Tutkija: "Älä lämmitä keitettyä riisiä!"
http://www.iltalehti.fi/terveys/2015020219134028_tr.shtml
Mulla on jokin aukko sivistyksessä, kun en ollut tästä kuullutkaan. Riisiä olen lämmittänyt vaikka kuinka monesti elämäni aikana (asuin muutama vuosi sitten Kiinassakin, jossa valmistin riisiä ruuaksi päivittäin) ilman jäähdyttämistä eikä ole koskaan ollut ruokamyrkytystä. Pitäisikö tästedes muuttaa riisinsyöntitapojani?
Kommentit (23)
Oon vähän pettynyt Iltalehteen, kun jutun otsikko ei ollutkaan "Oletko aina syönyt riisiä väärin?". Ovat siellä ottaneet asiakseen sivistää meitä asioista, joita emme tienneet tehneemme VÄÄRIN :D
Oon kyllä idiootti. Sittenhän riisipiirakat on heti parasta ennen kun myyntion ilmestyvät? Olenko ihan metsässä?
Eka kertaa luen tällaisesta. Nyt en oikein ymmärrä: jos keittäminen tappaa nuo bakteerit, niin miten niitä niin nopeasti tulee keitettyyn riisiin?
Ihan uusi uutinen minullekin.
Meillä saattaa riisit olla pari päivää jääkaapissa ja sitten vain lämmitetään mikrossa. Eipä ole koskaan tullut mitään ruokamyrkytyksiä.
En usko tuota juttua. Aina on syöty jämät eikä moneen kymmeneen vuoteen kukaan ole sairastunut mihinkään mahatauteihin. Jos kaikkki on niin helvetin steriiliä niin eihän meillä kohta ole vastustuskykyä mihinkään.
Olin hygieniapassi-koulutuksessa joskus vuosia sitten. Siellä opettaja mainitsi samasta asiasta.
Minkä niminen bakteeri on kyseessä? Isopahapöpö? Vai jotakin tieteellisempää?
Kyllähän se niin on että en todellakaan ala joka päivä keittämään uutta riisiannosta sen kanasoosini kanssa vaan lämmitän siitä kastikkeen kanssa samanaikaisesti keitetystä määrästä aina sen annoksen verran kerrallaan, ihan huoletta useampanakin peräkkäisenä päivänä.
Mä oon miettinyt et ssaan aina sushin jälkeen vatsan vähän kipeäksi/lievän löysäilyn. oon aina aatellu että tulee siitä nori-levästä, mut saattaakin olla et tosta riisistä...?
En oikein usko tuohon...Olen lähes aina keittänyt riisiä liikaa ja laittanut loput jääkaappiin ja lämmittänyt myöhemmin. Enpä ole ikinä kuullut tuollaisesta! Eikä mitään tautejakaan ole tullut.
Onhan tästä ollut useasti mainintaa, että aasialaishenkisissä paikoissa pahimpia ruokamyrkytysten lähteitä on nimenomaan se riisi, jota ei välttämättä keitetä erikseen joka annosta varten.
Mulla on ollut jotenkin ihan virheellinen mielikuva riisistä, kun olen ajatellut sen olevan sellaista hyvinsäilyvää "pula-ajan ruokaa", jota voi surutta lämmittää uudelleen, mutta nyt sitten kai tiedän paremmin..
Sanotaan, että riisi on niin halpaa, että senkään vuoksi eilisiä riisejä ei kannata säästellä. No, se halpuus on suhteellista. Kyllä se opiskelijan kukkarossa alkaisi piankin tuntua, jos joka päivä olisi keitettävä uudet riisiannokset.
[quote author="Vierailija" time="02.02.2015 klo 23:28"]
Minkä niminen bakteeri on kyseessä? Isopahapöpö? Vai jotakin tieteellisempää?
[/quote]
Aika erikoista. Puolijapanilaisessa perheessämme riisiä syödään päivittäin eikä tuollaisesta kukaan ole ennen kuullut.
Eikai tässä ole joku käännösvirhe sotkemassa asioita?
Tää on mulle tosi hämmentävä uutinen. Haluaisin sanoa, että ihan höpö-höpöä mutta juurikin viikko sitten sain aivan todella kummallisen pikaripulin riisinsyönninjälkeen. Luulin, että kana oli pilaantunut.
Tuosta riisin mukana olevasta bakteerista, jota keittäminen ei hävitä, olen ennenkin kuullut. Ilmeisesti siksi jotkut voivat olla riisille allergisia, että eivät tosi asiassa kestä sitä bakteeria.
Kyllä tästä puhutaan hygieniapassikoulutuksessa.Teillä on vain käynyt hyvä tuuri, jos ei ole tullut mitään ihmeempää.
Itse en ole alan koulutuksesta huolimatta kovin tarkka kotioloissa ruuan suhteen, mutta riisiä en kyllä lämmitä uudestaan.
Mä olen kuullut vuosia sitten, että riisiin muodostuisi hometta nopeasti, jos sen laittaa jääkaappiin. Keitän vain tarpeen verran.