Teen ekaa kertaa karjalanpaistia. Uskotteko, että onnistuu?
Yleensä tekemäni liharuuat ovat mauttomia (tai pahanmakuisia) ja sitkeitä. Nyt yrityksen alla on Karjalanpaisti ja olen netistä yrittänyt poimia kaikki vinkit. Mitä luulette, onko lopputulos hyvä?
Porsaan ja naudan ulkopaistia n. 800 g kumpaakin. Kuutioitu 3X3 paloiksi. Huoneenlämmössä puolisen tuntia. Sitten lihat pataan ja 225 asteiseen uuniin 2X15 min (sekoitus välillä). Tämän jälkeen uunilämpötila n. 80-90 asteeseen, pari lohkottua sipulia ja muutama porkkana padan päälle. Mausteeksi 1 rkl suolaa, 12 maustepippuria ja 2 liivatelehteä. Päälle kiehuvaa vettä siten, että lihan nipin napin peittyvät. Uuniin 21.45 ja aijon pitää aamuun asti.
Kommetteja kokit?
Kommentit (23)
Tuplaa suolan määrä! Ihmekkään jos tulee mautonta...
Leivinuunissa tulee paras. Joskus olen laittanut sekaan myös lanttua. Ja lisukkeeksi ehdottomasti kermaan tehtyä perunamuusia. Itse olen antanut olla uunissa päivällä, niin vettä on voinut lisäillä tarpeen tullen. Eiköhän tuosta hyvää tule. :)
Häh? Liivatelehtiä?!! Toivon ja rukoilen että puhuit laakerinlehdistä.
[quote author="Vierailija" time="16.05.2014 klo 23:20"]
Tuplaa suolan määrä! Ihmekkään jos tulee mautonta...
[/quote]
Samaa mieltä. Ja jos ei oikein oo mikään mestari noissa maustesäädöissä, niin liemikuutiot on aika näppäriä.
Mä laitan aina kaikki kerralla, lihat, porkkanat, sipulit, pippurit, veden, suolan, laakerinlehdet ja hyvää on aina tullut alle viiden tunnin. Liivatelehdellä en tosin ole kokeillut. Smaklig måltid!
Yleensä mikä vaan ruoka onnistuu jos noudattaa ohjetta.Mutta veikkaisin minä myös että nuo pitäis olla jotain muuta kuin liivatelehtiä.. :D
On varmasti hyvää, muttei lähellekään sitä mitä karjalainen mummuni resepti tai savolaisen anoppini resepti on..Tiedäthän, että olennainen tuosta puuttuu..
No, kyllä mä pyöräytän kuutiot kuumalla pannulla! Laittaako joku ne suoraan uuniin?
Pyöräytä pannulla paljossa voissa, tulee mehevämpi. Kaada se paistoliemi sinne uunivuokaan kans. Lisää suolaa. Karjalanpaistia on tosi vaikea ryssiä, onnittelut jos siihen kykenet...
Miksi ne pari lohkottua sipulia ja muutama porkkana padan päälle?
Itse laitan kaikki sekaisin, alusta asti, mausteet ja muutkin tai kerroksittain.Viimisenä sika päälle ja ihan vaan tavallinen kylmä vesi, en kieuhuttele.
Sulla on aika iso annos, mutta jos on hyvää, saa monena pvnä.
En sekoittele välillä ja uunissa 200c n. 2 tuntia.
Tuossa ap:n ohjeessahan oli jo 1 rkl (= 3 tl) suolaa! Minun keittokirjani ohjeessa on vähän vähemmän lihaa (2x600g) ja 2 tl suolaa.
Heitin ihan rahalla: se onnistuu!!! :)
[quote author="Vierailija" time="16.05.2014 klo 23:25"]No, kyllä mä pyöräytän kuutiot kuumalla pannulla! Laittaako joku ne suoraan uuniin?
[/quote]
kyllä ne perinteisen ohjeen mukaan laitetaan suoraan uuniin.
10 jatkaa... En kyllä yhtäkään ruokaa ole tehnyt ohjeen mukaan. Perusmaut tsekkaan reseptistä ja loput tulee improvisoiden :)
Juu laakerilehtiä tietysti. Vähän taitaa jo väsyttää.
Oletteko oikeasti sitä mieltä, että lisää suolaa?
Laiton sipulin ja porkkanat padan päälle, koska netissä näin käskettiin.
[quote author="Vierailija" time="16.05.2014 klo 23:32"][quote author="Vierailija" time="16.05.2014 klo 23:25"]No, kyllä mä pyöräytän kuutiot kuumalla pannulla! Laittaako joku ne suoraan uuniin?
[/quote]
kyllä ne perinteisen ohjeen mukaan laitetaan suoraan uuniin.
[/quote]
Joo, ohjeita en siis ole katsonut. Voisella, kuumalla pannulla olen pyöräyttänyt lihoja pari minaa. Hyvä tulee :)
Sori, mutta ei tule millään onnistumaan. Lihat pitää ruskistaa ensin kuumalla valurautapannulla, jotta niiden maukkaat nesteet ei laimene liemeen.
"Mausteeksi 1 rkl suolaa, 12 maustepippuria ja 2 liivatelehteä. Päälle kiehuvaa vettä siten"
Mitä ihmettä? Karjalanpaistiin liivatelehteä? En ole koskaan kuulutkaan, vaikka olen karjalainen sukujuuriltani ja kiinnostunut perinteistä.
Jos liivatelehteä en huomioisi, muuten kuullostaa ihan Ruskealan mummon karjalanpaistilta. Tuo yön yli hauduttaminen tekee mannaa.
Joskus olen heittänyt karjalanpaistin Laakerinlehtiä, mutta en nyt millään ymmärrä liivatelehden tarkoitusta, vaikka aivonystyräni on koetuksella.
"Sori, mutta ei tule millään onnistumaan. Lihat pitää ruskistaa ensin kuumalla valurautapannulla, jotta niiden maukkaat nesteet ei laimene liemeen."
Voihan sen noinkin tehdä, mutta perinteiseen karjalanpaistissa ei lihoja ruskisteta, vaan kaikki aineen pataan ja uuniin. Lihat ruskistuvat uunin alkulämmössä ja kun lasketaan lämpötilaa, lisätään tarvittaessa vettä.
Ap:lle sipulit ja porkkanat antavat enemmän makua, jos ne ovat liemessä, eikä lihojen päällä.
Mä tein tänään ekaa kertaa täytekakun. Todella hyvin onnistui!