokadoa, mutta naama pitkänä.
Mä taidan olla kuitenkin ainoa jolle tulee tuosta puurosta ihan oikea kakomisrefleksi.
Lapsenahan kaikki maut ovat vieraita ja sanotaan, että jotain täytyy syödä 20 kertaa, jotta uuteen makuun tottuu ja siitä voi ruveta tykkäämään.
Näissä tapauksissa mitä täällä on kuvattu vaikuttaisi olevan aika voimakas psykologinen komponentti, maku liitetään johonkin ahdistavaan muistoon ja tulee oksennusreaktio. Kyse ei siis ole varsinaisesti nirsoudesta.
Ylipäänsäkään en ymmärrä näitä ruokanatseja, jotka katsovat asiakseen valvoa ja kommentoida muiden aikuisten ihmisten ruokatottumuksia. Eiköhän anneta aikuisten ihan itse päättää, mitä syövät ja mitä eivät.
Tarhatraumojen takia en uskaltais koskea viiliin, pelkkä ajatuskin siitä koostumuksesta melkein aiheuttaa kuvotusreaktion.
No jos oikeasti oksentaa, niin kyse ei mun mielestä ole nirsoilusta. Mä itse oksennan kookoksesta. Ärsyttää, kun haluaisin sitä kuitenkin syödä. Yritin siedättää itseäni sille, mutta ei, pois tulee.
Kävin muusta syystä ravitsemusterapeutilla, joka oli sitä mieltä, että elimistö tietää, jos jokin aine ei tosiaan sovi ja pyrkii siitä eroon. Ei suositellut tuota siedätystäkään, kun reaktio on niin raju.