Onko maito pastöroitua Keski-Euroopassa?
Olen odottava mamma viikolla 27 ja parin viikon päästä suuntaan pikkulomalle Hollantiin. Tuli vain mieleen tuo ruokapuoli, eli uskallanko koskea paikallisiin juustoihin ja jugurtteihin.
Tietääkö kukaan, pastöroidaanko maito sielläkin suunnassa ja voiko jotain perusjuustoja syödä huoletta?
nim. masun kanssa matkaan
Kommentit (8)
Ja kyllä täällä on maito ja maitotuotteet ovat joko pastöroituja tai UHT (joka on siis vielä enemmän pöpöjä tappavaa kuin pastörointi). Pehmeitä juustoja tyyliin Camembert, Brie en ole itse syönyt täällä raskaana mutta esim. Gouda (hollantilainen juusto) on kai lähes aina pastöroitua, ja sitä ja monia muita olen syönyt ihan huoletta.
koko raskauden ajan syöny goudaa, fetaa, gorgonzolaa ym juustoja, jugurttia ja juonu UHT-maitoa onkohan mulla listeria hehe
miten voit kuvitella että ainoastaan niiiiinkin kehittyneessä maassa kuin suomi voi huoletta juoda maitoa kun on raskaana, ei elämä.
Luuletko ap, että Keski-Euroopassa eletään kuin keskiajalla, jossa maito kannetaan ruokakauppoihin suoraan navetasta ja sieltä nopeimmat sitten ostavat, jos ehtivät?
Vai luullaanko ihan yleisesti, että suomalainen olisi tämän systeemin kehittänyt?
vastaavaa on "verse melk". Siis sellaista, jota pitää säilyttää kylmässä ja säilyy sen muutaman päivän. Yleisemmin käytössä on UHT-maito, jota säilytetään ennen avaamista lämpimässä vaikka parikin kuukautta. molempia voi juoda ihan huoletta raskaana ollessa. Samoin jugurtteja ja jäätelöitä ja muita maitotuotteita voi syödä. Noita samoja juustoja (brie yms.) joita Suomessakin tulee raskauden aikana välttää ovat tietenkin täälläkin vältettäviä. Goudaa, Edamia yms. voi syödä normaalisti.
jostain pienmeijereistä voi saada pastöroimattomia tuotteita. Sen sijaan homogenointia ei hirveästi harrasteta muualla kuin Suomessa.
jugurtit on usein myös uht-tuotteita. Juustot - no - eikä ne tuore- ja homejuustot ole niitä, joita pitäisi välttää.