Miksi joka leipään nykyään tungetaan gluteenia?
Vehnähän sisältää luontaisesti gluteenia. Miksi gluteenia pitää lisätä vielä erikseen? Hieman hirvittää se gluteenin määrä.
Kommentit (38)
Ei gluteenia lisätä. Se on siinä ihan luontaisesti.
En ole ap, mutta esim. Fazerin juuresleivän pakkausseloste:
"Kasvikset (papupyree (valkoinen papu), porkkana, punajuuri, kikherne), täysjyvävehnäjauho, ruisjauho (lesty ja täysjyvä), vehnäjauho, vesi, vehnägluteeni, pellavansiemen, rypsiöljy, kuivattu taikinajuuri (vehnä), jodioitu suola ja hiiva."
Eikö tuo nyt tarkoita, että siihen on lisätty gluteenia? Ilmeisesti sitkon takia?
Vierailija kirjoitti:
Mistä moinen tieto / luulo?
Lueppas ensi kerran kaupassa leipien tuoteselosteita. Todella monessa leivässä sitä lisätään. Gluteeni juuri tuo sitkon ja leivottavuuden taikinaan. Tämä helpottaa teollista leivän valmistamista.
"Vehnägluteeni parantaa leivän ominaisuuksia, kuten tilavuutta, rakennetta ja leipoutuvuutta. Siksi sitä joskus myös lisätään leipätaikinaan."
Leipätiedotus
Samaa olen ihmetellyt. Onkohan ylenpalttisen keliakian syynä osaksi prosessoitu gluteeni, jota on lisätty melkein kaikkeen. Todella vaikea löytää edes ruisleipää, jossa sitä ei ole.
Vierailija kirjoitti:
Ei gluteenia lisätä. Se on siinä ihan luontaisesti.
Vehnässä on luontaisesti gluteenia, mutta kyllä useimpiin leipiin lisätään vailä erikseen gluteenia. Se on erikseen tuoteselosteessa vielä mainittu, joko pelkkä gluteeni tai vehnägluteeni.
Ettekö te 2 ym. koskaan ole lukeneet yhdenkään pehmeän leivän valmistusaineita?
Vehnää on jalostettu siten että gluteenin määrä on suurempi. Keliakiaa on ilmennyt enemmän kun vehnää on jalostettu gluteeenipitoisemmaksi.
Vierailija kirjoitti:
Mistä moinen tieto / luulo?
Näkyy leipäpakkauksessa.
Enemmänhän sitä nykyään riistetään leivästä, jotta voisi myydä triplahinnalla.
Sanos muuta. Mulla pitäis olla maidoton, gluteeniton ja palkokasviton dietti, ja nyt tuntuu että joka ruokaan ja ruokatuotteeseen lisätään maitotuotteita, gluteenia ja palkokasveja ihan kaksin käsin :(
Saadaan leipä nousemaan nopeammin, säästetään nostatusajassa. Se luontainenkin gluteeni taitaa nykyään olla haitallisempaa, koska viljalajikkeita on jalostettu rankalla kädellä, jolloin viljan proteiinit (gluteeni on vehnän proteiini) ovat muuttuneet nopeammin kuin ihmisen elmistö niitä käsittelemään.
Gluteeni on proteiini. Gluteenijauhoa myydään myös kuluttajille, ja siitä tehdään mm. seitania. Miksi sitä ei lisättäisi myös leipään? Nykyään kuluttajat ostavat mieluiten mahdollisimman paljon proteiinia sisältävän tuotteen.
Vierailija kirjoitti:
Gluteeni on proteiini. Gluteenijauhoa myydään myös kuluttajille, ja siitä tehdään mm. seitania. Miksi sitä ei lisättäisi myös leipään? Nykyään kuluttajat ostavat mieluiten mahdollisimman paljon proteiinia sisältävän tuotteen.
Gluteenin huonous on siinä että se rasittaa ohutsuolta, vaikkei olisikaan keliakiaa.
Vierailija kirjoitti:
Vehnää on jalostettu siten että gluteenin määrä on suurempi. Keliakiaa on ilmennyt enemmän kun vehnää on jalostettu gluteeenipitoisemmaksi.
Juuri tämän takia ihmettelenkin että miksi gluteenia pitää jalostamisen lisäksi vielä lisätä erikseenkin.
-Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vehnää on jalostettu siten että gluteenin määrä on suurempi. Keliakiaa on ilmennyt enemmän kun vehnää on jalostettu gluteeenipitoisemmaksi.
Juuri tämän takia ihmettelenkin että miksi gluteenia pitää jalostamisen lisäksi vielä lisätä erikseenkin.
-Ap
Ruokateollisuudessa raha ratkaisee, ei hyvä ruoka.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vehnää on jalostettu siten että gluteenin määrä on suurempi. Keliakiaa on ilmennyt enemmän kun vehnää on jalostettu gluteeenipitoisemmaksi.
Juuri tämän takia ihmettelenkin että miksi gluteenia pitää jalostamisen lisäksi vielä lisätä erikseenkin.
-Ap
Leipä saadaan suurin piirtein suoraan vaivaamisen jälkeen uuniin, leipomo säästää paljon aikaa ja vaivaa.
Ihmisen elimistö sen sijaan ei kestä väkivalloin nostatettua leipää, jonka gluteenimäärä ja -laatu poikkeaa luonnollisesta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Gluteeni on proteiini. Gluteenijauhoa myydään myös kuluttajille, ja siitä tehdään mm. seitania. Miksi sitä ei lisättäisi myös leipään? Nykyään kuluttajat ostavat mieluiten mahdollisimman paljon proteiinia sisältävän tuotteen.
Gluteenin huonous on siinä että se rasittaa ohutsuolta, vaikkei olisikaan keliakiaa.
En kyllä ottanut mitään kantaa gluteenin hyvyyteen tai huonouteen... Kunhan kerroin sen olevan proteiini ja kuluttajien toivovan proteiinipitoisia tuotteita.
Joo ja miks hedelmiin pitää lisätä hedelmäsokeria ja vitamiinejä? Ärsyttävää ku ei saa syödä niitä nii paljo ku haluais.
Mistä moinen tieto / luulo?