Leivinuuniruokia
Moi
Löytyykö teiltä vinkkejä leivinuunissa " itsestäänvalmistuvista" ruuista. Hakusessa siis muita kuin pataruokia.
Meillä viikonloppuisin käytöntö että teen ruuan 9 aikaan uniin (lämpö n. 120 astetta) ja sitten syödään n. puolenpäivän aikaan. Mutta olen vielä tuon leivinuunin kanssa niin uusavuton soveltamaan sähköuunille sovitettuja reseptejä (esim. nesteenmäärää ilmeisesti pitäisi lisätä jne.).
Kommentit (2)
laitanpa teille linkit viestiketjuihin, josko jotain uutta löytyisi:
Laatikoita ja leivinuuniruokia:
http://www.vauva-lehti.fi/keskustele/tm.asp?m=5531197&t=5501346&appid=&…
Uunipuuroja leivinuunissa:
http://www.vauva-lehti.fi/keskustele/tm.asp?m=6268875&t=6268682&appid=&…
aika paljon ruokaa. Ja viime talvi oli oikeastaan eka talvi, kun siitä innostuin. Joulukinkut on vain sitä ennen paistettu. Kun se edellisenä iltana lämmitettiin, seuraavana aamuna laitoin ruoan sinne kypsymään. Leivinuunissa tietenkin täytyy muistaa, että lämpö hiipuu koko ajan, joten monesti ruoat vaativat pidemmän ajan muhiessaan kypsäksi. Ja tietty lähtölämpö vaikuttaa myös asiaan.
Esim. paistit tein niin, että ruskistin paistin pinnan ensin pannussa ja lisäsin pintaan suolaa + haluamiani mausteita. sitten kannelliseen uunipataan laitoin paistin + paistinpannuun jääneen liemen, vettä jonkin verran, sipulia, porkkanaa tai mitä ikinä mieleen tuli. Ja kun esim. hirvenpaisti laskevassa lämmössä muhi 7-8h, niin jopa tuli mureaa ja mehukasta. Samoin kaikki kaupan " lihaköntit" , piknik-paisteja myöten paistoin leivinuunissa, lohifileet jne.
Paljon tein kanaa ja riisiä tyyliin: kannellisen uunivuoan pohjalle riisit + kanaliemikuutiota ja mitä ikinä sinne halusi laittaa. Esim. fetajuustoa, oliiveja, kasviksia jne. Sitten broilerin koivet/rintapalat päälle ja vettä niin, että melkein peittyi. Uunissa muhi aikansa ja hyvää tuli jälleen.
Kastikeaineet myös pataan ja uuniin. Lihat ruskistin pannulla + maustoin ja pyörittelin hieman sekaan vehnäjauhoja, jotta kastike vähän sakenee. Pataan lihat, vettä ja sitten mitä haluaa, esim. tomaattimurskaa/pyrettä, sipulia, juureksia, omenaa, herkkusieniä... mitä ikinä kastikkeeseen haluaa.
monesti tuli leivottua sämpylöitä, kun uunia lämmitettiin. Ja joulukinkusta tulee aivan uskomattoman mehukas! :) (joulukinkun suhteen käteväksi on osoittautunut kinkkupäiväkirja, johon kirjataan lämmityksen aloitus, tuhkan vetämisen klo aika + lämpö silloin, lämpö kun kinkku laitettiin uuniin, paistoaika + lämpö kinkun ollessa valmis ja kommentit kinkusta. Niin tietää hieman muuttaa strategiaa seuraavaa vuotta varten, jos on tarvis ja jos hyvin onnistuu, niin voi sitten luntata siitä.:)
Ja arinalle kuorineen laitetut uuniperunat on äly hyviä. Jonkin aikaa tuhkan vetämisen jälkeen laitan vain perunat sellaisinaan kuorineen uuniin. Haarukalla pistän (muistaakseni) päälle pari reikää. Sitten odotellaan, että kypsyy ja syödään joko niin, että halkaistaan + päälle nokare margariinia ja pikkulusikalla syödään tai joskus teen ihan " kunnon" täytteen.
Leivinuunitkin on jokainen siinä mielessä " yksilöitä" , että oma täytyy oppia tuntemaan kokeilemalla. Liha ei myöskään sillä tavalla kuiva, kuin sähköuunissa jos vaikka hieman " liian kauan" on uunissa.
Ens talvena on tarkoitus alkaa tekemään leipää itse...
Toivottavasti tähän ketjuun tulee paljon vastauksia, niin saa itsekin lisää vinkkejä. :)