Miksi joissain leipomusohjeissa pitää sekoittaa joukkoon "varoen"?
Kommentit (7)
Esim munasokerivaahto lätsähtää, jos jauhoja vatkaa siihen joukkoon. Vaivalla saatu kuohkeus häipyy. Samoin valkuaisvaahto tietty.
Kuohkeus häviää jos sekoitat liian voimakkaasti.
Vaahdoista lähtee ilma, kuten tuossa jo sanottiin, ja esim. vehnäjauhojakaan ei kannata loputtomasti vaivata, ettei synny sitkoa.
Jauhoja muna-sokerivaahtoon sekoitettaessa vaahdosta lähtee aina ilmaa. Ei sille mitään voi. Olen ajat sitten lakannut varoen sekoittamasta, ja sekoittanut niin ettei varmasti jää kökköjä. Sitä varten siihen taikinaan leivinjauhetta laitetaan, että se kohoaa uunissa.
Ei tuo varoen sekoittaminen nyt suorastaan taikauskoa ole, mutta vähän tuollaista ylimääräistä kikkailua, että naisella olisi keittiössä mahdollisimman vaikeaa.
D
Vierailija kirjoitti:
Jauhoja muna-sokerivaahtoon sekoitettaessa vaahdosta lähtee aina ilmaa. Ei sille mitään voi. Olen ajat sitten lakannut varoen sekoittamasta, ja sekoittanut niin ettei varmasti jää kökköjä. Sitä varten siihen taikinaan leivinjauhetta laitetaan, että se kohoaa uunissa.
Ei tuo varoen sekoittaminen nyt suorastaan taikauskoa ole, mutta vähän tuollaista ylimääräistä kikkailua, että naisella olisi keittiössä mahdollisimman vaikeaa.
mutta eihän esim kääretorttutaikinaan laiteta leivinjauhetta!
Tuollaisessa taikinassa ei myöskään haluta taikinaan sitkoa ja sitkoa taas syntyy jos sitä sekoittaa liian kauan, tarkoitus on vaan saada aineet sekaisin.
Ilmeisesti siksi että jos esim.sekoitetaan jauhot muna-sokerivaahtoon ei se vaahto pääse laskemaan. Ja juu, tää oli mun kotileipuritason arvaus... Saa arvostella/korjata jos meni ihan ketuiksi 😀