Kyrsii Suomen ruuan hinnat! Voisiko viisaampi kertoa, että miksi maksaa?
Palattiin juuri ulkomailta ja kyllä vetutti käydä eilen ekaa kertaa ruokakaupassa. Pari kassillista käytännössä ei mitään maksoi 50 €. Oltiin siis Teneriffalla pidemmän aikaa ja kyseessähän on saari, jossa ei kasvateta viljaa eikä tuoteta maitoa ja silti leipä maksoi vähemmän, samoin maito ja lihatuotteet. Ja nämä käytännössä siis raahataan saarelle muualta, kaikki. Miten ne voivat olla halvempia kun meillä peltoa joka pitäjässä? Samoin lihan ja maidot tulevat kuitenkin aina suht läheltä. Miksi on niin kallista?
Lisäksi toinen asia mikä pisti silmään on suomalaisen ruokakaupan valikoimien laajuus. Siis leivänpäälliskinkkua on varmaan sataa erilaista versus Espanjassa ehkä viittä. Voiko valikoimien laajuus ja sitä kautta jatkuva tuotekehittely ja myös valikoimien laajuudesta johtuva hävikki vaikuttaa hintoihin? Jos näin on niin miksi valikoimaa pitää olla niin paljon? Eikö vähemmälläkin pärjättäisi.
Kommentit (29)
Eilen oli juuri lehdessä, että KAUPPOJEN KATTEET RUUASSA 30 %
Kun vielä muutama vuosi sitten olivat 10 %. Tästä oli eilen keskustelu täällä. S-kaupat maksattavat ruuan hinnassa jatkuvan ABC ketjun ja prismojen laajenemisen ja seikkailut Venäjällä
Ainoa keino vaikuttaa on Lidlin käyttäminen ja s-ketjun ravintoloiden välttäminen. Ja sama K-kaupoissa. Ihan oikeasti
Mutta alkutuottajalle on vara jättää palkkaa tunnille n.5€ eikö ole vähintään hävytöntä.
Ja miten paljon hävikkiin menee " ruokaa" kaikkien rahaa siellä kaadetaan kaatopaikalle. Ihan huvin voitaisiin kaikki ylijäämä jakaa hyötykäyttöön kun näitä oikeasti köyhiä alkaa Suomessakin olla kestämättömän paljon. Auttaminen olisi inhimillistä kaatopaikalle heittäminen idioottimaista.
Ja niitähän voisi syödä omalla riskillä. Enemmän alkoholismin aiheuttama anemia kuormittaa terveydenhoitoa kuin varteenotettavat ruokamyrkytykset näistä euroshopper kakuista jotka eivät homehdu kuukausiin!
Ja onko kuluttajalle pakko olla niin laajat valikoimat jos siellä hyllyssä olisi kotimaisia kasviksia vaikka esim. Tomaatit ja kaikki ostaisivat vain kotimaisia olis menekki niin hyvä että kilohinta voisi olla sama kuin espanjalisilla.
Tämänhetkinen touhu on kyllä niin ihmeellistä. K- kauppiaat saavat sentään itse päättää antavatko ylijäämäeväät hyväntekeväisyyteen mutta Prisma pistää kaatopaikalle. Siinä ei bonusjärjestelmät auta kun asiakas maksaa mehupurkista 100% enemmän.
Aivan, ihan oikeasti nyt ajatellaan järjellä tätä k ja s ryhmän monopolia vastaan. Puhukaa aiheesta kaikille tutuillenne ja äänestämme jaloillamme.
Samalla ostetaan kotimaista kuitenkin niin paljon kuin voimme sitä voi katsoa myös Lidlssä. Vaikka rahat ja voitot menee yhtiöitten mukana ulkomaille raakaaine on kotimaista edes. Kuten Lidlin maito,
Alkaa olla hävytöntä tämä monopoli ja ryhmät sopivat keskenään laita sinä juustolle euro enemmän niin minä sitten maidolle.
Miten voimme muuttaa tilannetta? Ei kukaan muu voi kuin me.
Sitä olen yrittänyt nyt takoa joka keskustelupalstalle, että pakko tehdä jotain ja äänestää jaloilla. Olin muutaman kuukaudenn saksassa työmatkalla ja se jos mikä avasi silmät.
Suomessa S ja K kaupat päättävät keskenään hinnoista JA KUKAAN EI PUUTU ASIAAN. Lehdet eivät uskalla oikeasti kirjoittaa asiasta koska muuten ko. ryhmät eivät mainosta enää....
suomalaiset lampaat eivät tee mitään, he uskovat kauppojen vakuutteluun suomen kalliista verotuksesta, pitkistä välimatkoista yms. Mutta mitään, mikään perustelu ei voi selittää 1000% hintaeroa saksaan esim kosmetiikassa ja hiustuotteissa.
Minä aloitin "listataan suomen älyttömät hinnat ketjun, jotta edes jossain heräteltäisiin kansalaisia
Mun mielestä pitkät välimatkat ei kyllä selitä ruuan hintaa Suomessa. Monilla saarivaltioilla on edullisemmat hinnat ja sinne sen ruuan raahaaminen vasta maksaakin.
Jos todellakin on niin, että ruuan kate kaupoille on 30% niin minä nousen barrikaadeille. Voisiko asiasta oikeasti tietävä tehdä tästä jonkun paljastuksen. Vaikka joku S-ryhmän entinen päällikkö. Hänhän se pitäisi tietää, koska heillä tarkat seurannat.
Ja kuka kaipaa kinkusta sataa vaihtoehtoa. Meille syötetään koko ajan sellaista ajatusta, että kuluttajat vaativat. Mutta kun katson omaani/lähipiirin jääkaappiin niin kyllä kaikilla aika perus palvikinkkua kulutetaan.
Mua ärsyttää niin paljon, kun normaalipalkkaisesta työstä ei jää mitään käteen, kun ruokaan menee niin älyttömän paljon rahaa!
EILEN oli IS tai IL juttua juuri tästä 30 % katteesta
Hitsi kun en löydä sitä, onkohan S ryhmä poistattanut uutisen
Mistä tulee tuo 30% kate? Viime vuonna s-ryhmän liikevaihto oli 11,3 miljardia ja siitä tuli tulosta 226 miljoonaa eli tuotto oli luokkaa 2%.
Kate on sitä että vaikkapa kananmunistat tuottaja saa euron ja kauppa ottaa kaksi euroa. Tuosta kahden euron katteesta sitten maksetaan myyjille vähän palkkaa, rakennetaan uusia prismakeskuksia, laajennutaan venäjälle yms ja sitten kaiken tuhlatun rahan jälkeen jää voittoa vain 226 miljoonaa.
Meidän perhe teki jokin aika sitten suoraselkäisen päätöksen ja alkoi hankkia ruoat suoraan tiloilta suorahankintana. Svarfvars tuo ostokset kotiin asti. JA yllä ys yllätys, ruokalasku pikemminkin pieneni.
Kauppojen kate 30% on muuten aivan hatusta vedetty luku, ellei puhuta nettokatteesta. Bruttokate onkin sitten ihan toisenlainen. Lidlissä laktoositon kerma (rasvap. 15%) n. 60snt, katsokaapa saman hintaa K -kaupassa... Vaalikarjaa kusetetaan. Suomessa on hyvä elää vain, jos elät toisten rahoilla (eli virkamiehenä tai vailla työtä). Keskituloiselle Suomi on verohelvetti.
Mua kans ärsyttää valikoimien hillitön määrä. Esimerkiksi jogurtteja on varmaan sata erilaista! Ja jotain ruokakermapaskoja juuston, sipulin, ruohosipulin ja vaikka minkä makuisena. Ja vielä kalalle ja lihalle omansa. Eikö vähempi riittäisi? Markettien maitokaapit alkaa olemaan kohta satametrisiä hässäköitä, etsi sieltä sitten ihan tavallista kermaviiliä. Argh.
[quote author="Vierailija" time="15.05.2014 klo 11:06"]
Mistä tulee tuo 30% kate? Viime vuonna s-ryhmän liikevaihto oli 11,3 miljardia ja siitä tuli tulosta 226 miljoonaa eli tuotto oli luokkaa 2%.
[/quote]
HEI HALOO, tuotta "tuotossa " on älyttömät investoinnit Venäjälle ja ABS asemiin yms.
MUTTA RUUAN KATE ON 30 %
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Pellervon taloustutkimus PTT selvittivät asiaa kolme vuotta sitten. Tuolloin kävi ilmi, että kaupan saama osuus ruuan hinnasta oli kasvanut keskimäärin 29 prosenttiin samaan aikaan, kun maataloustuottajien ja kotimaisen elintarviketeollisuuden saama osuus oli pienentynyt.
Kaupan osuuden kasvu oli tuolloin ollut nopeaa, sillä vielä vuosituhannen vaihteessa se oli jäänyt kymmenen prosenttiyksikköä pienemmäksi.
[quote author="Vierailija" time="15.05.2014 klo 10:21"]
Eilen oli juuri lehdessä, että KAUPPOJEN KATTEET RUUASSA 30 %
Kun vielä muutama vuosi sitten olivat 10 %. Tästä oli eilen keskustelu täällä. S-kaupat maksattavat ruuan hinnassa jatkuvan ABC ketjun ja prismojen laajenemisen ja seikkailut Venäjällä
Ainoa keino vaikuttaa on Lidlin käyttäminen ja s-ketjun ravintoloiden välttäminen. Ja sama K-kaupoissa. Ihan oikeasti
[/quote]
Saksassa ruokakaupan kate on joku 9%. Veikkaan muualla Euroopassa vastaavanlaisia kateprosentteja. Suomessa ollaan ahneita.
Tuolla älyttömiä suomalaisia hintoja-ketjussa sanoin, että suomalaisia kustaan linssiin kaikenmaailman bonuksilla/pisteillä/pinsseillä, mitään OIKEITA ja KUKKAROSSA TUNTUVIA alennuksia ei Suomessa anneta vrt. omat -50% -alekupongit ruokakauppaan Espanjassa. Suomalaisilla kusetusbonuksilla saadaan kansalaiset johdettua harhaan, sillä todellisuudessa mitään etuja/bonuksia ei ole, ne maksetaan itse itselle ruuan kalliissa hinnassa.
Miksi Suomessa on vallalla etukorttihysteria? Ja kuulemma ihmiset kyselevät Suomen Lidlissä etukorttisysteemin perään, voi saakeli sentään, mitä idiootteja...
Äänestäkää jaloillanne ja kukkarollanne, huijausetukortit veks!
[quote author="Vierailija" time="15.05.2014 klo 10:30"]
Mutta alkutuottajalle on vara jättää palkkaa tunnille n.5€ eikö ole vähintään hävytöntä.
Ja miten paljon hävikkiin menee " ruokaa" kaikkien rahaa siellä kaadetaan kaatopaikalle. Ihan huvin voitaisiin kaikki ylijäämä jakaa hyötykäyttöön kun näitä oikeasti köyhiä alkaa Suomessakin olla kestämättömän paljon. Auttaminen olisi inhimillistä kaatopaikalle heittäminen idioottimaista.
Ja niitähän voisi syödä omalla riskillä. Enemmän alkoholismin aiheuttama anemia kuormittaa terveydenhoitoa kuin varteenotettavat ruokamyrkytykset näistä euroshopper kakuista jotka eivät homehdu kuukausiin!
Ja onko kuluttajalle pakko olla niin laajat valikoimat jos siellä hyllyssä olisi kotimaisia kasviksia vaikka esim. Tomaatit ja kaikki ostaisivat vain kotimaisia olis menekki niin hyvä että kilohinta voisi olla sama kuin espanjalisilla.
Tämänhetkinen touhu on kyllä niin ihmeellistä. K- kauppiaat saavat sentään itse päättää antavatko ylijäämäeväät hyväntekeväisyyteen mutta Prisma pistää kaatopaikalle. Siinä ei bonusjärjestelmät auta kun asiakas maksaa mehupurkista 100% enemmän.
[/quote]
Tuo valikoiman rajaus on hyvä. Muistan, että vielä 90-luvullakin, kun oli kotimaisen omenan satokausi, niin kaupoissa myytiin vaan kotimaista omenaa. Nyt on joka paikassa ekaksi framilla isot keot puolalaista omenaa, kotimaiset syksylläkin jossain sivulaarissa. Ja mammat hamstraa pussitolkulla puolalaista omppua, kun on se niin halpaa.
Kohta tulee kauppaan kotimaiset paprikat. Viime kesänä niitä sai hakemalla hakea jostain pienestä korista sivuhyllyltä. Mutta keskellä vihannesosastoa on kukkuralava espanjalaisia paprikoita. Ja mitä ihmiset ostaa? Sitä, mitä ekaksi näkee, espanjalaista.
Olisi parempi, että kun on kotimaista tuotantoa tarjolla, kaupat ei ottaisi noita ulkolaisia myyntiin ollenkaan. Niin oli ennen.
K-ryhmästä saa ainakin hyvän kuvan miksi hinnat on kovia. Eli "keskusliike" laittaa tuottajalta/maahantuojalta ostamalleen tuotteelle n. 30-50% katteen, kun se myy saman tuotteen oman ryhmän kauppiaalle. Kauppis sitten lyö oman katteensa tuohon päälle joka on taas jotakin 30-50% väliltä. Ja jos tuote on ostettu maahantuojalta niin maahantuojakin on laittanut oman katteensa tuotteelle ja taas tuossa on 30-50% kate.
Eli tämä suomalaisen kaupan moniportaisuus nostaa hintoja aivan mielettömästi
Tuosta ajonkun aikaisemmin mainitsemasta s-ryhmän tuloksestahan voi sanoa, että verosuunnittelu on tehty oikein koska raportoitu tulos on vain 2% liikevaihdosta, jolloin veroja tuloksesta tarvitsee maksaa aika vähän. Mitäköhän tulosiirtoja sieltä raportista löytyis kun hiukan kaiveltais.
[quote author="Vierailija" time="15.05.2014 klo 10:46"]
Mun mielestä pitkät välimatkat ei kyllä selitä ruuan hintaa Suomessa. Monilla saarivaltioilla on edullisemmat hinnat ja sinne sen ruuan raahaaminen vasta maksaakin.
Jos todellakin on niin, että ruuan kate kaupoille on 30% niin minä nousen barrikaadeille. Voisiko asiasta oikeasti tietävä tehdä tästä jonkun paljastuksen. Vaikka joku S-ryhmän entinen päällikkö. Hänhän se pitäisi tietää, koska heillä tarkat seurannat.
Ja kuka kaipaa kinkusta sataa vaihtoehtoa. Meille syötetään koko ajan sellaista ajatusta, että kuluttajat vaativat. Mutta kun katson omaani/lähipiirin jääkaappiin niin kyllä kaikilla aika perus palvikinkkua kulutetaan.
Mua ärsyttää niin paljon, kun normaalipalkkaisesta työstä ei jää mitään käteen, kun ruokaan menee niin älyttömän paljon rahaa!
[/quote]
Niillä päälliköillä, entisillä ja nykyisillä, on nimet sellaisissa pumaskoissa kuin salassapitosopimus. Sen kun rikkoo, niin saa pulittaa isot summat sille kauppaketjulle.
Esim. mun mies on keskisuuressa perheyrityksessä töissä. Salassapitosopimuksen rikkomisesta pitäisi maksaa 6 kk palkka JA lisäksi sen verran rahaa kuin arvioidaan sen yrityksen menettävän salassapitosopimuksen rikkomisen vuoksi.
Siinä ei paljon paljastuksia tehdä.
Moni asia vaikuttaa omalta pieneltä osaltaa ruuan hintaan Suomessa. Ensinnäkin meillä on kalliimmat palkat ja se nostaa hintaa jokaisessa ketjun vaiheessa. Suomi on myös harvaan asuttu maa, joten ruoka kulkee täällä pitkiä matkoja pellolta/varastosta tehtaiden ja keskusliikkeiden kautta kauppaan. Verotus on todennäköisesti kovempi kuin Espanjassa ja kauppojen välinen kilpailu vähäisempää. Lisäksi tuo mainitsemasi valikoiman laajuus tuo oman mausteensa. Ihmiset haluavat valita sen jokapäiväisen (saman) leipänsä 100 tuotemerkin valikoimasta, joten siksi niitä pitää olla tarjolla. Kaikista näistä syntyy ruuan hinta. Toinen puoli asiasta on se, että meillä on kuitenkin keskimäärin paremmat palkat kuin etelä-euroopassa, joten suhteessa ruoka ei ole niin kallista.