Miten saman lajikkeen chilien tulisuudessa voi olla näin suuria eroja?
Ostin kaksi mietoa punaista chiliä, niin siinä kaupan vihannesosaston lapussa luki. Hollannista.
Toinen maistui hieman mausteisemmalle paprikalle jossa pienen pieni potku eli sellaiselle kun olin odottanut, mutta toinen saman kokoinen saman värinen oli aivan järkyttävän ja polttavan tulinen! Maistan niistä aina palaset raakana varmuuden vuoksi ennenkuin laitan ruokaan ja poistan siemenet sekä ne valkoiset osat sisustasta kuten nytkin, mutta tämä toinen poltti kieltä ja kurkkua niin ettei hunaja ja maitokaan meinanneet auttaa ja hetken ajan tuntui siltä että vaikea jopa hengittää.
Miten tuo voi olla mahdollista että toinen mieto ja toinen tuju?
Voiko niissä vihreissä tuoreissa jalapenoissakin olla noin isoja tulisuuseroja?
Kommentit (15)
No chilit eei kyllä yleensä maistu paprikalle, että en nyt sitten tiedä mitä sulla on hallussa. Jalopenot voi olla aika tulisia mutta ei tosiaankaan maistu paprikalle.
Olisko joutunut vahingossa toisen lajin chili samaan koppaan?
Jokainen chili on yksilö, samasta puskasta voi löytyä hyvinkin eripoltteisia hedelmiä! Ensimmäiset hedelmät ovat usein mietoja.
Oikeassa olet, ap. Ostan usein juuri noita valmispakattuja "mietoja" hollantilaisia chilejä, koska rakastan chiliä ja muuta ei monesti ole tarjolla. Ongelmana niissä on juuri se, että niistä ei koskaan tiedä mitä saa. Osa on tosiaan kuin paprikaa, osa tulisia, sellaisia kuin itse haluaisin. Niisä nyt vaan on eroja. Kasvatin kerran chiliä ikkunalaudalla ja saman kasvin chileissä oli tulisuuseroja.
[quote author="Vierailija" time="06.05.2015 klo 16:23"]
No chilit eei kyllä yleensä maistu paprikalle, että en nyt sitten tiedä mitä sulla on hallussa. Jalopenot voi olla aika tulisia mutta ei tosiaankaan maistu paprikalle.
[/quote] Se on jalapeno. Tai oikeasti jalapeño, lausutaan halapenjo.
[quote author="Vierailija" time="06.05.2015 klo 16:23"]
No chilit eei kyllä yleensä maistu paprikalle, että en nyt sitten tiedä mitä sulla on hallussa. Jalopenot voi olla aika tulisia mutta ei tosiaankaan maistu paprikalle.
[/quote]
Chilit kuuluu paprikoihin, joten paprikalta miedommat chilit kyllä saattavat maistua.
[quote author="Vierailija" time="06.05.2015 klo 16:23"]No chilit eei kyllä yleensä maistu paprikalle, että en nyt sitten tiedä mitä sulla on hallussa. Jalopenot voi olla aika tulisia mutta ei tosiaankaan maistu paprikalle.
[/quote]
Kyllä mieto chili maistuu.
Se riippuu paljon poimimisajankohdasta. Toinen on poimittu raaempana kuin toinen.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2015 klo 11:52"]
Tapaksista puheenollen, haluaisin tehdä näitä Pimientos de Padron:eja mutta mitä chiliä niihin kannattaisi käyttää, koska tuota Padron chili-lajiketta ei taida saada täältä ja tietääkö kukaan että onko nuo Padron-chilit mietoja vai keskitulisia? Jalapenot taitaa olla liian tulisia tuohon ruokaan.
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03/7f/83/a1/moro-restaurant.jpg
Jenkeissä samanlainen tapastyyppinen mutta enemmän kai italialaisperäisten siirtolaisten harrastama alkuruoka on kuulemma nämä grillatut tai paahdetut long hots:it joihin laitetaan täytteitäkin kuten juustoa, mitäköhän vihreitä chilejä siinä käytetään? Löytyykö Suomesta vastaavaa?
https://rozmare.files.wordpress.com/2010/07/peppers-0041.jpg
[/quote] Anaheim peppers.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2015 klo 11:52"]
Tapaksista puheenollen, haluaisin tehdä näitä Pimientos de Padron:eja mutta mitä chiliä niihin kannattaisi käyttää, koska tuota Padron chili-lajiketta ei taida saada täältä ja tietääkö kukaan että onko nuo Padron-chilit mietoja vai keskitulisia? Jalapenot taitaa olla liian tulisia tuohon ruokaan.
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03/7f/83/a1/moro-restaurant.jpg
Jenkeissä samanlainen tapastyyppinen mutta enemmän kai italialaisperäisten siirtolaisten harrastama alkuruoka on kuulemma nämä grillatut tai paahdetut long hots:it joihin laitetaan täytteitäkin kuten juustoa, mitäköhän vihreitä chilejä siinä käytetään? Löytyykö Suomesta vastaavaa?
https://rozmare.files.wordpress.com/2010/07/peppers-0041.jpg
[/quote]
Kasvata itse. Siemeniä saa kyllä. Mullakin on tulossa juuri noita samaa tarkoitusta varten.
Saako siemeniä Suomesta vai pitääkö tilata ulkomailta? Kauanko menee että yhdestä puskasta saa 2 hengen tapas-annoksen verran Padroneja, puoli vuotta? :D
Mistä chilipippurista ne kebabpaikkojen kokonaisena annoksen päälle laitettavat, etikkaiset vaalean vihreät kapean malliset ovat peräisin? Ihan perus vihreä chiliä, saman mallisena kuin ne perus punaiset pitkulat joita joka marketissa?
Huomasin tuon tulisuuseron niissä miedoissa punaisissa ja kyllästyin kun kieli turtui niin ettei ruuan varsinaista makua enää tunnistanut, siitä lähtien aloin käyttää kuivattua chiliä (hiutaleita ja siemeniä) purkista koska sen laatu on aina tasainen ja siinä on hieman pikantimpi makukin ja sen huomaa esim. pastaruuissa tai jossain espanjalaistyylisissä tapaksissa (esim. katkarapu, öljy, chili, persilja, valkosipuli -pannu).
Tapaksista puheenollen, haluaisin tehdä näitä Pimientos de Padron:eja mutta mitä chiliä niihin kannattaisi käyttää, koska tuota Padron chili-lajiketta ei taida saada täältä ja tietääkö kukaan että onko nuo Padron-chilit mietoja vai keskitulisia? Jalapenot taitaa olla liian tulisia tuohon ruokaan.
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03/7f/83/a1/moro-restaurant.jpg
Jenkeissä samanlainen tapastyyppinen mutta enemmän kai italialaisperäisten siirtolaisten harrastama alkuruoka on kuulemma nämä grillatut tai paahdetut long hots:it joihin laitetaan täytteitäkin kuten juustoa, mitäköhän vihreitä chilejä siinä käytetään? Löytyykö Suomesta vastaavaa?
https://rozmare.files.wordpress.com/2010/07/peppers-0041.jpg
Chilitietäjiä paikalla?