Te jotka ette syötä lapsillenne perunaa tai pastaa, millaisia ruokia teette?
Olen kyllästynyt tekemään lapselle ruoaksi aina vain jotain perunaa ja lihaa (eri muunnelmina) tai pastaa, makaronilaatikkoa tms. Ja ei kai se mitenkään terveellistäkään ole? Kertokaa vinkkejä mitä voisi laittaa ruoaksi että 2,5 vuotiaallekin maistuisi. Erityisesti kiinnostaa miten saada lapsi syömään vihanneksia/juureksia. Pienempänä söi terveellisesti ja monipuolisesti paljon erilaisia kasviksiakin (kun tein ne soseeksi ja sekoitin perunaan) mutta enää ei kelpaa oikein missään muodossa, mitä olen koittanut tarjota :( ideat siis lopussa, kiitos jos joku viitsii auttaa!
Kommentit (38)
Perunan tilalle keitän parsakaalia tai kukkakaalia.
Makaronilaatikosta voit tehdä version jossa korvaat makaronit kuoritulla ja pieneksi paloitellulla kesäkurpitsalla.
Jauheliha-sienitäytteiset kesäkurpitsat ja paprikat ovat meillä iso hitti. Myös sienitäytteellä, paputäytteellä, mitä vaan maistuvaa sisälle ja pikkuisen juustoraastetta päälle. Maistuisikohan teilläkin? Kiva myös tehdä.
Meillä tuon ikäisenä tykkäsi (miedoista) wokeista riisin kanssa ja esim. kasvissosekeitoista. Salaatti maistui myös, toki sen pitää olla ruokaisa (eli pitää olla mukana reilusti jotain proteiinipitoista kuten lihaa, juustoa, munia tai palkokasveja) että nälkä lähtee. Ei vieläkään tykkää kovin pehmeiksi kypsennetyistä kasviksista (poikkeuksen ne sosekeitot), mieluiten kiinteinä tai ihan raakoina. Jos esim. vanhemmille on lisukkeena uuniporkkanoita, saa lapsi raakoja porkkanatikkuja.
Pitääkö ne lapsetkin sotkea teidän terveysvillityksiin?
Kasvisbolognesea joka sopii lasagnen täytteeksi ja spaghetin lisäksi. Kukkakaali-papucurrya, chili sin carnea. Uunijuureksia lihan kanssa. Juuresmuussia jossa porkkanaa enemmän kuin perunaa. Kukkakaalimuussia tai palsternakkasosetta.
Itse tykkään korvata pastan/riisin/perunan esim linsseillä, kvinoalla, couscousilla ja tähän asti lapset ovat näistä tykänneet tosi paljon:) linssejä käytän enimmäkseen keitoissa ja kahta muuta perunan, yms tavoin lisukkeena.
Vierailija kirjoitti:
Pitääkö ne lapsetkin sotkea teidän terveysvillityksiin?
Lapsillako ei ole oikeus ravitsevaan ruokaan?
Eilen oli kalakeittoa, jossa oli lohta ja raastettuna porkkanaa, lanttua ja sipulia.
Tänään on lihasuikaleita wokatuilla kasviksilla.
Huomenna kasvissosekeittoa broilerilla.
Vierailija kirjoitti:
Teet vaan, kelpaa tai ei. Ei ruuanlaittoa pidä alkaa muotoilla sen mukaan mikä kaksivuotiaalle kelpaa. Niiden pitää oppia syömään ihan niitä ruokia mitä muu perhekin.
Joo ja ei. Varmaan kaikilla on ruokia / ruoka-aineksia joista ei tykkää, itse en esim. ole koskaan sietänyt kypsennettyjä kaaliruokia tai hernekeittoa, oma lapsi taas inhoaa parsakaalia ja fetajuustoa, mies vuohenjuustoa ja pestoa. Aika tylyä minusta olisi kokata jonkun suurinhokkiruokaa ilman vaihtoehtoja ja todeta että syö tai ole nälissäsi. Lapsuudenkodissani esim. sain pakastettua nakkikeitoa hernekeiton sijaan ja me taas käytämme parsakaalia ja fetaa niin että ne on helppo lapsen jättää syömättä. Eikä olla mitään erityisnirsoja, mutta jokaisella perheenjäsenellä on muutama ruoka mitä inhoaa.
Eri asia tietysti jos jollekin kelpaa vaan nakit ja ranskalaiset, mutta jos nyt puhutaan tällaisista normaaleista makumieltymyksistä.
Vierailija kirjoitti:
Pitääkö ne lapsetkin sotkea teidän terveysvillityksiin?
Saanko kysyä mikä lisäarvoa perunalla ja pastalla on ruokavalioon? Eli mistä lapsi nyt jää paitsi?
Kyllä taas on uusavuttomuutta. Meillä kotona tehdään niin, että jos lapsi ei syö jotain, annan olla syömättä. Jos tulee nälkä niin ei saa ruokaa ennen seuraavaa ruoka-aikaa. Kummasti se nälkä motivoi syömään niitä kasviksiakin.
Wokit on helppoja ja sitten kans paistettu riisi erillaisilla kasviksilla ja kananmunalla
En tiedä sopiiko noin pienelle, mutta maissi on kans hyvä! (Siis kokonaiset maissintähkät.) Maistuvat hyvältä, eivät maksa paljoa, on helppo laittaa uunissa ja hauska syödä. Kastikkeen kanssa eivät toki toimi, mutta muuten. Lisäksi mainitut kuskus ja kvinoa toimivat hyvin. Jos peruspasta kyllästyttää, kaupasta saa kiakenlaista muna-, riisi- ja muuta nuudelia.
Vihanneksia menee ainakin meillä kastikkeisiin upotettuna niin paljon kuin sielu sietää. Raastan aina jauhelihakastikkeeseenkin mukaan ison kesäkurpitsan ja puoli kiloa porkkanaa.
Muistuttaisin, että noin 2v. kohdalla lapsen makuaisti muuttuu hetkellisesti, ja kaikki maistuu tavallista karvaammalta. Evoluutio 😊 ei tule syötyä niin helposti myrkkykasveja.
3 vuoden jälkeen pitäisi taas helpottaa. Meillä makeahkot kasvikset oli suosikkeja tuohon aikaan. Juurikin maissi, porkkana ja kurkku, sekä tietenkin hedelmät ja marjat. Parsakaali myös upposi. Kaikki mieluiten mahdollisimman raakana.
Todella hyviä ja kokeilun arvoisia vaihtoehtoja, kiitos teille siitä! :) Lisääkin saa ehdottaa!
Ei mielestäni ole uusavuttomuutta jos haluaa tehdä lapsellekin maistuvaa (terveellistä) ruokaa. Itselläni on vielä näin aikuisenakin pysyvä kammo sianlihaan, kun äitini monesti teki kamalan makuista sianlihakastiketta joka oli pakko syödä tai ei saanut mitään. En halua että lapselleni tulee samanlainen kammo kasviksiin, siksi haluaisinkin tehdä niistä mahdollisimman hyvin lapselle maistuvia versioita ettei lapsen tarvitse pakolla päkistää niitä menemään alas :)
-Ap
Vierailija kirjoitti:
Muistuttaisin, että noin 2v. kohdalla lapsen makuaisti muuttuu hetkellisesti, ja kaikki maistuu tavallista karvaammalta. Evoluutio 😊 ei tule syötyä niin helposti myrkkykasveja.
3 vuoden jälkeen pitäisi taas helpottaa. Meillä makeahkot kasvikset oli suosikkeja tuohon aikaan. Juurikin maissi, porkkana ja kurkku, sekä tietenkin hedelmät ja marjat. Parsakaali myös upposi. Kaikki mieluiten mahdollisimman raakana.
Tuollaista en ollut ennen kuullutkaan, mielenkiintoista! Toivottavasti tosiaan helpottaisi 3v jälkeen.
-Ap
Vierailija kirjoitti:
Itse tykkään korvata pastan/riisin/perunan esim linsseillä, kvinoalla, couscousilla ja tähän asti lapset ovat näistä tykänneet tosi paljon:) linssejä käytän enimmäkseen keitoissa ja kahta muuta perunan, yms tavoin lisukkeena.
Korvaat pastan couscousilla? Miksi? Ei niin ettei couscous olisi ihan Ok, mutta miten se eroaa pastasta?
Kertokaa mitä vikaa on perunassa? Ja millä tavalla parsa- tai joku muu kaali on parempaa? Nimittäin monista vihanneksista voi saada vatsavaivoja - aikuinenkin - entä sitten lapset. Ainakin melkein kaikki kaalit, lanttu ja bataatti ovat sellaisia. Pasta on turhaa, mutta helppoa ja välillä ihan paikallaan. Jatkuva riisin syöminen ei nyt ainakaan muuta ruokavaliota terveempään suuntaan. Pavut ym. palkoruuat voivat myös tehdä vatsanväänteitä ja liika porkkanan syönti aiheuttaa ihoon värimuutosta. Että kohtuus sentään kaikessa lienee paras vaihtoehto.
Teet vaan, kelpaa tai ei. Ei ruuanlaittoa pidä alkaa muotoilla sen mukaan mikä kaksivuotiaalle kelpaa. Niiden pitää oppia syömään ihan niitä ruokia mitä muu perhekin.