Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miten tehdään kotiuunissa maailman parasta pizzaa?

Vierailija
17.08.2012 |

Lupasin (luultavasti liikoja?) pojalleni, että kun tänään ollaan kaksin kotona, tehdään yhdessä maailman parasta kotipizzaa.

Miten sellaista tehdään?



Toki osaan perus vehnäjauhopizzapohjan tehdä, keitellä tomaattikastikkeen, läiskiä mieluisat täytteet päälle ja laittaa uuniin, mutta ei se nyt koskaan mikään huikea suoritus ole, ihan hyvää kyllä, mutta ei mitään ’maailman parasta’.



Pitäisikö siis ostaa jotain durumjauhoa? Kohotella, venytellä ja vanutella taikinaa jotenkin erityisesti, saada aikaan joku taikasitko? Kaulia ihan superohueksi? Öljytä vaikka uunipelti ja laittaa pohja suoraan sille, unohtaa tällä kertaa leivinpaperi? Pitäisikö pohjaa esipaistaa ennen täytteitä, jotta siitä tulisi rapsakampi? Eikös usein laiteta juustoraaste suoraan tomaattikastikkeen päälle ja sitten vasta täytteet? Juustonko pitää olla rasvaisinta mahdollista?



Auttakaapas nyt, miten tehdään tajuttoman hyvää pizzaa vuokrakolmion keittokomerossa?

Kommentit (38)

Vierailija
1/38 |
06.04.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
2/38 |
06.04.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me ostettiin viime viikolla extra pizzaraastetta ja ihmeteltiin kun se oli ihan outoa lilluvaa ja rasvaista mössöö ja haisi omituiselle. Luettiin tarkemmin tuoteseloste ja siinä kerrottiinkin että puolet raasteesta ei olekaan juustoa vaan juustokaltaista kasvirasvavalmistetta... Pitää olla tarkka nykyään, kauhea kasa pizzaa jäi syömättä, koska se raaste oli niin kamalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/38 |
06.04.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="06.04.2013 klo 20:36"]

Me ostettiin viime viikolla extra pizzaraastetta ja ihmeteltiin kun se oli ihan outoa lilluvaa ja rasvaista mössöö ja haisi omituiselle. Luettiin tarkemmin tuoteseloste ja siinä kerrottiinkin että puolet raasteesta ei olekaan juustoa vaan juustokaltaista kasvirasvavalmistetta... Pitää olla tarkka nykyään, kauhea kasa pizzaa jäi syömättä, koska se raaste oli niin kamalaa.

[/quote]

 

Eikä se halpa raaste edes ole yhtään sen halvempaa kilohinnaltaan kuin halvimmat juustot. Kannattaa mieluummin ostaa vaikka halvinta edamia ja raastaa itse, kuin käyttää niitä valmiita raasteita.

Vierailija
4/38 |
27.05.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hankkikaapa ihmiset vaikka aluksi tikitaalinen vaaka ja heittäkääpä tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja kulhoon 500g, perään 325g n.30 celssius asteista vettä, sekottakaa pelkkä vesi ja jauhot yhteen joko yleiskoneella tai sitten ihan käsin. Muovi päälle ja anna olla 20 min. Palaa 20 min jälkeen. Heitä taikinan sekaan 10g hienoa merisuolaa ja 3g kuivahiivaa ja anna yleiskoneen vaivata ensin hitaalla sitten nopeammalla ja taas hitaalla nopeudella yht 10 minuuttia. Sen jälkeen jaa taikina kolmeen osaan (taikinan kuuluu olla löysä), käytä maksimaalisen vähän jauhoja apuna ! Vaa'alla mittaat jokaisen taikanapallon n.270-275 grammaiseksi, sitten pyörität keyvesti jauhotetulla pöydällä ne 3 könttiä hienoiksi ja tasaisiksi palloiksi (siis ei lätyiksi vaan sileiksi palloiksi) ja laitat jokaisen pallon kulhoon ja muovi päälle ja anna kohota 1-1,5 tuntia huoneenlämmössä. Tämän jälkeen heitä kevyehkösti jauhoja pöydälle ja käsiisi ja vähän taikinapalloonkin ja paina taikina pyöreäksi lätyksi varovasti sitten VENYTÄ, ET missään nimessä KAULI! taikina halkaisijaltaan n.25 cm pizzapohjaksi. Päälle suolalla ja orekaanolla maustettua paseerattua tomaattia, juustoa ja valinnaisia täytteitä, ei kuitenkaan liialti. Paista mieluiten väh 300 asteisessa uunissa kiven tai kuuman uunipellin päällä. Paistoaika on n.8-11min. Tähän tarvii siis jonkinlaisen pitsalapion. Taikinaa ei saa enää kohotuksen jälkeen vaivata. älä keitä tomaattikastiketta vaan lisää suola oregano ja pippuri huoneenlämpöiseen murskaan ja survo esim perunasurvimella. Paistoaika pätee kun paistaa 300 ast uunin keskitasolla. 

Vierailija
5/38 |
28.05.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No niin, pizza laitetaan kuuman uunin alaosaan ensin ilman paallysteita ja paistetaan kunnes pohja alkaa olla hieman ruskea. Sitten otetaan pois uunista ja pizzan reunat voidellaan oliivioljylla, sitten lisataan tomaatikastike (ohut kerros riittaa), juustoraaste ja pizzan varsinainen tayte. Lopuksi koko komeus laitetaan uunin keskiosaan tai hieman ylemmaksi ja kypsennetaan nopeasti valmiiksi grillivastuksilla.

Vierailija
6/38 |
28.05.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hifistelyvinkki USAsta :) 

Minä aloitan taikinan valmistuksen jo pizzaperjantain aamuna sekoittamalla hiivan, veden ja puolet jauhoista (durum!) yhteen. Määrät riippuvat siitä minkä kokoisen pizzan meinaan tehdä, mutta sellaisesta reilun 2dl:n (1 cup) vesimäärästä tulee hyvinkin pellillinen pizzaa. Ja määriä voit katsoa noista aiemmistakin ohjeista, pääasia siis on että tässä vaiheessa jauhoista laitetaan vain puolet.

Vatkailen tätä seosta pitkin päivää puuhaarukalla, se alkaa kivasti kuplia.

Lähempänä toivottua ruokailuaikaa teen taikinan valmiiksi, eli lisään loput jauhot, suolan ja öljyn. Vaivaan pitkään ja huolella että saan aikaiseksi kunnon sitkon. Kohotan taikinan vielä kertaalleen, joko pallona tai pellille levitettynä. Enkä muuten käytä leivinpaperia, vaan sipaisen pellille öljyä ja sitten kevyesti jauhoja.

Täytteistä en sano mitään, täällä on niin hyviä pizzakastikkeita valmiina ja ihania mozzarellaraasteita ettei todellakaan tarvi itse miettiä kastikkeiden keittelyä tai juustojen raastelua.. Mutta näillä täytteillä tulee tietty sellainen jenkkipizza joka ei tokikaan vedä mitenkään vertoja alkuperäiselle italialaiselle (josta en taas innostunut yhtään Roomassa käydessämme).

Pohjasta puolestaan tulee MINUN mielestäni täydellinen: vaikka sen levittäisi tosi ohueksi, se ei silti ole mikään hajoavan rapea. Eikä missään tapauksessa sellaista paksua "pullaa" kuin usein kotona tehdyt pizzat tuppaavat olemaan. Vaan ohut, mutta ihanan sitkeä :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/38 |
28.05.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rapeann pohjan saa kun paistaa pizzan sillä kirkkaalla jauhotetulla pellillä. Ilman paperia alla siis. Sama toimii myös pakastepizzan lämmitykseen

Vierailija
8/38 |
28.05.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

tuossa ylempänä on ihan oikea ohje. käsketään punnita aineet. Hyvä pizza on lähes kokonaan kiinni siitä pohjasta ja millään mutu-ohjeilla sitä ei sellaiseksi saa. Unohtakaa kaikenmaailman durumit ja pizza jauhot tosiaankin. Ei niitä missään oikeassa pitseeriassakaan käytetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

todennäköisesti paistokivi olisi siinä hyvä, mutta en edes tiedä, miten taikinan saa niin ohueksi.



Tehkää ihan reilusti sellaista paksupohjaista napolilaistyyppistä pitsaa ja tähdätkää siihen, että täytteet on se maailman paras osuus. Mitä sä laitat sun tomaattikastikkeeseen? Mitä juustoa käytät?

Vierailija
10/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta minun pizzasta on aina kaikki tykänneet. Myös myyjjäisiin olen sitä tehnyt ja aina on loppunut HETI.

Ja ihan peruspohja (vettä, hiivaa, öljyä, suolaa ja jauhoja), ketsuppia ja pizzamaustetta päälle. sen jälkeen täytettä reilusti ja paljon juustoa.

ja ihan normi uuniin 200 astetta ja 18 minuuttia :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaulitaan ohueksi ja täytetään ja sit juustot päälle. Juustosta minusta parasta on mozzarella(Mozzarella juusto tummuu paistettaessa mutta se ei tarjoita sitä et ois palanut)

Vierailija
12/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta minun pizzasta on aina kaikki tykänneet. Myös myyjjäisiin olen sitä tehnyt ja aina on loppunut HETI.

Ja ihan peruspohja (vettä, hiivaa, öljyä, suolaa ja jauhoja), ketsuppia ja pizzamaustetta päälle. sen jälkeen täytettä reilusti ja paljon juustoa.

ja ihan normi uuniin 200 astetta ja 18 minuuttia :)


eli Prismasta sitä halvinta raastetta, x-tra kevyt juustoraaste

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aito tomaattisoosi on kyllä paljon parempaa

Vierailija
14/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tomaattikastikkeeseen hienonnan sipulin ja valkosipulin, kuullotan niitä öljyssä. Lisään sinne tomaattipyrettä ja jatkan hauduttelua hetken. Lisään tomaattimurskan, vähän suolaa, sokeria, pippuria, oreganoa, balsamicoa (tai hömpsäyksen punaviiniä jos sattuu juuri kätevästi olemaan avoimena siinä käsivarrenmitan päässä).



Keittelen niin kauan, että on riittävästi tiivistynyt. Käytännössä siis sen aikaa, että teen pizzapohjan, kohotan ja kaulin sen, silppuan täytteet.



Juusto nyt on mikä juuri silloin sattuu löytymään. Tähän olisi ilmeisesti syytä panostaa?



AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aito tomaattisoosi on kyllä paljon parempaa


pizzamausteen kanssa saa ketsuppipizzasta just parhaan!

Ja on helppo!

Vierailija
16/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

hyvä kastike johon lisätään pizzamaustetta ja tuoretta valkosipulia



pohjataikinaan voi käyttää osaksi durumia puolet ja puolet mutta tavallisista vehnäjauhoistakin saa hyvän pizzan



vesi hiivaa suolaa vehnäjauhoja öljyä, hiivaa vain veitsenkärjellinen



Taikinan annetaan kohota ja siitä pyöritetään pullat jokaista syöjää varten



kaulitaan ohuenohueksi vehnäjauhojen avulla, loppu kaulitseminen leivinpaperin päällä



teen pyöreät isot pellinkokoiset pizzat jokaiselle omansa täytetoivomusten mukaan



ensin tomaattikastike, sitten täytteen ja päälle juustoraaste



paisto 250 asteisessa uunissa kunnes reunat ruskistuvat hieman ja juusto sulanut. Kypsyyden voi tarkistaa nostamalla pohjaa paistinlastalla, kun siinä on hieman paistopilkkuja on pizza kypsä

Vierailija
17/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

valmiita pastakastikkeita ja lisätä siihen pizzamaustesekoitusta ja valkosipulia tai



käytä paseerattua tomaattia ja siihen em. mausteet



Vierailija
18/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

kokeile niin, että laitat tohon kastikkeeseen sokerin sijasta hunajaa ja oreganon lisäksi basilikaa ja timjamia ja kun kerran haudutat kunnolla, myös laakerinlehden haudutuksen ajaksi. Tai sit esim provencen yrttisekoitusta. Myös käytetyllä oliiviöljyllä on väliä.



Juusto on tärkeä, mutta on vähän makuasia, mistä kukakin tykkää. Italiassa ne käyttää mozzarellaa ja pecorinoa, mä taas tykkään ihan mustaleimaemmentalista ja sinihomejuustosta.



Mut eniten on tietysti oikeasti väliä sillä, että mitä siihen panee täytteiksi.

Vierailija
19/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan ekaksi sanon että kotiuunissa ei saa täydellistä pizzaa lainkaan. Sitä uunia kun ei saa tarpeeksi kuumaksi. Mutta pizzakiven avulla ja käyttämällä 300 asteen lämpöä paistamisessa pääsee varsin lähelle.



Tässä ensin pohjaohjetta (tästä tulee 3 pizzapohjaa)



2 ½ dl kylmää vettä

noin 5 g tuorehiivaa

ripaus sokeria

1 rkl oliiviöljyä

noin 6 ½ dl durumvehnäjauhoja (käytä ehdottomasti durumia!)

1 rkl suolaa



Taikina on helpointa tehdä monitoimikoneella, mutta toki käsin sekoitellen ja vaivatenkin onnistuu. Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä suurin osa jauhoista, niin että muodostuu löysä taikina. Anna koneen vaivata taikinaa 5–10 minuutin ajan (käsin vaatii selvästi pidemmän ajan). Anna taikinapohjan levätä astiassa noin puolisen tuntia.



Lisää loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi. Nostata kaksinkertaiseksi (kuluu 30-40 minuuttia lämpimässä vedottomassa paikassa).



Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla leivinpöydällä kolmeen osaan ja kauli niistä ohuita, pyöreitä taikinapohjia.



TÄYTE



sen voi jokainen tehdä mielensä mukaan, mutta jos haluaa tehdä italialaistyylistä pizzaa, siihen ei kuulu valtavia määriä täytteitä ja juustoa kuten Suomessa tavallisessa amerikkalaistyylisessä pizzassa.



Useimpien täytteiden pohjalla on tomaattikastike. Se on helppo tehdä vaikka pannulla tai pienessä kattilassa: tölkki hyvää tomaattimurskaa, reippaasti oliiviöljyä, suolaa ja reilusti (ainakin 20 lehteä) revittyä basilikaa kuumennetaan sekoitellen muutama minuutti. Kastike saa olla vähän suolaisempaa kuin tavallinen pastakastike olisi, ellei muut täytteet ole suolaisia.



VALMISTUS kun pohja ja kastike ovat valmiita:



Laitetaan tomaattikastiketta pohjille. Lisätään juustot, mozzarellaa ehdottomasti hyvin valutettuna tai pizza vetistyy pilalle) ja kuutioituna sekä parmigiano reggiano juustoa raastettuna. Sopiva määrä yhteen pizzaan on 1-2 palloa mozzarellaa ja noin 1 rkl parmigianoa. Sitten lisätään kaikki muut halutut täytteet, joita ei tule olla liikaa. Vähän hyvää oliiviöljyä päälle erityisesti reunoille ja paistetaan esilämmitetyllä pizzakivellä 300-asteisessa uunissa nelisen minuuttia. Juuston tulee olla sulanut kun pizza otetaan uunista.





Vierailija
20/38 |
17.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvin vaivattu, sitkoinen taikina.



Uuni niin kuumaksi kuin sen saa, mielellään alumiinipelti, joka saa ja pitää lämmetä uunissa.



Kun uuni on kuuma, niin hyvin jauhotettu pizza huiskaistaan sinne jonkunnäköisellä leipälapiolla tai sitten huonommassa vaihtoehdossa pelti otetaan vain hetkeksi ulos ja hilataan pizza pelille leivinpaperin kanssa.



Paistoaika muutama minuutti- 5 min, silleen että pohja hieman kupruilee.



Mitä muuten ketsuppi on muuta kuin tomaattikastiketta? Hyvä ketsuppi on hyvää ketsuppia, huono huonoa.



Henk. koht. tykkään emmentalista pizzassa, enemmän makua.



Tero