Te joilla menee vähän ruokaan rahaa, minkälaisia ruokia teette/syötte?
Miellä on 4-5 henkinen perhe + pari kissaa, ja ruokakauppaan menee varmasti vähintään tonni kuussa. Meillä kaikki syö esim. jugurtteja ja vanukkaita aamu- ja iltapalaksi, ja lämmin ruoka tehdään kerran päivässä, ei yleensä mitään kovin monimutkaista koska minä olen töissä monesti viiteenkin niin ruoka pitää saada äkkiä, eli voi olla vaikka kalapuikkoja ja ranskiksia, ne ei maksa paljon, mutta aina sitä rahaa kauppaan vaan menee kun pitää ostaa kaikki muukin sälä, maidot, leivät, voi. leikkeleet... ei syödä edes paljon salaattia vaikka pitäisi, hedelmiä vaihtelevasti ja herkkujakin tulee ostettua, ja joskus esim. muroja.
Mies syö aamulla aina kaurapuuroa, mutta minä ja lapset ei syödä puuroa, eli pitää jotain muuta olla.
Kommentit (82)
Meillä syödään ruoka rasvaisena ja vähäsokerisena. Näin ruokaa kuluu vähän, koska sitä ei tarvitse syödä paljon. Kasvikset kauden mukaan, marjoja kuluu myös.
Miksi sinä ja lapset ette syö puuroa? Ihan vain koska "ette tykkää"? Sen sijaan ravintoköyhiä ja sokeripitoisia jugurtteja ja vanukkaita, ei salaatteja, ei tuoretta ruokaa. Sen takia teillä kuluu paljon rahaa ruokaan, koska teidän syömä ruoka on paskaa. Tehkää itse ravitsevaa, terveellistä ruokaa kauden aineksista. Tulee halvaksi ja on terveellisempää ja täyttävämpää.
Olen kasvissyöjä ja ainakin itse oon säästänyt siinä :D
Mutta koska kaikki ei kasvissyöjäksi halua alkaa, niin suosittelen ainakin sitä että teet ruuat itse (valmisranskalaiset, kalapuikot yms tottakai myös ok aina välillä, mutta tulee pitemmän päälle kalliiksi) ja teet sitä ruokaa sen verran että voit laittaa pakastimeen josta sitä on kiireessä helppo lämmittää. Perunat ja kauden kasvikset ei kamalan kalliita ole ja niitä voi käyttää moniin ruokiin, yksittäisten jogurttien ja vanukkaiden ostoa kannattaa rajoittaa, kalliimpien murojen tilalle voi kokeilla vaikkapa muromysliä (jonka sekaan voi vaikka itse lisätä jotain jos haluaa)..
Vierailija kirjoitti:
Meillä syödään ruoka rasvaisena ja vähäsokerisena. Näin ruokaa kuluu vähän, koska sitä ei tarvitse syödä paljon. Kasvikset kauden mukaan, marjoja kuluu myös.
Mäkin haluaisin meille tuollaisen ruokavalion, minä ja lapset ollaan sokerikoukussa, ja miehenkin pitäisi laihtua kun sillä on reuma. Mutta mulla jotenkin aina loppuu ideat kesken, että jos pääruuan tekeekin kuten karppaajat, niin mitä sitten syödään muulloin, jotain happamia marjoja? Mulla vihloo leukaperissä jo ajatuskin.
ap
Vierailija kirjoitti:
Miksi sinä ja lapset ette syö puuroa? Ihan vain koska "ette tykkää"? Sen sijaan ravintoköyhiä ja sokeripitoisia jugurtteja ja vanukkaita, ei salaatteja, ei tuoretta ruokaa. Sen takia teillä kuluu paljon rahaa ruokaan, koska teidän syömä ruoka on paskaa. Tehkää itse ravitsevaa, terveellistä ruokaa kauden aineksista. Tulee halvaksi ja on terveellisempää ja täyttävämpää.
Minä inhoan puuroa, mulle tulee siitä huono ja oksettava olo, ja lapset söivät sitä aina pienenä ja kyllästyivät sitten, riisipuurosta tykkäävät, mutta sitä en jaksa laittaa. Mies ei osaa ruokaa laittaa, ja minä en jaksa ja ehdi pitkän työpäivän jälkeen alkaa jotain juureksia kuorimaan ja pilkkomaan, käytän mielummin puolivalmisteita vaikka pakasteesta. Mitä ne on ne ravitsevat ja terveelliset ruuat joita kaikki muut tekee aina käden käänteessä? Kyllä minä teen normaaleja ruokia, kuten jotain keittoa tai perunoita ja kastiketta ym. mutta silloin kun on kiire ja väsy, niin jotain mitä saa vaan nopeasti.
ap
Vanukkaisiin - eli roskaan, josta ei ole kenellekään mitään hyötyä - uppoaa järjetön määrä rahaa. Samoin yksittäisiin sokerijukurtteihin.
Suosittelen maustamatonta tölkkijukurttia ja pakastemansikoista tms. keitettyä vähäsokerista hilloa sen seuraksi. Parempi vaihtoehto tietenkin on tuoreiden hedelmien, vaikkapa banaanien tai marjojen lisääminen.
Uunimoskan eli ranskalaisten ja kalapuikkojen tilalle keittoja, pakasteseitä, paistettuja lohifileitä (usein tarjouksessa), puuroa jne. Tummaa pasta pitää nälkää paremmin ja maistuu hyvältä.
Lapset voivat osallistua ruoanvalmistukseen kuorimalla ja pilkkomalla porkkanoita, kesäkurpitsoita jne.
Käytä pakastevihanneksia, niin saat edullista lisää ruokiin. Joka kastikkeeseen vihanneksia pakasteena ja tuoreena. Samoin kiusauksiin ja keittoihin.
Vanukkaat pois kokonaan. Sokeria, lisäaineita, väriaineita, liivatetta ja muuta moskaa.
Olen opiskelija, samoin poikaystäväni, joten budjetti on todella tiukalla. Itse säästämme ruokamenoissa keskittämällä ostokset Lidliin ja kesällä kasvisostokset torille, suunnittelemalla ruokalistat etukäteen, seuraamalla tarjouksia ja tekemällä suurempia ruokaeriä kerralla. Samaa ruokaa voi aivan hyvin syödä useana päivänä peräkkäin tai pakastaa osan. Käytämme paljon juureksia ja proteiininlähteinä esimerkiksi papuja, linssejä ja soijaa. Edullisia lempiruokiamme ovat esimerkiksi linssikeitto, kasvissosekeitot ja soija-kasvistäytteiset paprikat.
Meillä säästetään ruokakuluissa niin, että ostamme vain ruokaa. Emme siis kaikkea sitä höttöä, jota mainostetaan aterioiden väliin ja sijalle. Emme osta mitään, mitä "voi sitten ottaa, jos jonkun sattuu tekemään mieli".
Pidin aiemmin toria hyvänä ostospaikkana, kunnes huomasin, että edullisempaa on ostaa kasvikset Prismasta. Kesällä tuore kurkku maksoi torilla euron - kaupassa 57 senttiä. Eroa on tietenkin paikkakunnilla ja toreilla, joten tieto ei välttämättä aina pidä paikkaansa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi sinä ja lapset ette syö puuroa? Ihan vain koska "ette tykkää"? Sen sijaan ravintoköyhiä ja sokeripitoisia jugurtteja ja vanukkaita, ei salaatteja, ei tuoretta ruokaa. Sen takia teillä kuluu paljon rahaa ruokaan, koska teidän syömä ruoka on paskaa. Tehkää itse ravitsevaa, terveellistä ruokaa kauden aineksista. Tulee halvaksi ja on terveellisempää ja täyttävämpää.
Minä inhoan puuroa, mulle tulee siitä huono ja oksettava olo, ja lapset söivät sitä aina pienenä ja kyllästyivät sitten, riisipuurosta tykkäävät, mutta sitä en jaksa laittaa. Mies ei osaa ruokaa laittaa, ja minä en jaksa ja ehdi pitkän työpäivän jälkeen alkaa jotain juureksia kuorimaan ja pilkkomaan, käytän mielummin puolivalmisteita vaikka pakasteesta. Mitä ne on ne ravitsevat ja terveelliset ruuat joita kaikki muut tekee aina käden käänteessä? Kyllä minä teen normaaleja ruokia, kuten jotain keittoa tai perunoita ja kastiketta ym. mutta silloin kun on kiire ja väsy, niin jotain mitä saa vaan nopeasti.
ap
Sulla on asenneongelma. Olet tehnyt maailmaan lapsia, mutta et jaksa ruokkia niitä terveellisesti? Ja miehesi ei vaivaudu edes opettelemaan? Vitun hienoja vanhempia. Yksi ihmisen tärkeimpiä terveyteen vaikuttavia tekijöitä on oikea ruokavalio, ja sua ei kiinnosta eikä huvita pistää tuntia päivässä sen ruuan valmistukseen? Onko sulla kiire facebookiin vai mihin, vai ei vain huvita? Ruuan ei tarvitse olla pöydässä vartin päästä kotiin tulon jälkeen. Silloin voi ottaa vaikka omenan tai porkkanan, jos meinaa just nälkään kuolla, ja tehdä kunnon safkan kaikessa rauhassa. Miten meinaat opettaa kersoillesi terveellisen ruuan merkitystä tai sen valmistusta, jos et itsekään viitsi sitä opetella? Vai välitätkö edes? Kasvakoot sokerilla.
Vierailija kirjoitti:
Miksi sinä ja lapset ette syö puuroa? Ihan vain koska "ette tykkää"? Sen sijaan ravintoköyhiä ja sokeripitoisia jugurtteja ja vanukkaita, ei salaatteja, ei tuoretta ruokaa. Sen takia teillä kuluu paljon rahaa ruokaan, koska teidän syömä ruoka on paskaa. Tehkää itse ravitsevaa, terveellistä ruokaa kauden aineksista. Tulee halvaksi ja on terveellisempää ja täyttävämpää.
Miksi Suomessa tää puuro on jotenkin aina ratkaisu kaikkeen? Ei, ap:n vanukkaat ja muut ei todellakaan ole fiksuja valintoja, mutta itseäni aina ihmetyttää tää puuron ylistys niin hyvänä ja täyttävänä ruokana.
Jos syön aamulla lautasellisen puuroa, seuraa aivan kiljuvan kiduttava nälkä jo siinä kymmenen jälkeen ja kuvottava olo. Puuron nälkää pitävä vaikutus on aivan legendaa. Vaikka laittaisi voisilmän tai söisi vaikka mehukeiton kanssa. Jos syön vaikka viipaleen ruisleipää + leikkelettä + kasviksia yhdessä kahvin kanssa, pärjään helposti sinne puolille päivin lounasaikaan.
Mulla tuli jo lapsena tosi paha olo siitä puurosta ja sitähän tuputettiin lapsuudenkodissa jokaikisenä aamuna. Vasta vähän vanhempana tajusin, etten ole ainoa jolle puuro aiheuttaa kiljuvan näläntunteen ja kuvottavan olon ja että moni muu vaihtoehto aamiaisella on parempi kuin puuro.
Muuten toki ihan asiaa tämä kommentti.
Syön päiväystuotteita. Tällä viikolla meidän kaupassa oli tarjouksessa esim. täysmaito 40 senttiä, tästä tein ison kattilallisen pinaattikeittoa, lisänä leipää. Tarjouksessa oli myös maustetut raejuustot 20 senttiä, näistä sai hyvän jälkiruuan. Aamupalaksi syön AINA ruisleipää kinkulla (ja usein myös juustolla), ostan Reissumiestä joka maksaa noin 7 senttiä kappale (pussi 29 senttiä Lidlissä) ja juon kahvia. Tätä hamstraan tarjouksesta, nyt ennen joulua oli Juhlamokat 2,49 e ja Presidentit 3,5 euroa. Lisäksi ostin paketin kanan koipireittä, maksoi 1,49 euroa kilo. Tästä tein kanaviillokkia (lisäksi kermaa, mausteita) ja riisiä. Annoksen hinnaksi ei paljoa jäänyt.
Sekin on säästöä, etten kaipaa monia sellaisia tuotteita jotka muille on ihan arkipäivää. En esim ikinä osta karkkia tai suklaata, mulla ei yksinkertaisesti ole niihin mitään mielitekoa. Monihan ostaa niitä ihan heräteostoksena lähes päivittäin. En myöskään välitä esim. jugurtista, myslistä, muroista, limsasta, vanukkaista, mehusta, näihin ei kulu rahaa, ne jää syömättä jos niitä ostan. En myöskään ostele kovin usein kokolihaa, jotain karjalanpiirakoita ym. joita muilla syödään usein.
En tee fyysistä työtä, joten mulle riittää töissä hyvin kevyt lounas: itse tehty kasviskeitto (seassa esim. creme fraichea pehmeyttä tuomaan), leipää ja juustoa, jokin hedelmä. Lounaat maksaa harvoin yli euroa.
Teen melkein kaiken ruuan itse. Jos teen vaikka kinkkukiusauksen, pilkon perunat enkä ostele valmista sekoitusta pakastealtaasta. Itse tehty on lähes aina parempaa!
Arkiruoka on meillä siis hyvin edullista, tässä on iso säästö.
Vierailija kirjoitti:
Käytä pakastevihanneksia, niin saat edullista lisää ruokiin. Joka kastikkeeseen vihanneksia pakasteena ja tuoreena. Samoin kiusauksiin ja keittoihin.
Vanukkaat pois kokonaan. Sokeria, lisäaineita, väriaineita, liivatetta ja muuta moskaa.
Tämä. Ei tule kovin kalliiksikaan; pakastevihannekset tule ylensä käytettyä kokonaan eikä hävikkiä jää. Pakastevihanneksista saa ruokaa myös tosi nopeasti, niitä keittojakin. Hyviä kasvispitoisia ruokia ovat meillä ainakin wokit ja erilaiset keitot. Kyllä meillä tuoreitakin kasviksia käytetään kun on aikaa kuoria ja pilkkoa. Esimerkiksi juurekset säilyvät hyvin ja ovat tähän aikan vuodesta halpojakin.
Sokerijugurttien sijaan tehdään smoothieita; maustamatonta jugurttia, maitoa, banaani, pakkasesta marjoja ja jos lisämakeutta tarvii, ripaus vanilja(tai vanilliini-)sokeria. Halpaa, hyvää terveellistä, helppoa. Mitään "smoothiekonetta" meilä ei ole, sauvasekoitin kelpaa tuohon hyvin ja on nopea putsata.
Lehtisalaattia meilä ei ole joka päivä, syödään erilaisia raastesalaatteja paljon. Kaali on hyvää ja halpaa, siihen kannattaa totutella. :)
Tässä sinulle vanukasohje:
Litra maitoa, maissijauhoa (Maizenaa), voinokare, kananmuna ja sokeria, lisäksi maun mukaan kaakaota, vaniljasokeria tai vaikka kahvia. Ruskistamalla sulanutta sokeria saat paahtokiisselia, mutta silloin laitat ainekset eri järjestyksessä. Voi lisätä myös hilloa, ainakin perusmaitokiisseliin.
Vatkaa ensin sokeri ja muna sekaisin, lisää maito, maizena ja voi. Kuumenna levyllä koko ajan sekoittaen ja kun voi sulaa, ole tarkka kun keitos sakenee sen jälkeen aika nopeasti. Säilyy krantummallekin kelpaavana jääkaapissa pari päivää, eli teet isomman annoksen silloin kun on aikaa.
Jugurttia voit valmistaa itse, mutta viili on helpompaa. Teelusikallinen viiliä kupin pohjalle, luomumaitoa päälle ja sekoita, säilytä lämpimässä ja pimeässä noin vuorokausi ja viili on valmista.
Näitä itsetehtyjä kannattaa suosia varsinkin silloin, kun kaupan annoksista jää osa syömättä. Itse kun voi annostella täsmälleen sopivan määrän.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meillä syödään ruoka rasvaisena ja vähäsokerisena. Näin ruokaa kuluu vähän, koska sitä ei tarvitse syödä paljon. Kasvikset kauden mukaan, marjoja kuluu myös.
Mäkin haluaisin meille tuollaisen ruokavalion, minä ja lapset ollaan sokerikoukussa, ja miehenkin pitäisi laihtua kun sillä on reuma. Mutta mulla jotenkin aina loppuu ideat kesken, että jos pääruuan tekeekin kuten karppaajat, niin mitä sitten syödään muulloin, jotain happamia marjoja? Mulla vihloo leukaperissä jo ajatuskin.
ap
Marjat ei maistu happamilta kun sokerikoukusta pääsee eroon. Ne kannattaa syödä kermavaahdolla, niin saa makeutta mukaan. (ei sokeria laiteta siihen vaahtoon)
Karppaajat syövät 3-4 ateriaa päivässä ilman välipaloja.
Mäkin tulen töistä kotiin joka päivä viideltä ja alan siltikin tekemään ruokaa. Ap, olet vain niin mukavuudenhaluinen ja haluat päästä mahdollisimman helpolla. Se on ihan ok, ei sinä mitään muuten, mutta sillon täytyy sitten tyytyä ranskalaisiin, kalapuikkoihin ja muuhun epäterveelliseen. Koska yleensä kaikki epäterveellinen on nopeasti tehtävää.
Ja kannattaa sitä ruokaa tehdä iso satsi kerralla, niin lapsetkin voivat siitä annokset lämmittää kätevästi mikrossa. Niin ei tarvi todellakaan joka päivä vääntää ruokaa. Kyllä sitä samaa ruokaa voi muutamia päiviä syödä putkeen ja loput pakastaa, mikäli ruokaa jää.
Ja kuten joku muukin sanoi, ei sen ruoan tarvitse olla hetkessä valmiina, kun sinä töistä tulet ja alat sitä ruokaa väsäämään. Ei kukaan siihen kuole, jos joutuu ruokaa odottamaan. Sillä välin voi syödä vaikka hedelmiä tai salaattia!
Opeta se miehes tekemään ruokaa. Jos se kerta on kokoajan kotona tai jos käy töissä mutta on sua aikasemmin kotona, niin se voi ihan hyvin tehdä ruokaa sillä välin. Kai se nyt edes perunoita osaa keittää?
Mulle on ihan itsestäänselvä asia, että ruokaa pitää osata tehdä, oli sitten mies tai nainen.
Vanukkaat, murot ja muunlainen moska on aivan täysin turhanpäiväisiä. Kalliita kaiken lisäksi. Joskus niitä voi ostaa, mutta ei usein. Ei mikään muro ja vanukas ja jogurtit pidä lainkaan nälkää loitolla.
Jos et puurosta pidä, eikä lapsetkaan sitä halua syödä ja riisipuuroa et jaksa vääntää, niin entäs mannapuuro?
Entä jos esivalmistelisit ruuan edellisenä iltana tai aamulla ennen töihin lähtöä! Esim soppajuurekset kuorisit ja pilkkoisit valmiiksi jääkaappiin kylmään veteen jne.
Itse usein keittelen linssi- tai hernekeiton valmiiksi aamulla, pari tuntia menee hernaria keitellessä.
Ja ne vanukkaat: nehän on käytännössä karkkia!
Vierailija kirjoitti:
Mäkin tulen töistä kotiin joka päivä viideltä ja alan siltikin tekemään ruokaa. Ap, olet vain niin mukavuudenhaluinen ja haluat päästä mahdollisimman helpolla. Se on ihan ok, ei sinä mitään muuten, mutta sillon täytyy sitten tyytyä ranskalaisiin, kalapuikkoihin ja muuhun epäterveelliseen. Koska yleensä kaikki epäterveellinen on nopeasti tehtävää.
Ja kannattaa sitä ruokaa tehdä iso satsi kerralla, niin lapsetkin voivat siitä annokset lämmittää kätevästi mikrossa. Niin ei tarvi todellakaan joka päivä vääntää ruokaa. Kyllä sitä samaa ruokaa voi muutamia päiviä syödä putkeen ja loput pakastaa, mikäli ruokaa jää.
Ja kuten joku muukin sanoi, ei sen ruoan tarvitse olla hetkessä valmiina, kun sinä töistä tulet ja alat sitä ruokaa väsäämään. Ei kukaan siihen kuole, jos joutuu ruokaa odottamaan. Sillä välin voi syödä vaikka hedelmiä tai salaattia!
Opeta se miehes tekemään ruokaa. Jos se kerta on kokoajan kotona tai jos käy töissä mutta on sua aikasemmin kotona, niin se voi ihan hyvin tehdä ruokaa sillä välin. Kai se nyt edes perunoita osaa keittää?
Mulle on ihan itsestäänselvä asia, että ruokaa pitää osata tehdä, oli sitten mies tai nainen.
Vanukkaat, murot ja muunlainen moska on aivan täysin turhanpäiväisiä. Kalliita kaiken lisäksi. Joskus niitä voi ostaa, mutta ei usein. Ei mikään muro ja vanukas ja jogurtit pidä lainkaan nälkää loitolla.
Jos et puurosta pidä, eikä lapsetkaan sitä halua syödä ja riisipuuroa et jaksa vääntää, niin entäs mannapuuro?
Voi, mikä älyn jättiläinen! Siis nopea ruoka ei tarkoita aina einestä, hyvän sapuskan saa kyllä tehtyä nopeastikin.
Ja: "jos ei puuro maistu, tee mannapuuroa" :D:D
Minä teen ja syön sitä mitä leipäjonosta satun saamaan, nyt näyttäisi muutama päivä menevän leivällä, juustolla, joululaatikoilla, banaanilla ja jogurtilla. Margariinia ja kahvia täytyy tänään käydä ostamassa.