Viherpeukalot ohoi! Kasvihuoneessa raakoja kirsikkatomaatteja. Onko mitään tehtävissä?
Saisinkohan ne jotenkin sisällä kypsymään valmiiksi?
Toinen mihin kaipaan kultaisia neuvoja on persiljat, tillit ja sitruunamelissa. Kaikenlaista olen istuttanut, mutten tiedä mitä niille pitää nyt kylmän tullessa tehdä ;-) Pakastaa? Miten?
Martta
Kommentit (18)
sun OLIS kannattanut käydä sitä koulua. Laitapa etymologia ihan huvikses googleen.
t. punkkari äiti
Etyleenistä se punkkari äiti tässä yrittää kertoa.
Säilötyt vihreät tomaatit on huippuhyviä. Etikkaliemeen sokeria, kanelitankoja, neilikkaa ja suolaa.
laita tomaatit kulhoon ja kansi päälle, kypsyy pimeässä ja lämpimässä valmiiksi.
Ja nuo yrtit, tee pieniä nippuja ja laita roikkumaan ne johonkin kunnes ne on ihan kuivia. Sitten hienonnat ne purkkeihin ja käytät pois. :)
terv. kotipuutarhuri
etymologia eli ns kasvohormoni kypsyttää tomanttisi parissa päivässä.
t. punkkari äiti
Haittaako kun tillit ovat jo hieman harmaita? En tiedä mistä harmaus johtuu, hallaa vai hometta... Pieni osa tillistä on kyllä vielä ihan vihreää.
Martta
Tilli taitaa tehdä poikkeuksen tässä asiassa. Ja,
Itse olen hienontanut ne ja heittänyt pakkaseen. Persilliaa ei tarvitse edes suuremmin hinontaa vaa pakastaessa menee kuin itsestään sopivaksi silpuksi.
Olen myös kokeillut tuota tomaatin kypsyttämistä, huonolla menestyksellä... Toivottavasti onnistuu. Vai pitääkö niistä tehdä paistetut vihreet tomaatit? :-D
Se lause mullakin on soinut mielessä, mutta en ole nähnyt kyseistä leffaa, lukenut kirjaa?
Innostuin niin, että sitruunamelissaniput roikkuvat jo keittiön verhotangossa ja pienet vihreät tomaatit ovat kannen alla emaliastiassa.
Pitäisikö yrttinippujen olla pimeämmässä...? Ihanalta ne ainakin tuoksuvat!
Persilja nippuihin vai pakkaseen? Kumpikohan parempi ja sitten vielä ne tillit.
Krassiakin olisi... hmmmm
Martta
voi myös purkittaa kokonaisina, jonkinlaisessa etikkaliemessä. Hyviä ovat.
sun OLIS kannattanut käydä sitä koulua. Laitapa etymologia ihan huvikses googleen.
Etyleenistä se punkkari äiti tässä yrittää kertoa.
Säilötyt vihreät tomaatit on huippuhyviä. Etikkaliemeen sokeria, kanelitankoja, neilikkaa ja suolaa.
Niitäkö voi säilöä?
Olivat jo kylmiä kun poimin. Ulkona on jo niin viileää, eikä kasvihuone tarpeeksi tiivis. Tuleekohan mistään enää mitään :-)
Neuvoja vastaanotan mieluusti.
Martta
Vai kokonaisinako purkkiin pyörittelen? Ja missä määrin tulee sokeria, kanelitankoja ja muita?
Martta
... yhden kypsän oman pihan talviomenan, niin kypsyvät siis nopeammin?
Kuulostaa hassulta, mutta voisihan sitä kokeilla.
Martta
vai vihreästä tomaattilajikkeesta, jotka ovat siis kypsänäkin vihreitä?
Martta
ihan tavallisista raaoista tomaateista.
Äitini tapasi tehdä niitä, siksi tiedän että hyviä ovat.
Että haittaako harmaus?
Vähän jännittää kuinka kylmä ensi yö on. Voi olla, että huomenna ovat jo persilja ja tilli lopullisesti toivonsa menettäneitä...
Martta
Katkasin taimet juuresta ja sidoin eteisen kattokoukkuun riippumaan, aurinko sinne paistaa - jouduttaa kypsymistä!
Yrtit poskeen ja loput kompostiin!
Silpuksi ja rasiaan/minigrip -pussiin ja pakkaseen. Siitä on helppo ottaa aina tarvittava määrä käyttöön. Voit esim. heittää jäisen silpun keiton tai keitettyjen perunoiden päälle, sulaa hetkessä ja on aivan tuoreen veroista.
Jos yrtit ovat ruukuissa ja sinulla on valoisa ikkuna/kasvilamppu, niin ne saattavat talvehtia sisällä. Itse kasvattelin basilikaa ruukussa yli 2 v, kunnen leikkokukista tulleet kirvat tappoivat sen.