Miten teet vauvalle Spagetin+jauhelihakastikkeen?
Vauva 8kk tykkää Piltin spagetti bologenesesta. Ajattelin tehdä myös itse. Mutta tuo tomaatti mietityttää. Piltin omassa on tomaattisosetta. Laitatteko kaupan tomsosetta(tölkki) vai murskaatteko raakaa tomaattia joukkoon vai keitättekö ensin? Kiitos neuvoista :) Ja ootteko ihan tavallista spagettia/makaronia käyttäny?
Kommentit (20)
Joo suolan, tomaatin, punaviinin (josta alkoholi toki on haihtunut parin tunnin haudutuksen aikana) ja kaiken muun kauhean kanssa. Minusta kyllä lapsi siinä vaiheessa kun alkaa syömään tuollaisia ihan tavis ruokia soseiden sijaan voi syödä ihan samaa kuin aikuisetkin.
Ja miksi max. 10 g lihaa?
Mulla on 4 tervettä lasta ja tein ruuat niinkuin muillekin, ilman suolaa ja vahvoja mausteita. Niitä aloin käyttämään kun lapset oli 1 v.
mieluummin spagetin sijasta perunat niin kasvava lapsi saa kunnon ruokaa.
mieluummin spagetin sijasta perunat niin kasvava lapsi saa kunnon ruokaa.
Molemmat on lähinnä energianlähteitä joissa ei ole kovin paljoa ravinteita. Pasta on siinä mielessä parempi että sen glykeeminen indeksi on paljonkin perunaa alhaisempi, eli ei ole niin nopea hiilihydraatti. Molempia voi mielestäni syödä kyllä, mutta siis ei ole tosiaan niin että pasta on pahapaha ja peruna hyvä.
käytän joko tomaattimurskaa tai paseerattua, vaihtelee. Kasitkkeessa on yleensä aina myös sipulia, valkosipulia sekä porkkanaa ja tietty mausteet.
keitti sen. Liemeen lisäsi sitten perunaa, lanttua, porkkanaa, sipulia pikkasen. Persiljalla ja merisuolalla maustoi. Lopuksi poikittain pilkottu liha joukkoon. Hyvin teki kauppansa!!
Pastabolognesekaan ei tarvitse mausteeksi kuin merisuolaa ja persiljaa. Jauhelihan tulee olla laadukasta eikä sitä saa käristää. Luomutomaattipurkin voi laittaa joukkoon tai pilkkoa kypsiä tomaatteja ja sitten poistaa ne kuoret kun irtoavat keitettäessä. Kevätsipuli tai pieneksi silputtu purjo on hyvää mukana.
En nyt muista mikä tomaattipurkki on ilman sitä valkoista sisusta (=myrkyllistä kuulemma). En antaisi lapselle.
En nyt muista mikä tomaattipurkki on ilman sitä valkoista sisusta (=myrkyllistä kuulemma). En antaisi lapselle.
valitettavasti, olipa valkoista sisusta tai ei. Joten kannattaa välttää tölkkisäilykkeitä ja silloin kun tuoreita tomaatteja ei käytä, ostaa niitä pahvipurkissa olevia tomaattimurskia tai paseerattuja tomaatteja.
Periaatteessahan varsinaisesti myrkyllisiä aineita ei saa edes ihmiselintarvikkeeksi myydä, mutta bisfenoli-A on siitä poikkeuksellinen, että se ei ole Suomessa kielletty, mutta esim. Kanadassa, Ranskassa ja Tanskassa on, joten on syytä epäillä että se ei täysin turvallinen aine ole.
pari vuotta sitten uutisoitiin muistaakseni brittiparista, joiden vauva oli menehtynyt, ja syyksi paljastui, etteivät olleet ostaneet niitä vauvansoseita vaan syöttäneet aikuisten ruokaa. Olivat luulleet vain vähän säästävänsä, eivät ymmärtäneet eroja ruoissa. :(
meillä on syöty jo ihan samaa ruokaa muun perheen kanssa, joskus vähemmän maustaen jne. Meudän nuorin käveli 7-kuisena, joten en enää voinut ihan vauvanakaan pitää.
pari vuotta sitten uutisoitiin muistaakseni brittiparista, joiden vauva oli menehtynyt, ja syyksi paljastui, etteivät olleet ostaneet niitä vauvansoseita vaan syöttäneet aikuisten ruokaa. Olivat luulleet vain vähän säästävänsä, eivät ymmärtäneet eroja ruoissa. :(
Luultavasti aikaisemmin kuin mitään muuta kuin äidinmaitoa tarvisi viellä edes syöttää, ja lisäksi ruoka ollut erittäin suolaista. Tai sitten lapsella joku sairaus.
Normaali kotiruoalla ei kyllä 8 kk vanhaa enää suolalla tapa eikä aiheuta edes kätyännössä mitään haittaa, no munuaiset joutuvat työskentelemään vähän enemmän kuin suolattomalla mutta terveet munuaiset sen hyvin jaksavat.
Kummallinen minusta tämä nykyinen suolahysteria ja se että kiinteään ruokaan opetteleville lapsilla täytyisi tehdä jotain omia karsittuja ruokaversioita joissa ei ole mausteita, suolaa, max 10 g lihaa yms. Lapset on terveenä kasvaneet ennenkin vaikkei ole moista hössötystä harrastettu.
Ei, en ole vähän uusavuton, en tiedä miten viestistäni sai sellaisen kuvan? Olen tähän mennessä tehnyt erikseen kasvissoseet ja lihan pakastanut teelusikan kokoisissa annoksissa jääpalarasiaan, josta olen aina sulattanut palasen annokseen.
Nyt ekaa kertaa teen liharuokaa niin, että kaikki ainekset on valmiiksi sekaisin, ja siksi kyselen. Luulin, että tällaiset foorumit on juuri oikeita paikkoja kysellä ihmisten mielipiteitä, mutta näemmä se onkin vain merkki uusavuttomuudesta..
Suositus 10g lihaa/päivä vauvoille johtuu siitä, että vauvan munuaiset kärsivät liiasta proteiinista, joten lihan määrää ravinnossa tulee rajoittaa. Ja kuten kerroin, vauvani on vasta puolivuotias, niin ihan mielelläni noudatan tätä suositusta.
Äsken huomasin, että paseerattu tomaatti, jota olin ostanut, sisältääkin 0,4% suolaa. Päätin kuitenkin käyttää sen ja laittaa sitä vain pikkuisen vähemmän. Valmiissa ruoassa suolan kokonaismäärä jää kuitenkin niin pieneksi, ettei se varmasti puolivuotiaallekaan mitään tee (200g tetra, eli suolaa grammoina 0,8g).
No niin, nyt on kattila porisemassa, ja hyvä tuoksu tulee jo :)
Jos jotakuta kiinnostaa, mihin mittasuhteisiin päädyin, niin tässä ohje:
200g vähärasvaista jauhelihaa
500g porkkanaa
200g palsternakkaa
200g paseerattua tomaattia
n.3dl vettä
1 pieni sipuli
1 suuri valkosipulin kynsi
tuoretta rosmariinia (jonka nypin kypsänä pois)
tuoretta persiljaa
tuoretta basilikaa
valkopippuria
paprikajauhetta
Tässä kastikkeessa lihan kokonaismääräksi tulee reilut 14%, joten kun sen tarjoaa keitetyn pastan kanssa, niin ollaan varmastikin siellä suositellun 10% korvilla.
Lopuksi soseutan kastikkeen, ja poika saa sormiruokailla dippaamalla kierrepastaa kastikkeeseen.
Ja tomaatin ehdottomasti tuoreena laittaisin.
Tämä kyllä johtuu siitä etten voi sietää tomaattimurskaa. Se on ällöttävää vetistä mönjää.
paseerattua tomaattia (niissa samanlaisissa pahvitötsissä), jos et tykkää tomaattimurkskan "sattumista".
En ainakaan jaksaisi tuoreita tomaatteja laittaa, kun ne pitäisi sitten kaltata, kun en haluaisi niitä kuoria sinne kastikkeen sekaan.
Olenkin laiska.
Minä teen muuten ihan samalla tavalla, kun aikuisillekin, mutta otan kastikkeesta sivuun vauvalle ennen maustamista. Laitan toki vauvankin annokseen mausteita, mutta kohtuudella ja suolan jätän pois. Itse käytän kaupan tomaattimurskaa. Ja spagetin keitän löllömmäski ja pilkon aika pieneksi.
Vierailija kirjoitti:
Miten pystytte kontrolloimaan, että ruokaan tulee just se max.10g lihaa/annos? Just alan tekemään spagettikastiketta, ja mietin mitä kaikkea sinne survoisin jauhelihan sekaan, että lihamäärä jäisi tarpeeksi matalaksi.
Tuota kastiketta kuitenkin syödään sitten spagetin/makaroonin kanssa, niin pitää sitä olla lautasella sen verran, ettei tarvii niitä pastoja kuivana vetää...
Poitsu on nyt 6,5kk eli ei vielä olla testailtu niitä valmissose-bologneseja. Meinasin lihan joukkoon nyt ainakin porkkanaa ja palsternakkaa ja paseerattua tomaattia, mutta missä mittasuhteissa, osaako joku sanoa??
Onko tää siis joku ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma grammamäärä?
Voin sanoe, etten ole ikinä kuullutkaan moisesta ja aivan hemmetin hankalaksi menisi jokainen annos punnita sen lihan suhteen.
Olen vauvaojen kanssa tehnyt saman soosin kuin muillekin ja ottanut vauvalle erikseen satsin, josta yleensä osan olen pakastanut, ennen maustamista ja suolan lisäämistä, Yrttimausteita olen vaivalle laittanut ihan kunnolla alusta saakka.
Vauvat ovat nyt nuorimmainen jo täysi-ikäinen, keskimmäinen 17 v ja nuorin 15 v. Kaksi vanhempaa ovat lasvissyöjiä, joten liha ei heitä vauvoina pilannut, vaikka en varmaan mihinkään 10 g ihanteeseen päässytkään. Vauvat toki söi sitten muuten ehkä meitä muita enemmän ihan kasvisruokaa, kun sosevoittoisesti söivät, että ehkä mokani sitten jotenkin tasoittui.
Miten pystytte kontrolloimaan, että ruokaan tulee just se max.10g lihaa/annos? Just alan tekemään spagettikastiketta, ja mietin mitä kaikkea sinne survoisin jauhelihan sekaan, että lihamäärä jäisi tarpeeksi matalaksi.
Tuota kastiketta kuitenkin syödään sitten spagetin/makaroonin kanssa, niin pitää sitä olla lautasella sen verran, ettei tarvii niitä pastoja kuivana vetää...
Poitsu on nyt 6,5kk eli ei vielä olla testailtu niitä valmissose-bologneseja. Meinasin lihan joukkoon nyt ainakin porkkanaa ja palsternakkaa ja paseerattua tomaattia, mutta missä mittasuhteissa, osaako joku sanoa??