Syötkö italialaista mozzarellaa? Ei ehkä kannattaisi.
Ei ainakaan, jos kyseinen juusto tulee Napolin seudulta. Mutta kai tämäkin on nyt sitä ulkosuomalaismammojen kehumaa puhdasta luomuruokaa, jota kaikkialla Suomen ulkopuolella syödään.
Kommentit (33)
Ja Suomen marjoihin ja sieniin vaikuttaa edelleen Tsernobylin säteet.
No eiköhän se ole niin että ihan sama mitä syöt tai jätät syömättä, kuolo korjaa jossain vaiheessa kuitenkin. Ei kaikkea voi pelätä hysteerisesti. Yks tutkimus sanoo yhtä ja toinen toista.
Ja sä uskot että suomalainen ruoka on maailman "puhtainta" ja parasta?
Mä ainakin aattelen niin että "ei elämään lisää vuosia, vaan vuosiin lisää elämää" ja syön edelleen sitä mistä tykkään vaikka sitten ehkä kuolenkin vähän aikaisemmin kuin pakurikääpää mussuttamalla.
Tämähän koskee puhvelimozzarellaa, jota tuskin kovin moni ostaa muutenkaan Suomessa. Asun Italian naapurimaassa ja syön viikottain italialaista mozzarellaa, mutta lehmänmaidosta valmistettua. Italiassakin muuten ravintoloissa käytetään enimmäkseen lehmänmaitomozzarellaa, se on hinnaltaan edullisempaa.
Vähemmän noilla italialaisilla esiintyy silti syöpää, verisuoni- ja sydäntauteja kuin suomalaisilla, ihan vaan vertailun vuoksi.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:31"]
Vähemmän noilla italialaisilla esiintyy silti syöpää, verisuoni- ja sydäntauteja kuin suomalaisilla, ihan vaan vertailun vuoksi.
[/quote]
Sulla on varmaan faktaa tähän väitteeseen esittää?
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:31"]
Vähemmän noilla italialaisilla esiintyy silti syöpää, verisuoni- ja sydäntauteja kuin suomalaisilla, ihan vaan vertailun vuoksi.
[/quote]
Lähde? Sydän- ja verisuonitaudit uskon helpommin, mutta syöpä?
Siellä 2013 syöpätilastossa Suomi on Italian edellä, on Ruotsinkin edellä
Jos katsoo tuota kokonaisuutta, voisi ajatella että Suomi ja Italia ovat melko samoissa syövän suhteen. Pitäisi vielä olla väestön ikäpyramidit vieressä vertailtavina.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:55"]
Jos katsoo tuota kokonaisuutta, voisi ajatella että Suomi ja Italia ovat melko samoissa syövän suhteen. Pitäisi vielä olla väestön ikäpyramidit vieressä vertailtavina.
[/quote]
Millä periaatteella voisi ajatella että ovat melko samoissa? Ei ole, Italiassa syöpää on vähemmän per 100 000 ihmistä kuin Suomessa. Piste.
Suomalaiset ravintosuositukset "viralliset" ovat täysin vääriä, mutta tyhmät ihmiset lihottaa lääkefirmojen kassaa=)
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 12:23"]
Suomalaiset ravintosuositukset "viralliset" ovat täysin vääriä, mutta tyhmät ihmiset lihottaa lääkefirmojen kassaa=)
[/quote]
Miten tämä liittyy aloitukseen?
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 12:23"]
Suomalaiset ravintosuositukset "viralliset" ovat täysin vääriä
[/quote]
Eivät kyllä ole. Ne perustuvat tutkittuun tietoon. Jos ihmiset noudattaisivat niitä, meillä olisi paljon vähemmän sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja lihavuuden aiheuttamia sairauksia.
Tässä puhutaan nyt sellaisesta tuotteesta, jota ei yksinkertaisesti Suomesta edes saa kuin ehkä joistain ravintoloista joskus. Missään Suomessa en ole nähnyt juustotiskillä irtonaisena myytävää tuoretta vesipuhvelin maidosta tehtyä mozzarellaa, ja ainoastaan muutamassa todella hyvin varustetussa kaupassa ajoittain edes teollista "aitoa" mozzarellaa.
Esim. marketeissa yleisesti mozzarellana myytävät tuotteet ovat lehmänmaitoa ja tuotettu Pohjois-Italiassa, lähinnä Po-joen laaksossa, jonne Italian meijeriteollisuus on muutenkin keskittynyt. Jos yhtään epäilyttää, kannattaa valita pakkaus, jonka kyljessä lukee fior di latte (Italiassa siis lehmänmaidosta tehty juusto ei edes ole periaatteessa mozzarellaa) ja tuotantopaikan postinumero alkaa esim. numerolla 2 tai 4 (Lombardia/Emilia-Romagna).
Muutenkin hiukkasen hupsua tuo Talouselämä -lehden otsikointi siitä, ettei mafian Campaniassa aiheuttamasta jäteongelmasta olisi ulkomailla kuultu. Roberto Savianon Gomorre -kirja, jossa puhutaan sekä Campanian jäteongelmasta että mafian yhteyksistä mozzarella-bisnekseen, ilmeistyi englanniksi 2007, ja oli kansainvälinen bestseller. Suomen televiostakin muistan tulleen ainakin kaksi asiaa koskevaa dokumenttia pelkästään tänä vuonna. Yhtä paljon tai enemmänkin tästä on puhuttu kuin siitä, millaisissa oloissa esim. appelsiinit ja tomaatit, joita Suomessa talvella syödään, on kasvatettu, ja millaisissa oloissa niitä keräävät henkilöt työskentelevät. Minä ainakaan en ole ostanut tomaatteja tai appelsiineja enää vuosiin, paitsi tuon epäeettisen taustan takia, niin myös, koska ne ovat yksinkertaisesti Suomessa pahoja. Luulisin, että aika moni muu "ulkosuomalainen" tai joskus ulkomailla asunut ja näitä tuotteita kauden aikana ja oikean kypsyisinä syönyt on kanssani tästä samaa mieltä.
Kohta pistetään pastakin pannaan....? :o
t: italialaista ruokaa rakastava
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 13:05"]
Kohta pistetään pastakin pannaan....? :o
t: italialaista ruokaa rakastava
[/quote]
Ootko sä nyt oikeastaan kartalla siitä, mistä tässä ketjussa puhutaan?
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 12:45"]
Tässä puhutaan nyt sellaisesta tuotteesta, jota ei yksinkertaisesti Suomesta edes saa kuin ehkä joistain ravintoloista joskus. Missään Suomessa en ole nähnyt juustotiskillä irtonaisena myytävää tuoretta vesipuhvelin maidosta tehtyä mozzarellaa, ja ainoastaan muutamassa todella hyvin varustetussa kaupassa ajoittain edes teollista "aitoa" mozzarellaa.
Esim. marketeissa yleisesti mozzarellana myytävät tuotteet ovat lehmänmaitoa ja tuotettu Pohjois-Italiassa, lähinnä Po-joen laaksossa, jonne Italian meijeriteollisuus on muutenkin keskittynyt. Jos yhtään epäilyttää, kannattaa valita pakkaus, jonka kyljessä lukee fior di latte (Italiassa siis lehmänmaidosta tehty juusto ei edes ole periaatteessa mozzarellaa) ja tuotantopaikan postinumero alkaa esim. numerolla 2 tai 4 (Lombardia/Emilia-Romagna).
[/quote]
http://pirkka.fi/tuotteet/62959-pirkka-mozzarella-di-bufala-campana-125-g
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:29"]
Tämähän koskee puhvelimozzarellaa, jota tuskin kovin moni ostaa muutenkaan Suomessa. Asun Italian naapurimaassa ja syön viikottain italialaista mozzarellaa, mutta lehmänmaidosta valmistettua. Italiassakin muuten ravintoloissa käytetään enimmäkseen lehmänmaitomozzarellaa, se on hinnaltaan edullisempaa.
[/quote]
Suomessa on Pirkan puhvelimozzarellaa.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 13:01"]
Muutenkin hiukkasen hupsua tuo Talouselämä -lehden otsikointi siitä, ettei mafian Campaniassa aiheuttamasta jäteongelmasta olisi ulkomailla kuultu. Roberto Savianon Gomorre -kirja, jossa puhutaan sekä Campanian jäteongelmasta että mafian yhteyksistä mozzarella-bisnekseen, ilmeistyi englanniksi 2007, ja oli kansainvälinen bestseller. Suomen televiostakin muistan tulleen ainakin kaksi asiaa koskevaa dokumenttia pelkästään tänä vuonna. Yhtä paljon tai enemmänkin tästä on puhuttu kuin siitä, millaisissa oloissa esim. appelsiinit ja tomaatit, joita Suomessa talvella syödään, on kasvatettu, ja millaisissa oloissa niitä keräävät henkilöt työskentelevät. Minä ainakaan en ole ostanut tomaatteja tai appelsiineja enää vuosiin, paitsi tuon epäeettisen taustan takia, niin myös, koska ne ovat yksinkertaisesti Suomessa pahoja. Luulisin, että aika moni muu "ulkosuomalainen" tai joskus ulkomailla asunut ja näitä tuotteita kauden aikana ja oikean kypsyisinä syönyt on kanssani tästä samaa mieltä.
[/quote]
Talouselämä viittaa alunperin WSJ:n juttuun aiheesta. Vaikka Napolin seudun jäteongelmat ja niiden mafiayhteydet onkin jo tiedetty kauan, niin monet niiden seuraukset näkyvät vasta vuosien viipeellä.
Huokaus, mitä tässä kohta enää uskaltaa syödä.