Kun teette hapankaalia niin millä silppuatte kaalin?
Kommentit (18)
Jos vähänkään laittaa itse ruokaa alusta loppuun, kannattaa ostaa mandoliini. Sillä saa tehtyä jopa kiusauksiin perunat , laatikko- ja kermaperunatyyppisiin ruokiin siivutetut perunat ja erilaisista kasviksista ja vihanneksista kiekkoja, siivuja, tikkuja ja suikaleita. Itse en omastani millään hinnalla luopuisi.
Isoilla veitsillä. Teurastajan veitsi esmes on hyvä. Raastin, ihan totta joku tekee tätä raastimella? Joskus varmaan tein 20 kg hapankaalia. Olis kyllä raastimella itku tullut!
Vierailija kirjoitti:
Isoilla veitsillä. Teurastajan veitsi esmes on hyvä. Raastin, ihan totta joku tekee tätä raastimella? Joskus varmaan tein 20 kg hapankaalia. Olis kyllä raastimella itku tullut!
Tai siis juustohöylä. Raastin oli kyllä yhessä videossa.
Tutkin asiaa ja ehdotettiin veistä tai monitoimikoneen vihannesleikkuria.Ei siinäkään kauaa mene kun juustohöylällä tekee. Tulee aika hienoa silppua. Onko hyvä vaiko huono vaikea sanoa.
Huomasin että olisi vieläkin kaalia alle 50 c kilo myynnissä ja voisi tehdä satsin ja laittaa pakastimeen.
Kun tekee juustohöylällä niin ei ainakaan tarvi nuijia kaalia lopuksi. Ensimmäinen kerta aikoinaan meni pilalle sen takia kun ohjeessa luki että pitää nuijia kaalia niin kauan että irronnut neste peittää kaalin ja eihän sitä irronnut millään niin paljon. Aika idiootti ohje kun saman ajaa se että laittaa vaan vettä niin paljon että kaalit peittyy.
ap.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Isoilla veitsillä. Teurastajan veitsi esmes on hyvä. Raastin, ihan totta joku tekee tätä raastimella? Joskus varmaan tein 20 kg hapankaalia. Olis kyllä raastimella itku tullut!
Tai siis juustohöylä. Raastin oli kyllä yhessä videossa.
Juustohöylällä tekee yhtä nopeaan kuin veitsellä epäilen.Siinä vaan aletaan höylätä kaalinkerää.Loppu mitä jää niin puukolla
ap.
Vierailija kirjoitti:
Isoilla veitsillä. Teurastajan veitsi esmes on hyvä. Raastin, ihan totta joku tekee tätä raastimella? Joskus varmaan tein 20 kg hapankaalia. Olis kyllä raastimella itku tullut!
Kunnollinen mandoliini on täysin eri asia kuin raastin, jos siihen viittasit.
Ohiksena, ap:n hapankaalin ohje ois jees? ;)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Isoilla veitsillä. Teurastajan veitsi esmes on hyvä. Raastin, ihan totta joku tekee tätä raastimella? Joskus varmaan tein 20 kg hapankaalia. Olis kyllä raastimella itku tullut!
Tai siis juustohöylä. Raastin oli kyllä yhessä videossa.
Juustohöylällä tekee yhtä nopeaan kuin veitsellä epäilen.Siinä vaan aletaan höylätä kaalinkerää.Loppu mitä jää niin puukolla
ap.
Ei kyllä varmalla sillä rimpulalla nopeasti kaalia väännä!
Vierailija kirjoitti:
Ohiksena, ap:n hapankaalin ohje ois jees? ;)
Tässä on ongelmana se että minä itse ikäänkuin kaipaan niitä ohjeita :)
Kuten mainitsin niin epäonnistuin ensimmäisellä kerralla juuri siksi kun en sitä nestettä saanut millään tarpeeksi ja satsi meni sen takia pilalle.
Koska olen tehnyt muutamia vuosia venäläisiä hapankurkkuja niin kokeilin uudestaan tuota hapankaalin valmistusta viime syksynä ja onnistui loistavasti. Tässä tullaankin siihen että viime syksynä minulla oli valmiina lorauttaa kaalin joukkoon tuon hapankurkkujen lientä ja happaneminen sai kunnon alkusysäyksen ja nyt minun pitäisi myös keksiä että millä happanemisen saisi hyvin alkuun kun ei tuota kurkkulientä enää ole.
ap.
Tässä eräs ohje.
https://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/hapankaalin-perusohje
Ehkä haen lidlesti purkin hapankaalia ja sujautan nestettä joukkoon. En ole kyllä varma että toimiiko
Tässä marttojen ohje ja suola tuntuu olevan paremmin sopiva. Tuo desikin suolaa taitaa olla enemmän kuin ruokalusikka kiloon. Ajatelisin näin että suola estää satsin menemisen pilalle ennenkuin se on riittävän hapananta että säilyy.
https://www.martat.fi/reseptit/hapankaalin-valmistaminen/
Kummassakaan ohjeessa ei puhuta veden lisäämisestä mutta sitä kannattaa lisätä niin paljon että painon olla olevat kaalit peittyy kokonaan nesteeseen.
AP.
Vierailija kirjoitti:
Pesettekö kaalin?
En pese.
Kaupassa myytävässä kaalissa uloimmat lehdet on poistettu ja mitään pestävää ei olekkaan.
ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pesettekö kaalin?
En pese.
Kaupassa myytävässä kaalissa uloimmat lehdet on poistettu ja mitään pestävää ei olekkaan.
ap
" Keräkaali, kiinankaali ja jäävuorisalaatti pestään pilkkomisen jälkeen. Niissä on aina lehtien välissä jonkin verran multaa, jota on vaikea poistaa, jos ne pestään kokonaisina. "
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta…
Olen pähkäillyt että tekeekö tuota oikeasti kukaan.
Mandoliinilla. Sillä saa tasalaatuisen ohutta tavaraa, ja kaali pysyy mehukkaana.
Siis ei mitään vettä hapankaaliin, vain pelkkää kaalia ja laadukasta merisuolaa! Ohjeissa ei mainita vettä juuri siksi, että vesi ei kuulu reseptiin.
Kaali isolla veitsellä silpuksi isoon kulhoon, joukkoon suolaa (määrä joka vastaa noin 1,5 % kaalin määrästä, punnitse siis sekä kaali että suola. Esim 2 kg kaalia ja 30 g suolaa). Sen jälkeen kaalisilppua rutistellaan ja vaivataan jonkin aikaa. Itse jätän tässä vaiheessa kaalin kulhoon mehustumaan noin tunniksi tai pariksi. Sen jälkeen rutistelen ja kääntelen vielä hetkisen ja sitten nostelen kaalin käsin puhtaisiin lasipurkkeihin. Mitään nuijimista ei tarvita, tosin kaali painellaan purnukkaan niin tiiviisti kuin mahdollista. Tällöin mehu tiristyy ulos ja lopulta peittää kaalin. Päälle muutama iso kaalinlehti siten, että peittävät kaalisilpun täysin ja siten, että neste peittää ne. Painoksi vielä pala kaalin kantaosaa ja sitten kansi päälle. Maitohappokäyminen alkaa pian ja kansia kannattaa ainakin kerran päivässä availla paineen poistamiseksi. Itse annan kaalin maitohappokäydä pöydällä 4 päivästä 2 viikkoon. Sitten vaan kantapala ja kaalinlehdet päältä pois ja purnukka jääkaappiin. Säilyy kuukausia joten mitään pakastamisia ei tarvita.
On erittäin helppoa ja nopeaa valmistaa. Ja hyvää ja terveellistä. Suosittelen!
Itsetehty hapankaali on paljon parempaa kuin kaupasta ostettu.
Vierailija kirjoitti:
Itsetehty hapankaali on paljon parempaa kuin kaupasta ostettu.
Sulla on taito hyppysissä. Kerran kokeilin ja tuli karmean makuista.
Nyt saa taas kaalia alle 50centtiä kilo ja hapankaalin valmistus ajankohtaista pikapuolin.Teen nyt syksyllä pari ämpärillistä kun viime kertaisesta opin että kauan muhinut kaali on parasta. Sen näkee siitä kaalin väristä että muuttuu pois valkoisesta alkuperäisestä j aon silloin valmista. Jos joutuu syömään aiemmin niin ei ole niin hyvää.
Kunnostin 150 litraisen jääkaapin kesällä ja on nyt täynnä säilykeitä:) Lakkahilloa (ylivuotisesta hillasta) ja kurkkusäilykettä. Venäläisiä suolakurkkuja ja tavallisia suolakurkkuja. En nyt säilö siihen sokeriseen liemeen mitään kun vältän sitä sokeria. Ajattelin tuohon jääkaappiin nyt alkuun se häapnkaaliämpärit jos maakelarissa on liian lämmin.
Eihän ihminen muuta tarvi kuin perunamuusia johon kuivattua lehtikaalia ja hapankaalia ja sianlihaa ja puolukkasurvosta:) Leivän päälle suolakurkkua:)
ap.
Veitsellä. Parin kilon silppumiseen menee ehkä max. 10 min. Helppoa ja kätevää.