Mistä tiedän onko kananmuna pilalla?
Miten niitä yleensä kannattaa säilyttää? Jääkaapissa vai huoneenlämmössä, olen kuullut molempia puoltavia mielipiteitä.
Terveisin " uusavuton" kolmen lapsen äiti :)
Kommentit (5)
Eli laita veteen ja katso painuvatko pohjaan vai kelluvatko.
Kiitos kovasti vinkkeöistä! Nyt tohin alkaa leipomaan, siis jos munat ei haise.. Tai kellu ;)
Normaalitaloudessa kiertonopeus on sitä luokkaa etteivät ehdi pilaantua.
Huoneenlämpö siksi koska leivonnassa käytetään kananmunat huoneenlämpöisinä.
Mm. vaahdotettuun rasva-sokeriseokseen munat lisätään 20-24 asteisina ja rasvankin tulisi olla samalla lämpöalueella.
Miksi? Koska kylmät munat jähmettäisi rasvan ja silloin seos juoksettuu eli leikkaa.
Lisäksi vatkatut vaahdot kuten sokerikakkumassa tehdään mieluusti munista jotka lämmitetään 40 asteeseen ja jopa lämpimämmäksikin.
Kotona onnistuu niin että laitat kokonaiset munat lämpimään veteen ja käytät ne kun ovat lämmenneet, vie vain hetken aikaa.
Miksi? Vaahtoutuu nopeammin, vaahdossa suurempi volyymi ja vaahto on napakampaa.
Vastaus kysymykseesi:
Pilaantuneen tunnistat voimakkaasta hajusta, et voi erehtyä onko pilaantunut vai ei. Kananmunan kuori on huokoista joten se mätä haju tunkee kyllä kuoren läpikin. Rakenne muuttuu löysäksi luruksi. Voit jättää munan vaikka parvekkeelle muutamaksi kuukaudeksi ja testata.
Lisäksi jos ravistat munaa kuuluu siitä erilainen ääni kuin käyttökelpoisesta munasta.
eli jos rikot kananmunan ja se on pilalla, et voi erehtyä hajusta... Keitettäessä pilaantunut kananmuna kelluu.
Itse säilytän jääkaapissa, useimmiten kananmunat ovat ihan kunnossa vielä parikin viikkoa parasta ennen -päiväyksen.