Maidotonta ja munatonta tarjottavaa lapsivieraalle;vinkkejä!!
Eli kertokaapa mitä tuollaiselle lapselle voisi kyläilyreissulla tarjota?Mielellään jotakin suolaista ja jotakin makeaa,ja niin,että muutkin vieraat (lapset ja aikuiset)voisivat nauttia samoista antimista(eli siis ettei tuolle allergikolle ole kaikki erilaista kuin muilla...)
Kiitos neuvoistanne jo etukäteen!
Kommentit (22)
Suolapalaksi vaikka hapankorppuja, kasvirasvatuorejuustoa, leikkeleitä ja kasviksia?
Hedelmäsalaatti, monia pikkuleipiä voi leipoa ilman munaa ja maitoa, erilaiset voileivät.
Omenapiirakkaa, käy kaikille. Googlaa munaton piirakkapohja. Myös muffinsseja voi tehdä.
Lisänä voi olla vaikka vaniljakastike ja kaupasta saa myös oliko se nyt kauravaniljakastiketta
Kasvirasvatuorejuustossa on muuten yleensä maidon osia.
terv. Maidottoman läheinen
[quote author="Vierailija" time="16.09.2014 klo 13:44"]Hedelmäsalaatti, monia pikkuleipiä voi leipoa ilman munaa ja maitoa, erilaiset voileivät.
[/quote] Ja voileivillä tarkoitan tietty leipiä, joihin maidotonta margariinia, kasvistahnaa tms. Ei voita tietenkään :)
yhdestä blogista oon löytäny aika kivan respetin mokkapaloihin
http://onnellinenkirsikka.blogspot.fi/2013/01/munattomat-mokkapalat.html
Pullan voi myös tehdä maidottomasti ja munattomasti. Eli, veteen alustat pullataikinan, ei tarvitse laittaa taikinaan munaa. Maidoton margariini (esim. sininen keiju). Voitele pullat esim. sokerivedellä.
Googlaa kahvileipä maidoton+munaton, löytyy lisää, esim. muropohja/piirakkapohja löytyy, niin suolasta kuin makeaa.
T.2 ,ex-allergikon äiti
Munaton, maidoton ja luontaisesti gluteeniton kakku
4 dl maidotonta luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper)
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl ananasmehua (tai muuta sallittua mehua)
1 dl maidotonta margariinia tai juoksevaa maidotonta marg (esim sunnuntain laktoositon)
-Kuivat aineet keskenään - mehu ja rasva - sekoita tasaiseksi
-kaada maidottomalla margariinilla voideltuun kakkuvuokaan (halk 22-26 cm) -kypsennä 180 ast n. 25 min (26 cm) riippuen vuoan halkaisijasta. 5 min pitempään kun halkaisija 24cm, 40-50 min kun halkaisija 22cm.
-anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä
Kostutus laimennetulla ananasmehulla (tai muu sallittu mehu), kostuta myös päällimmäinen kerros
Väliin:
2 prk bonaa tai muuta sallittua hilloa
2-3 banaania
3 dl kookosmaitoa tai soijamaitoa (itse käytän vispautuvaa soijakermaa)
3 liivatelehteä
-liivatteet sulatettuina kookosmaitoon
-kakun puolikkaalle hillo/bona ja banaaniviipaleet sekä päälle kookosmaito (jos useampi kerros niin jaa täytteen kerrosmäärällä)
-päällikerros paikalleen ja jääkaappiin hytymään ja mehevöitymään muutamaksi tunniksi
Pinnalle:
soijavaniljakastiketta 1-2 prk
(2-4 liivatetta)
vadelmia, ananasta, persikkaa, mansikoita...sopivuuden mukaan -Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, jos löysää, lisää sulatetut liivatteet, levitä kakun päälle ja reunoille
-koristele sopivilla hedelmillä, marjoilla
Voit myös lisätä maidotonta kaakaojauhetta pohjan ohjeeseen (tällöin hieman vähemmän jauhoja) niin saat suklaisen kakun.
Kakku on hieman leipämäinen eikä missään vaiheessa käyttäydy kuten tavallinen kakku..
Kaurakeksit
* 3 dl sokeria, 1 tl vanilliinisokeria
* 1/2 dl siirappia
* 1 1/2 dl sulatettua maidotonta margariinia (esim. laktoositon Sunnuntai)
* 2 dl kaurahiutaleita
* 1 1/2 dl vehnäjauhoja
* 1 tl leivinjauhetta
Sekoita aineet keskenään. Ota lusikalla kokkareita uunipellille, jätä leviämisvaraa. Kypsennä 175 C 10-12 min. Anna jäähtyä hetki pellillä.
"Raesokerinapit"
250 g maidotonta margariinia
1½ dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1½ tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää vaahtoon vaniliinisoeri. Lisää jauhoihin leivinjauhe ja sekoita ne keskenään. Lisää vehnäjauhoseos vaahtoon ja pyöritä taikinasta pyöryköitä, joiden pinta painellaan raesokerissa. Paista kakut 180 asteessa noin 15 minuuttia.
Ehdotan itse keksejä,löytyy monia maidottomia ja munattomia esim. carneval,brunbergin tumma suklaa on myös maidotonta ja esim. maidottomia karjalanpiirakoita löytyy pakasteesta. Siis maidotonta ja munatonta löytyy vaikka kuinka paljon.
EEVAN KAKKU
3 dl sokeria,
3 dl kahvia
1,5 dl sulatettua maidotonta margariinia (n.150g)
- sekoitetaan keskenään,
1 tl leivinjauhetta,
1 tl soodaa,
2tl vaniljasokeria,
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
6 dl vehnäjauhoja
- nämäkin sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan.
Levitetään pellille leivinpaperin päälle. Ja paistetaan 200 astetta, n. 20min.
Jos haluat paksun piirakan, tee puolitoistakertainen taikina.
Kuorrutus:
n. 4 dl tomusokeria
5 rkl sulatettua maidotonta margariinia
1 rkl kaakaojauhetta
5 rkl kahvia
2 tl vaniljasokeria
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja kaada vähän jäähtyneen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle kookoshiutaleita
leipää, karjalanpiirakoita, patonkia (maidottoman margariinin kanssa), salaattia, sipsejä, popcornia, lihapullia, nakkeja, vihannes- ja hedelmätikkuja,... Luet vain tuoteselosteet kunnolla, kaikkea löytyy ja ihan montaa merkkiä.
Makeaksi piirakkaa, pullaa, pikkuleipiä, tms. (veteen leivottuna maidottomasta margariinista ilman kananmunaa, ohjeita löytyy keittokirjoista pilvin pimein), kaupan keksejä, tofujäätelöä, hedelmäsalaattia,...
En ihan ymmärtänyt mikä oli ongelma, koska eiväthän nuo allergiat nyt juurikaan rajoita.
löytyy maidotonta ja munatonta torttutaikinaa. Ihan joku tavismerkki. Niistä voi tehdä vaikka nakkikätköjä, tai sitten täyttää jollain makealla.
Muumikeksit, Carneval-keksit, ja monet monet muut lapsille "suunnatut" keksit ovat nykyään sekä munattomia että maidottomia.
Samoin mehujäitä voinee syödä...?:)
Ja suolaisesta laittaisin tarjolle vaikka ihan kunnon ruokaa, eli vaikkapa risottoa. Toki myös valmiit leivät ovat vaihtoehto, eli tee vakkapa "kolmioleipiä" ilman majoneesia ja juustoa.
Myös pienet riisipiirakat ovat hyviä, niihin koristeeksi vaikkapa puolikas minitomaatti, kurkkusiivu, kinkkusiivu rullattuna ja pikku pala persiljaa:)
mutta onhan siinä vähän miettimistä, jos ekaa kertaa miettii maidotonta ja munatonta tarjottavaa. Yllättävän monessa tuotteessa sitä maitoa varsinkin kuitenkin on. Mutta siis hopeanvärisessä kääreessä oleva sunnuntaimargariini on maidotonta ja sitä kun käytät leivontaan, voit tehdä varmasti esim. marjapiirakan, jonka kanssa vaikka vaniljakaurakermavaahtoa tai tofujäätelöä. Sitten joku maustamaton soijajugurtti esm. korvaa aika hyvin kermaviilin just vaikka marjapiirakassa ja kermaviilitäytteen voi saostaa vaikka perunajauhoilla, kun kananmunaa ei voi käyttää. Tuolla soijajugurtti perunajauhoyhdistelmällä voi tehdä myös vaikka suolaisen piiraankin.
Mutta miksi tarjota veteen keitettyä riisipuuroa?
Jos tarkoitit karjalanpiirakoita, niin valtaosa kaupan valmiista karjalanpiirakoista on maidottomia. En minä tiedä, miten ne tehdään.
on että olet varannut jotain allergikolle sopivaa. oli se sitten mitä tahansa. Vanhemmat ja lapsi osaavat kyllä arvostaa.
T: kahden allergikon äiti
http://www.vegaanituotteet.net/
http://www.vegaanihaaste.net/jaumllkiruuat.html