Ruoanlaitosta pitävät - teettekö perinteisiä kotiruokia?
Kysymykseni on tarkoitettu teille, jotka tykkäävät kokkailla "erikoisempiakin" ruokia. Teettekö myös perinteisiä, suomalaisia kotiruokia kuten ruskeaa jauhelihakastiketta, siskonmakkarakeittoa, makaronilaatikkoa tai vaikka nakkikastiketta?
Tykkään itse kovasti tehdä ruokaa ja eniten tulee varmaan tehtyä aasialaista ruokaa. Kuitenkin rakastan ihan ns. peruskotiruokia ja esim nyt kun siskonmakkarakeitto vetäytyy hellalla, mietin jälleen kerran et miksi näitä lapsuuden herkkuja tulee tehtyä niin harvoin. Onko muita "ruokahifistelijöitä" joiden makunystyröitä hivelee myös se ruskeakastike?
Kommentit (67)
Vierailija kirjoitti:
No hyi en todellakaan tee mitään ruskeaa kastiketta. Kuka sellaista muka vapaaehtoisesti syö?
Meillä mies tekee ruskean kastikkeen, mielestäni se on kyllä aina todella hyvää :) Lapsuudessa sellaista tuli syötyä paljon.
Ap
Harvemmin tulee tehtyä noita lapsuuden ruokia. Kun ei ne maistu oikein miltään, rakenne on usein tylsän mössömäinen ja niiden kokkaaminenkin on tylsää. Käytän paljon reseptejä lehdistä ja netistä. Tykkään kokeilla uusia juttuja ja aineita joita en ole ennen käyttänyt. Sillain ruoanlaitto ei tunnu puuduttavalta. Saa käyttää aivojaan vähän siinäkin.
Teen perinteisiä ruokia ehkä kerran tai kaksi vuodessa, eli ruskea kastike, makaronilaatikko jne. ei kuulu perusruokavalioon.
Mitä teen yleensä:
Tulisia lihapullia tai kanapyöryköitä
Chili con carnea
Mautamattomia kanafileitä/-suikaleita maustan tulisesti/ currylla/pestolla
Jauhelihatomaattikastiketta
Tortilloita usein, yleensä väliin kanaa, tomaattia, kurkkua, sipulia ja kermaviilikastike
Seitiä uunissa tai pannulla.
Täytettyjä tomaatteja/paprikoita
Pitsaa välillä, ehkä kerran 2kk
Peruna ja riisi lisukeena yleensä, pastaa harvemmin, aina vaihtelee salaatit/juurekset/pakaste vihannekset.
Kyllä me tehdään kaikkea läskisoosista falafeleihin. Siinä juuri saa kivaa vaihtelua kun kaikkien etnisten jälkeen palaa oikein juurilleen ja tekee äidin reseptillä paistin. Tykätään ruoasta muutenkin ihan laidasta laitaan ja pääasia on että se on hyvistä raaka-aineista tehtyä.
Ainoa perinteinen kotiruoka jota yhä joskus teen on makaronilaatikko. Muuten kokkailuni on enemmän "hifistelyä" koska rakastan uusien, monimutkaisempien reseptien ja jännittävien raaka-aineiden kokeilemista. Enimmäkseen tulee erilaisia aasialaisia ruokia tehtyä, mutta myös muualta maailmaa saan inspistä.
Meille perus kotiruokaa niinä iltoina kun ei jaksa paneutua tai käydä kaupassa, on tyyliin ekstratulinen chili con carne tai panang-curry tai jotkut wokit vaihtelevilla kastikkeilla. Tai hiilarihimoissa erilaiset pastaruoat.
Kyllä teen välillä näitä perinteisiäkin ruokia. Just tuo perunat ja jauhelihakastike puolukkahillon kanssa on ihan älyttömän hyvää silloin kun sitä syö. Jostain syystä sitä ei tee samalla tavalla mieli kuin vaikka pitsaan tulee joskus himo ja sitä on pakko tehdä.
Teen perinteisiäkin vaikka aasialaisesta ja meksikolaisesta ruoasta tykkään eniten. Reseptit ei tosin ole ihan niin simppeleitä mitä ehkä 50-luvun keittokirjassa saattavat olla, vähän enemmän käytän mausteita ja muokkaan ohjeita. Kaalilaatikkoa rakastan, myös makaronilaatikkoa, lihapullia, poronkäristystä, kanaviillokkia, lihakeittoa ja siskonmakkarakeittoa tulee tehtyä suht usein. Varsinkin talvisaikaan nämä maistuvat oikein hyvältä kun tuoreet vihannekset ei ole ihan niin laadukkaita.
Teen makaronilaatikkoa, pinaattilettuja, kaalilaatikkoa ja nakki- tai jauhelihakeittoa. Lapsille lähinnä.
Vierailija kirjoitti:
Kysymykseni on tarkoitettu teille, jotka tykkäävät kokkailla "erikoisempiakin" ruokia. Teettekö myös perinteisiä, suomalaisia kotiruokia kuten ruskeaa jauhelihakastiketta, siskonmakkarakeittoa, makaronilaatikkoa tai vaikka nakkikastiketta?
Tykkään itse kovasti tehdä ruokaa ja eniten tulee varmaan tehtyä aasialaista ruokaa. Kuitenkin rakastan ihan ns. peruskotiruokia ja esim nyt kun siskonmakkarakeitto vetäytyy hellalla, mietin jälleen kerran et miksi näitä lapsuuden herkkuja tulee tehtyä niin harvoin. Onko muita "ruokahifistelijöitä" joiden makunystyröitä hivelee myös se ruskeakastike?
Ei, en tee mitään noista koska emme pidä niistä. Ruokamme on aika välimerellistä ja toisinaan myös aasialaista.
Mä teen kaiken ruokani itse. En käytä mitään resepejä eikä mun ruuilla ole nimeä. Tai että jonkun niminen ruoka pitäisi olla määrätynlaista.
Yksinkertaisia perunakeittoja tulee kerta-annoksina tehtyä. Peruna-keittojuurespakastetta ja tarpeen mukaan lihaa tai kalaa - milloin mitäkin. Broilerisuikaleesta parin syöntikerran sapuskat. Sinkkuna ei oikein jaksa panostaa...
Teen eniten italialaista ja intialaista ruokaa. Teen myös tavallisia kotiruokia. Ihan perinteisistä suomalaisista tosin tykkään oikeastaan vain kaalilaatikosta ja karjalanpaistista.
Kokkaan ihan kaikkea laidasta laitaan. Intialainen, kiinalainen, thaimaalainen, meksikolainen, italialainen, ranskalainen, venäläinen, jenkki, korealainen jne. mitä kaikkia näitä nyt on niin onnistuu kyllä. Oikeastaan mikä tahansa kunhan olen joskus maistanut kyseisen maan ruokia ja saan edes suuntaa antavan ohjeen. Ja kyllä, teen myös paljon suomalaista kotiruokaa. Just tuo eri makumaailmoiden vaihtelu on ihan parasta.
Tykkään toki, mutta usein meinaavat perusruoatkin lähteä lapasesta, kun oma mieli haluaa aina soveltaa. Joskus oikein joutuu itseään pakottamaan, että nyt tehdään
perus-perus ruokaa.
Sinkkumies
Nyt kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, on ruoanlaittoni vähentynyt jonkun verran ja aika harvoin teen ap:n mainitsemia ruokia. Mutta pidän niistä kyllä. Teen eniten välimerellistä ruokaa, en ollenkaan aasialaista, koska en osaa enkä ole oikein syönyt sitä missään.
Kyllä. Tosin ennemmin teen karjalanpaistia ja keitettyjä perunoita kuin nakkikastiketta. Makaronilaatikkoa en tee koska pidän sitö vaikeana (=aikaavievää ja helvetisti tiskiä eri kipoista ja kattiloista) siihen nähden mitä siitä saa. Mielummin käytän sen pari tuntia keittiössä tehden jotain parempaa.
Kokkaillaan paljon juurikin aasialaista ja välimerellistä. Makaronilaatikkoa tulee välillä tehtyä budjettimielessä, muuten ei juurikaan noita perinteisiä. Olen tosin juuri löytänyt uudelleen sipatin, eli maito-kinkkukastikkeen! Tulee ihan paras kinkkupasta.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä. Tosin ennemmin teen karjalanpaistia ja keitettyjä perunoita kuin nakkikastiketta. Makaronilaatikkoa en tee koska pidän sitö vaikeana (=aikaavievää ja helvetisti tiskiä eri kipoista ja kattiloista) siihen nähden mitä siitä saa. Mielummin käytän sen pari tuntia keittiössä tehden jotain parempaa.
Sä et osaa oikaista. Makaroonilaatikko on työn suhteen pikaruokaa. Sen voi tehdä jopa yhdessä astiassa johon sotkee kaiken keskenään kun on tehnyt soossin pohjalle.
Sinkkumies
No hyi en todellakaan tee mitään ruskeaa kastiketta. Kuka sellaista muka vapaaehtoisesti syö?