Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Rautalankaa tai ratakiskoa listeriasta, pyydän.

Vierailija
08.07.2009 |

Tällainen väittämä tulee välillä esiin: Pastöroitua tuorejuustoa (esim. creme bonjour) voi raskaana oleva syödä, jos juustopaketti on vasta avattu. Jos se on ollut avattuna, kansi kiinni, jääkaapissa pari päivää, sitä ei saa syödä.



Eikö tällä logiikalla se jääkaapissa asuva listeria tartu kaikkeen muuhunkin, mitä siellä on? Esim. avattuihin maitopurkkeihin tai jugurttilitroihin, valmiisiin ruokiin jne.

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä periaatteessa, mutta toisiin tuotteisiin kontaminaatiovaara on suurempi kuin toisiin.



Äidilläni on perussairaus, jonka välttölista on vastaava kuin raskaana olevilla. Hänelle on lisäksi annettu tarkat ohjeet, mitä tuotteita saa samalla jääkaapin hyllyllä säilyttää. Niitä en valitettavasti muista, mutta olivat tyyliin ei raakaa lihaa ja vihanneksia samalla hyllyllä.

Vierailija
2/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

luulisi kyllä ensimmäisenä siirtyvän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Bakteeritartunnat vaativat aina kontaktin. Luultavimmin listeria siirtyy käsien tai työvälineiden välityksellä; ilmaa pitkin ne bakteerit eivät lennä eivätkä hyllyillä möngi.



Hengitystieinfektioidenkin ym. tarttuvien tautien välittäjä on yleensä sylkitippa tms.



Jos epäilee että jossakin elintarvikkeessa on listeria- tai muita ruokamyrkytysbakteereja, niin saastunut ruoka heti roskiin / biojätteisiin.

Vierailija
4/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Logiikka ontuu.

Vierailija
5/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sitä voi olla ja usein onkin kaikessa, mikä on ollut tekemisissä maaperän - tai jonkun maaperää koskettaneen - kanssa. Siis kaikessa mikä on kasvanut ulkona. Sitä on yleisesti myöskin vesistöissä, siis uimavedessä - jopa vesijohtovedessä.



Kun puhutaan listeriasta elintarvikkeissa ei yleensä puhuta siitä, onko listeriaa vai eikö ole (sitä kun on melkein joka tuotteessa), vaan siitä KUINKA PALJON listeriaa on. Pienet määrät listeriaa kun eivät riitä aiheuttamaan edes immuunipuutteiselle sairastumista ja terveempikuntoiset ihmiset sietävät enemmänkin.



Kyse on siis säilytysajoista ja tuotteen koostumuksesta - siis siitä, kuinka otolliset olot listerialla on lisääntyä merkittäviin pitoisuuksiin. Listeria tuhoutuu yli 72 asteen lämpötilassa, mutta pakastimessa se ei tuhoudu vaikka lisääntyminen hidastuukin.



Kontaminaatiolla tarkoitetaan tapahtumaa, jossa listeria siirtyy johonkin sellaiseen tuotteeseen, jossa sillä on otolliset lisääntymismahdollisuudet. Kontaminaatio voi tapahtua tehtaassa, mutta myös esimerkiksi keittiössä ruokia käsiteltäessä. Tuote ei muutu vaaralliseksi vielä kontaminaatiossa, koska listeriapitoisuudet ovat pieniä, vaan vasta ajan kanssa kun listeria ehtii lisääntyä. Tuoreet maitotuotteet ja pehmeät juustot ovat oiva lisääntymisalusta listerialle, mutta niin ovat toki maidot, jogurtit, leikkeleet, makkaratkin jne. Tärkein asia on pitää pitkään säilytettävät tuotteet erillään toisistaan ja käsitellä niitä eri välineillä.



Eniten tartuntoja tulee kuitenkin pitkään säilytetyistä säilötyistä tuotteista: graavatuista kaloista, suolasienistä, pakastemarjoista jne...



Kannattaa kuitenkin muistaa että listeriatartuntoja on Suomessa raskaanaolevilla keskimäärin 1 vuodessa ja lähestulkoon aina se tulee itse säilötyistä tuotteista. Läheskään aina lapsi ei edes vammaudu listeriasta. Listerian välttämistä tärkeämpiä ja oleellisempia asioita raskaanaolevalle on sadoittain alkaen vaikkapa liikenneturvallisuudesta ja tupakansavun välttämisestä alkoholinkäyttöön ja ravitsemukseen.

Vierailija
6/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuoreet maitotuotteet ja pehmeät juustot ovat oiva lisääntymisalusta listerialle, mutta niin ovat toki maidot, jogurtit, leikkeleet, makkaratkin jne.



Huomioikohan palstan hysteerikot tuota ollenkaan?? Kohta eivät uskalla edes kävellä jääkaapin ohi :D



ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
08.07.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

että harva ihminen säilyttää avattua maitopurkkia tai jogurttipurkkia viikkotolkulla jääkaapissa, mutta juustoa saatetaan säilyttää kauemmin.



Toisekseen maitopurkkiin tai jogurttipurkkiin harvemmin sörkitään vaikkapa veitsellä, jolla on aiemmin leikattu jotain muuta, mutta tuorejuustopurkista saatetaan ottaa likaisella veitsellä ja sitten säilyttää sitä sen jälkeen vielä kaksi viikkoa, jolloin listeria ehtii lisääntyä.



Näissä suosituksissa yleensä oletetaan, että ihmisillä ei ole alkeellisintakaan käsitystä hygieenisistä työtavoista, jotka kuitenkin oikein käytettyinä pelastavat monilta ongelmilta. Jos sitä juustoa on otettu ainoastaan puhtaalla veitsellä, niin mitään ongelmaa tuskin on.



#6