Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Lihomisen syy jee nyt on selvinnyt , kiinalaiset ravintolat boikottiin&lihaliemet

Vierailija
26.08.2008 |

Ruuan lisäaine voi lihottaa



[Erpo Pakkala 26.8.2008, 14:15]





Suomessakin yleisesti ruokien lisäaineena ja arominvahventeena käytetty natriumglutamaatti voi lisätä ylipainon riskiä, selviää Obesity-lehdessä julkaistusta artikkelista.



Tutkimuksessa oli mukana 752 tervettä Kiinan maaseudulla kolmessa eri kylässä asuvaa ihmistä. Kaikki söivät tavanomaisesti lisäaineetonta ruokaa, mutta lisäsivät ruokiinsa kiinalaisessa keittiössä maunvahvistajana paljon käytettyä natriumglutamaattia.



82 prosenttia tutkimusryhmäläisistä lisäsi ruokiinsa natriumglutamaattia, keskimäärin 0,33 grammaa vuorokaudessa. Heidän painoindeksinsä oli keskimäärin 23,5, kun natriumglutamaattia käyttämättömillä painoindeksi oli keskimäärin 22,3.



Eniten natriumglutamaattia käyttävien painoindeksi oli kolme kertaa useammin yli 25 verrattuna arominvahvennetta käyttämättömiin. WHO:n määritelmän mukaan yli 23:n painoindeksi viittaa lihavuuteen aasialaisväestössä.



Tutkimusta johtanut Pohjois-Carolinan yliopiston tutkija Ka He ryhmineen sai samansuuntaisia tuloksia hiiritutkimuksissa jo vuonna 1969. He havaitsivat, että natriumglutamaattia injektiona saaneet hiiret lihoivat ensimmäisten neljän elinvuotensa aikana enemmän kuin verrokkihiiret, vaikka verrokit söivät enemmän. Natriumglutamaattia saaneilla hiirillä havaittiin vaurioita hypotalamuksessa, joka säätelee muun muassa ruokahalua ja rasva-aineenvaihduntaa.



- Vaikka natriumglutamaatin vaikutus hypotalamukseen on kiistanalainen, tukevat uudet tuloksemme natriumglutamaatin käytön vähentämistä ihmisruuassa, Ka He toteaa Reutersille.



Natriumglutamaattia on runsaasti kiinalaisessa ruuassa, ja joillekin ihmisille liika-annos sitä voi aiheuttaa kiinalaisen ruuan syndroomaksi kutsutun pahoinvointikohtauksen.



Natriumglutamaatin E-tunnus elintarvikkeissa on E621, ja sitä käytetään Suomessa yleisesti esimerkiksi lihajalosteiden arominvahventeena.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta sitä löytyy vähän joka valmisruuasta ja marinadista sekä monesta maustesekoituksesta. Välttelen sitä, koska se saa ruuan maistumaan samalta teolliselta mössöltä ja atoopikoilla saattaa vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Vierailija
2/2 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

E621 on monessa valmisruuassa ainesosana. Itse en osta koskaan tuotetta missä sitä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla