Keliaakikot ja keliakiasta tietävät!
Minulla on lähes täysin oireeton keliakia, todettiin noin 3 vuotta sitten. Olen tietenkin ollut gluteenittomalla ruokavaliolla siitä lähtien. Tykkään kuitenkin syödä paljon ulkona, ja monessa keittiössä on kontaminaatioriski. Pohdin, onko minulla kohonnut suolistosyövän riski, jos syön jatkuvasti pieniä määriä gluteenia mahdollisesti sisältävää ruokaa. Entä onko tällaisessa muita haittoja? Koska minulle ei tule oireita, en saa jälkeenpäin tietää, vaikka olisin syönyt gluteenilla kontaminoitunutta ruokaa.
Ei kiitos mutu-vastauksia. Onko joku oikeasti ottanut tästä selvää?
Kommentit (17)
Vierailija kirjoitti:
Meillä lapsella otetaan vasta-aineverikoe kahden vuoden välein. Olen ajatellut, että se kertoo, onko mokia tapahtunut. Hänelläkään ei tule oireita.
En ole itse käynyt verikokeissa tänä aikana, pitääpä varata aika. Tiedätkö, kuinka kauan vasta-aineiden pitäisi pysyä veressä gluteenialtistuksen jälkeen?
-Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meillä lapsella otetaan vasta-aineverikoe kahden vuoden välein. Olen ajatellut, että se kertoo, onko mokia tapahtunut. Hänelläkään ei tule oireita.
En ole itse käynyt verikokeissa tänä aikana, pitääpä varata aika. Tiedätkö, kuinka kauan vasta-aineiden pitäisi pysyä veressä gluteenialtistuksen jälkeen?
-Ap
Puoli vuotta?
Muistan kuulleeni, että suolinukka katoaa vuodeksi jos saanut gluteenia. Näkyisikö tuo sitten verikokeessa? Meillä lääkärin ohjeen mukaan kahden vuoden välein tarkistetaan. Kaikki ollut ok. Vaikka välillä on juhlissa, kylässä syönyt gluteenia sisältävää ennenkuin huomattu. Ja varmasti huomaamatta muulloinkin.
2
Siis tietenkään suolinukan puuttuminen ei näy verikokeessa, mutta jos se nostaisi vasta-aineita?
2
Tämä on aika ongelmallista. Varmasti melkein kaikki keliaakikot saavat gluteenia säännöllisen epäsäännöllisesti. Jauhohippusia leijailee keittiöissä, jossain määrin epäpuhdasta ravintolaruokaa, suklaassa gluteeniriski jne jne. En muista, mikä se "turvallinen" gluteeniraja on, mutta biologinen 100% gluteenittomuus ei ole mahdollista juuri kellekään.
Vierailija kirjoitti:
Tämä on aika ongelmallista. Varmasti melkein kaikki keliaakikot saavat gluteenia säännöllisen epäsäännöllisesti. Jauhohippusia leijailee keittiöissä, jossain määrin epäpuhdasta ravintolaruokaa, suklaassa gluteeniriski jne jne. En muista, mikä se "turvallinen" gluteeniraja on, mutta biologinen 100% gluteenittomuus ei ole mahdollista juuri kellekään.
Kiitos, tämä huojentaa oloa hieman! :)
-Ap
Itselläni on keliakia ja käyn 1-2v välein verikokeet. Jos on oireita- ja niitä oli- vuosi sitten , käyn tähystyksessä. Jos syön väärää ruokaa, oireet ovat epämääräistä pahaa oloa tai kovaa vatsakipua muutamasta viikosta alkaen. Varmasti dieetti pettää ajoittain muualla kuin oman keittiön antimista. En kuitenkaan rajoita syömisiä ulkona sen takia, vaan valikoin sitten paikat, joissa tauti ymmärretään tai syön salaattia. Aiemmin matkasin paljon ulkomailla ja sielläkin pitkälti salaattilinja ravintoloissa ja kaupoista ostin itselle sopivaa. Gluteenitonta näkkileipää varaan aina reilusti mukaan hotelliruuaksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tämä on aika ongelmallista. Varmasti melkein kaikki keliaakikot saavat gluteenia säännöllisen epäsäännöllisesti. Jauhohippusia leijailee keittiöissä, jossain määrin epäpuhdasta ravintolaruokaa, suklaassa gluteeniriski jne jne. En muista, mikä se "turvallinen" gluteeniraja on, mutta biologinen 100% gluteenittomuus ei ole mahdollista juuri kellekään.
Kiitos, tämä huojentaa oloa hieman! :)
-Ap
Älä nyt tuota kirjoittajaa usko!!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tämä on aika ongelmallista. Varmasti melkein kaikki keliaakikot saavat gluteenia säännöllisen epäsäännöllisesti. Jauhohippusia leijailee keittiöissä, jossain määrin epäpuhdasta ravintolaruokaa, suklaassa gluteeniriski jne jne. En muista, mikä se "turvallinen" gluteeniraja on, mutta biologinen 100% gluteenittomuus ei ole mahdollista juuri kellekään.
Kiitos, tämä huojentaa oloa hieman! :)
-Ap
Älä nyt tuota kirjoittajaa usko!!
Miksi en, onko sinulla muuta tietoa? :o
-Ap
Keliakialiiton sivuillakin jo todetaan, että matalat gluteenitasot esim. vehnätärkkelystä sisältävissä herkuissa eivät ole vaaraksi. Toki niitä ei suositella jatkuvasti syötäväksi. Jos luet pakkausselosteet ja vähän valikoit ruokapaikkasi, ei sinulla ole hätää.
Vierailija kirjoitti:
Keliakialiiton sivuillakin jo todetaan, että matalat gluteenitasot esim. vehnätärkkelystä sisältävissä herkuissa eivät ole vaaraksi. Toki niitä ei suositella jatkuvasti syötäväksi. Jos luet pakkausselosteet ja vähän valikoit ruokapaikkasi, ei sinulla ole hätää.
Älä jauha sontaa!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Keliakialiiton sivuillakin jo todetaan, että matalat gluteenitasot esim. vehnätärkkelystä sisältävissä herkuissa eivät ole vaaraksi. Toki niitä ei suositella jatkuvasti syötäväksi. Jos luet pakkausselosteet ja vähän valikoit ruokapaikkasi, ei sinulla ole hätää.
Älä jauha sontaa!
Älä viitsi sekoilla.
Keliakialiiton sivuilta:
"Monissa tavanomaisissa tuotteissa, kuten makeisissa, perunalastuissa ja jäätelöissä voidaan käyttää ainesosana vehnätärkkelystä, jota ei ole merkitty gluteenittomaksi ainesosaluetteloon. Tällöin vehnätärkkelyksen gluteenipitoisuus voi vaihdella, mutta Keliakialiiton tekemän tutkimuksen mukaan tällaisten tuotteiden gluteenitpoisuus jää hyvin matalaksi. Tutkimuksen perusteella vehnätärkkelystä sisältävät tavanomaiset makeiset, jäätelöt ym. sopivat useimmille keliaakikoille."
https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/usein_kysyttya/k…
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Keliakialiiton sivuillakin jo todetaan, että matalat gluteenitasot esim. vehnätärkkelystä sisältävissä herkuissa eivät ole vaaraksi. Toki niitä ei suositella jatkuvasti syötäväksi. Jos luet pakkausselosteet ja vähän valikoit ruokapaikkasi, ei sinulla ole hätää.
Älä jauha sontaa!
Älä viitsi sekoilla.
Keliakialiiton sivuilta:
"Monissa tavanomaisissa tuotteissa, kuten makeisissa, perunalastuissa ja jäätelöissä voidaan käyttää ainesosana vehnätärkkelystä, jota ei ole merkitty gluteenittomaksi ainesosaluetteloon. Tällöin vehnätärkkelyksen gluteenipitoisuus voi vaihdella, mutta Keliakialiiton tekemän tutkimuksen mukaan tällaisten tuotteiden gluteenitpoisuus jää hyvin matalaksi. Tutkimuksen perusteella vehnätärkkelystä sisältävät tavanomaiset makeiset, jäätelöt ym. sopivat useimmille keliaakikoille."
https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/usein_kysyttya/k…
Ah, olen kyllä kahlannut tuon sivuston läpi, mutta tämä on mennyt ohi. Kiitos!
-Ap
Mä komppaan myös sitä, että et voi täysin gluteenittomana oikeasti koko elämääsi elää, vaikka gluteenitonta ruokavaliota tarkasti onnistutkin noudattamaan. Elimistöön päätyy hyvin mikroskooppisia määriä gluteenia mitä ihmeellisimmistä paikoista. Tosin esim. yhdessä leivänmurussa gluteenia on jo liikaa.
Meillä lapsella otetaan vasta-aineverikoe kahden vuoden välein. Olen ajatellut, että se kertoo, onko mokia tapahtunut. Hänelläkään ei tule oireita.