Miksi jahkotaan ja kauhistellaan niin paljon hävikkiruuasta?
Näen tässä kauhistelussa jotain lapsellista. Sellaista tätimäistä sormi pystyssä "valistusta". Myös yleistä syyllistämistä että kun nyt näin paljon tuhlataan ruokaa:)
Huolehtisitte omista ruokahävikeistä itse kukin. Myös uutistoimittajat.
Kommentit (55)
Etkö siis oikeasti tajua miksi sitä kauhistellaan..?
Vierailija kirjoitti:
Etkö siis oikeasti tajua miksi sitä kauhistellaan..?
En tiedä että miksi tässä mitasuhteessa.
Oliko 125 e henkeä kohden. Miksi ei kauhistella sitä että tuhlaa johonkin muuhun 125e. Vaikka lentämiseen tai vaatteisiin tai kenkiin?
ap.
Ruoka on selvästi liian halpaa kun on varaa heittää roskiin.
Ruokahävikistä pidetään meteliä juuri sen takia että halutaan syyllistää. Ajetaan omaa politiikkaa sillä että kuinka meillä on asiat hyvin ja muilla huonosti että kyllä sinä et nyt pääse uneen ennenkuin olet heittänyt roposen kerjääjille.
Minä taas en ymmärrä sitä, miksi jaksetaan aina jeesustella sitä kauppojen ruokahävikkiä, vaikka kotitalouksien hävikki on huomattavasti suurempi.
Vierailija kirjoitti:
Ruoka on selvästi liian halpaa kun on varaa heittää roskiin.
Ruokaan on sitoutunut energiaa ja luonnonvaroja.
Jos käy punttisalilla niin ihan samoin heittää energiaa hukkaan. Pitäisikö punttisalienkin hintoja nostaa kun on ihan liian halpaa?
Ylipäätäänkin kaikkeen on sitoutunut samoin energiaa ja luonnonvaroja. Etenkin esim. urheiluun. Jos haluaa liikuntaa niin harrastaa hyötyliikuntaa. Puhuu vasta sen jälkeen palavasti ruuan hävikistä.
Vierailija kirjoitti:
Minä taas en ymmärrä sitä, miksi jaksetaan aina jeesustella sitä kauppojen ruokahävikkiä, vaikka kotitalouksien hävikki on huomattavasti suurempi.
Kaikki kuluttaminen on samanlaista hävikkiä kuin ruokahävikkikin. On selvää että kaupassa tulee hävikkiä.
Myös kehitysmaissa tulee ruokahävikkiä. Mikä ruoka ei mene torilla kaupaksi niin menee jätteeksi. Olen itse ollut kehitysmaan torin laidalla ja siellä oli huonoksi mennyttä tomaattia ja vihanneksia vaikka kuinka paljon hävikissä.
Ei kukaan tee tahallaan ruokahävikkiä.
Kyllä itsellä ainakin tuntuu pisto sydämessä, kun joudun (harvoin) ruokaa heittämään roskaan edes pienen määrän. Väkisinkin ajattelee, miten paljon heittää luonnonvaroja vain menemään samalla kun muualla on ihmisiä, joiden viljelymaat yms. on käytetty minun ruuan tuottamiseen niin ettei heille jää käytännössä mitään. Ihmettelen lähinnä millaista ihmistä se ei kauhistuta?
Ei ihme että ympäristön tila on mitä on, kun ihmisten tietämys on tätä tasoa, jopa valtiossa jossa on ilmainen koulutus kaikille.
Toivottavasti tämä on vain huono provo, johon muut provot vastaavat
Kyllä tässä hävikkikeskustelussa on vahvasti syyllistämistä ja jeesustelua mukana, vaikka toki hävikki on huono asia.
Ja kauppojen "viimeisen aukiolotunnin tupla-ale" päiväystuotteista ei ole pelkkää hävikin minimoimista, vaan halutaan asikkaita kauppaan myös iltaisin. Ilmeisesti iltatunnit eivät olekaan olleet niin kannattavia....
Vierailija kirjoitti:
Näen tässä kauhistelussa jotain lapsellista. Sellaista tätimäistä sormi pystyssä "valistusta". Myös yleistä syyllistämistä että kun nyt näin paljon tuhlataan ruokaa:)
Huolehtisitte omista ruokahävikeistä itse kukin. Myös uutistoimittajat.
Tuhlaaminen nyt vaan on typerää ja sitä pitääkin paheksua. Liian ruuan ostaminen ja roskiin heittäminen on ihan yhtä typerää kuin että lämmittäisi taloa liikaa ja jäähdyttää sitä ikkunoista.
Vierailija kirjoitti:
Ei kukaan tee tahallaan ruokahävikkiä.
No ei ehkä tahallaan, mutta tehottomuuttaan, ajattelemattomuuttaa, suunnittelemattomuuttaan yms. seikkojen vuoksi.
Ravintoloiden buffeteista (ja muustakin ruuasta) menee valtavasti ruokaa roskiin. Asikas maksaa kaiken sen hukan.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä tässä hävikkikeskustelussa on vahvasti syyllistämistä ja jeesustelua mukana, vaikka toki hävikki on huono asia.
Ja kauppojen "viimeisen aukiolotunnin tupla-ale" päiväystuotteista ei ole pelkkää hävikin minimoimista, vaan halutaan asikkaita kauppaan myös iltaisin. Ilmeisesti iltatunnit eivät olekaan olleet niin kannattavia....
Ylipäätään hävikkiä saadaan vähenemään aukioloa laajeantamalla, jolloin myyntiaika tulee lisää, eikä kaupan kiinniolon vuoksi tarvi varastoida ruokaa myöskään kotiin. Jos kaupalle on hyötyä siitä että myydään viimeisen päiväyksen tuotteita halvemmalla myöhäisillan aikana, niin siinä tulee kaksi hyvää asiaa samalla kerralla.
Valistusta, pakastin pitäisi olla vakiovaruste asunnoissa.
Punaiset laput hyvä asia.
Kaikenlainen tuhlaaminen pois.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kyllä tässä hävikkikeskustelussa on vahvasti syyllistämistä ja jeesustelua mukana, vaikka toki hävikki on huono asia.
Ja kauppojen "viimeisen aukiolotunnin tupla-ale" päiväystuotteista ei ole pelkkää hävikin minimoimista, vaan halutaan asikkaita kauppaan myös iltaisin. Ilmeisesti iltatunnit eivät olekaan olleet niin kannattavia....
Ylipäätään hävikkiä saadaan vähenemään aukioloa laajeantamalla, jolloin myyntiaika tulee lisää, eikä kaupan kiinniolon vuoksi tarvi varastoida ruokaa myöskään kotiin. Jos kaupalle on hyötyä siitä että myydään viimeisen päiväyksen tuotteita halvemmalla myöhäisillan aikana, niin siinä tulee kaksi hyvää asiaa samalla kerralla.
No en nyt sanoisi noin ainakaan nykypäivänä, kun kauppa on auki joka ikinen päivä. Aukiolon laajennus vaikuttaisi ainoastaan sellaisiin tuotteisiin, jotka pilaantuvat tunneissa ja nämä ovat käytännössä vain jotain salaattibaareja ja palvelutiskejä. Näissä hävikki on muutenkin suurta, koska tuotteita pitää koko ajan olla "liikaa", koska tiskiä ei saisi viimeiselläkään aukiolotunnilla päästää kokonaan tyhjäksi. Muiden tuotteiden osalta hävikki ei muodostu muutaman aukiolotunnin perusteella, vaan niissä hyllyyn jäävät tuotteet ovat myyntikelpoisia vielä aamullakin. Jos hävikin pieneneminen olisi tunneista kiinni, asia ratkeaisi yksinkertaisemmin ja halvemmin aikaistamalla sitä laputusajankohtaa kuin aukioloaikaa pidentämällä.
Oikeasti suuremmassa roolissa hävikin syntymisessä on valikoiman laajuus. Ne huonosti liikkuvat tavarathan siellä alennetaan ja jos niitä erikoisempia tuotteita ja merkkejä ostettaisiin enemmän, niissä ei myöskään tulisi päiväystä vastaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Näen tässä kauhistelussa jotain lapsellista. Sellaista tätimäistä sormi pystyssä "valistusta". Myös yleistä syyllistämistä että kun nyt näin paljon tuhlataan ruokaa:)
Huolehtisitte omista ruokahävikeistä itse kukin. Myös uutistoimittajat.
Tuhlaaminen nyt vaan on typerää ja sitä pitääkin paheksua. Liian ruuan ostaminen ja roskiin heittäminen on ihan yhtä typerää kuin että lämmittäisi taloa liikaa ja jäähdyttää sitä ikkunoista.
Tunnetko jonkun joka ostaa ruokaa tahallaan liikaa ja laittaa roskiin? Jos tunnet niin hän tuhlaa samoin kaikkeen muuhunkin.
Joskus jopa kirkko on ottanut kantaa että ei saisi niin pihistellä vaan pitäisi käyttää rahaa normaalisti. Taisi olla viimeksi vuoden 2009 tienoilla milloin kehoitettiin ihmisiä käyttämään rahaa.
Ainut harmillinen asia ruokaa roskiin heittäessä on se, että rahaa meni hukkaan.
Ruokahävikistä, ruuantuotannon etiikasta ja ilmastovaikutuksista ei puhuta tarpeeksi, tämänhetkinen puhumisentaso tulisi olla normi, ja hävikkiviikkona asiasta pitäisi puhka reippaasti enemmän.