Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onko feta ja vuohenjuusto kiellettyjä? entä mitkä makeutusaineet?

25.08.2008 |

Siinähän se kysymys tuli. Työpaikan kahvilassa yleensä juustosalaatteja tai patonkeja, joissa vihannesten lisäksi tuorejuustoa. Tuorejuustothan ovat poissuljettuja raskauden ajan, mutta entäpä nuo juustot?



Makeutusaineissa oli jokin kirjainmuistisääntö..A:lla alkavia saa käyttää vai miten se oli? :)

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
25.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Löysin sen googlettamalla "raskaus ja ravitsemus"



- Maksaruokia ja maksamakkaraa on hyvä välttää raskauden aikana korkean A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuuden vuoksi.

- Kala-aterioita suositellaan syötävän 2-3 kertaa viikossa vaihdellen valtameri- ja sisävesikaloja, kuten kasvatettua kirjolohta ja taimenta, siikaa, muikkua, puna-ahventa ja seitiä. Itämeren suurta yli 17 cm:n silakkaa ja Itämeren lohta voi syödä korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa niihin kertyneiden dioksiinien ja PCB:n takia. On perusteltua olla kokonaan syömättä haukea raskauden ja imetyksen aikana sen keräämän runsaan elohopean vuoksi. Samasta syystä myös sisävesien suurten ja vanhojen petokalojen (ahven, kuha, made) syöntiä on syytä välttää.

- Tyhjiöpakattua, graavisuolattua, kylmäsavustettua kalaa ja mätiä vältetään listeriavaaran takia raskauden aikana. Listeria ei tuhoudu pakastettaessa.

- Tuoreet vihannekset ja juurekset tulee pestä ja kuoria listeriainfektion ehkäisemiseksi raskauden aikana.

- Ulkomaiset pakastevadelmat tulee kuumentaa kiehumispisteeseen 2 minuutin ajan ennen käyttöä Noro-virusinfektiovaaran takia.

- Pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja home- ja tuorejuustoja ei suositella listeriavaaran vuoksi raskauden aikana.

- Makeutusaineista aspartaami ja asesulfaami ovat sallittuja. Sakariinin ja syklamaatin käyttöä ei suositella raskauden ja imetyksen aikana.

- Lakritsin ja salmiakin säännöllistä käyttöä ei suositella (kerta-annos alle 50 grammaa) korkean glykyrritsiinipitoisuuden takia. Se voi aiheuttaa mm. turvotusta ja verenpaineen nousua raskauden aikana.

- Kahvia saisi juoda enintään 3 kupillista päivässä. Kofeiinin saanti ei saa ylittää 300 milligrammaa vuorokauden aikana. Rajoitus on huomioitava myös muiden kofeiinipitoisten juomien, kuten kola- ja energiajuomien käytössä raskauden ja imetyksen aikana.

- Korvasieniä ei suositella käsiteltynäkään raskauden eikä imetyksen aikana.

- Liha ja broileri tulee aina kypsyttää hyvin (kauttaaltaan +70° C:ksi) bakteeri-infektioiden ehkäisemiseksi.

- Suolan runsasta saantia tulee välttää, koska se lisää raskauden loppupuolella nesteen kertymistä elimistöön, kuormittaa munuaisia ja nostaa verenpainetta.

- Pellavansiemeniä ei ole syytä käyttää niiden sisältämien haitta-aineiden, kadmiumin ja syaanivedyn, takia raskauden ja imetyksen aikana.

- Yrttiteen ja ravintolisinä myytävien yrttivalmisteiden käyttöä on hyvä välttää kokonaan, koska ne voivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita ja ei ole riittävää tietoa niiden turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana.

- A-vitamiinia sisältäviä vitamiini- tai rohdosvalmisteita ei suositella raskauden aikana mahdollisten haittavaikutusten takia.

- Merilevävalmisteita ei ole syytä käyttää raskauden ja imetyksen aikana, jos ei tiedä niiden jodipitoisuutta. Jodin liikasaanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

- Alkoholin käyttöä ei suositella raskauden aikana. Täysin turvallista käyttömäärää ei tiedetä.





Lähde:

Lapsi, perhe ja ruoka: Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, Sosiaali- ja terveysministeriö, julkaisuja 2004:11. Helsinki 2004.

Vierailija
2/16 |
25.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta katson aina kaupassa tuoteselosteesta, että ko. juusto on tehty *pastöroidusta* maidosta. Homejuustoja käytän varoen ja aina jossain sellaisessa ruoassa, jossa ne kuumennetaan (esim. pizzan päällä tai pastakastikkeessa).



Tyhjiöpakattuja kaloja en syö, mutta itse tehtiin edellisissä raskauksissa esim. graavisuolattua lohta. Nyt en ole sitä vielä ehtinyt syödä...



Ja tosiaan niistä makeutusaineista ne A:lla alkavat olivat niitä sallittuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
25.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos vastauksesta Mimmi75!



Tuon saman listan olen hieman typistettynä lukenut. Tosiaan pastöroimattomasta maidosta tehdyt tuorejuustot ym. on pannassa, mutta mietin noita kahvilan tarjoamia juustoja salaatissa, kun niistä ei sitten tiedä ovatko pastöroimattomasta...Mistäpä sen sitten tietää, sama juttu leivissä olevien tuorejuustojen kanssa. Parempi kai välttää kuin ottaa riskillä..

Vierailija
4/16 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

pastöroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja, olen jostain kuullut. Tai itse asiassa taisin lukea sen jostain niistä lukuisista neuvolan jakamista esitteistä! Eli juustoja popsin hyvällä halulla kuten ennenkin, homejuustoa vain kypsennettynä.

Vierailija
5/16 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

saako sitä syödä?

Vierailija
6/16 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hej!



Joku kommentoi, ettei Suomessa saisi myydä pastoröimattomia juustoja. Itse olen kyllä törmännyt tällaisiin pastoröimattomiin, sekä koviin, että pehmeiisin juustoihin, niin Stockan juustotiskillä kuin meidän K-Marketissakin.



Olisiko niin, että Suomessa ei saa VALMISTAA pastoröimattomia juustoja - ehkä, en tiedä?!



Jos haluaa olla tarkkaa, kannattanee asia varmistaa myyjältä tai pakkauksesta.



Tanja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuli sellainen vielä mieleeni tästä juustokeskustelusta, että jos on vähänkin taipumusta korkeaan verenpaineeseen tai turvotukseen, niin useimmissa juustoissa on aivan älyttömästi suolaa. Erityisesti feta ja homejuustot ovat tosi suolaisia, olen nähnyt juustoja joissa on yli 3% suolaa! Tarkoittaa siis sitä, että 100g fetaa (joka on muuten ihan helposti reilussa salaattiannoksessa) tuo jo puolet koko päivän suositellusta maksimisuola-annoksesta (alle 6g). Kun fetasalaatissa on usein mukana toinen suolapommi, oliivit, niin yhdestä salaatista kastikkeineen ja parista leivästä levitteen kanssa saa lähes koko päivän suolat.



Oikeasti masentaa - rakastan fetaa ja oliiveja :-( Oman verenpaineen takia vaan ovat nyt käytännössä pannassa.

Vierailija
8/16 |
26.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

....jos oikein miettii, mitä esimerkiksi kahvilassa tarjotaan. Ei voi olla varma, onko salaatteihin käytetyt vihannekset hyvin pesty, onko juustot pastöroitu, onko patonkien vihannekset pesty, onko tuorejuusto pastöroitu.. Nyt kun raskaus on niin alussa, että sen välillä unohtaa, niin yhtäkkiä herään juuri ennen mehulasin kohottamista huulille lukemaan tuoteselostetta... vaikka en keinomakeutettuja mehuja tai limsoja käytä, niin epäluuloiseksi olen muuttunut.. ;)



Minäkin rrrakastan fetaa ja vuohenjuustoa erityisesti, siksi haluan niitä syödä edelleenkin. Syön yleensä salaattibaarista, jossa saa itse tehdä salaattinsa. Yleensä otan yhden siivun vuohenjuustoa tai muutaman - neljä - viisi fetakuutiota. Kärsin ajoittain matalasta verenpaineesta, niin tuo määrä suolaa on ihan ookoo. Nyt vain ei sitten tiedä ovatko vai eivätkö ole...



Koita kestää Juliaana, eiköhän sinunkin fetahalut saa tyydytystä jossakin vaiheessa ja saat maistella taas niitä ja oliiveja :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
27.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja vaikka pyydät nähtäväksi pakkausmerkinnät. Kyllä useimmiten ihan ystävällisesti vastaavat ja haluavat auttaa. Valion juustot ovat käsittääkseni ihan turvallisia. Joissain kaupoissa on kyllä ulkolaisia juustoja, joita ei ole pastöroitu, mutta yleensä ne ovat sellaisia erikoisempia juustoja, että tuskin niitä missään työpaikkaruokaloissa löytyy. Fetaa syön ihan hyvillä mielin, mutta vain ehkä kerran viikossa.

Vierailija
10/16 |
27.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

...mutta kun olen ostoskeskuksessa eräässä liikkeessä töissä, ja kyseessä on siis kahvila samaisessa kerroksessa. Tuttuja naisia kahvila täynnä, enkä haluaisi että töissä vielä tiedettäisiin. Ei sillä muuten väliä, mutta kun salaisuudet pysyvät niin huonosti säilössä kun työnantaja on samassa ystäväporukassa.. :)



No, mutta tänään siirryin panineihin ja keittoja ym. on myös tarjolla, niin taidan vain vaihtaa ruokalajia ja tehdä salaatit kotona :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
11/16 |
27.08.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

siis niitten kiellettyjen...

Vierailija
12/16 |
06.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

huomasin vasta nyt että pellavansiememiä ei saa syödä. googlasin asian ja johtuu siitä myrkystä. luulin että sen mahan toimintaa edistävyyden vuoksi.

mikäköhän on se suositeltu enimmäisannos. olen nimittäin aina tykännyt kaikenlaisista siemeniä sisältävistä leivistä. näytää olevan esim.myslisämpylöissä pellavansiemeniä. miks pitää aina pelätä kaikkea :(

viime viikolla otin pikkuisen teelusikallisen verran kun arvelin että voisi vatsa toimia.

mistäköhän voisi asiaa kysellä?



nyt jo rv39+5 joten vaikuttanut jo vauvaan jos on. :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
06.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voiko syödä raejuustoa?

Voiko syödä palvikinkkua?

Jos menee ravintolaan, voiko ottaa tiramisua, siinähän on raakaa kananmunaa, onko pastakastikkeessa parmesaania jne.



Kohta en tiedä, mitä voin pistää suuhuni. Edamia ja ruisleipää. Turhauttaa.

Vierailija
14/16 |
18.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ainakin kasvissyöjällä (syön siis munia ja maitotuotteita). Aika usein tulee syötyä ruokalassa, kaupungilla, ostettua työmatkalla junaan eväsleipiä. Se lihaton ja kalaton vaihtoehto on nykyään lähes aina mozzarella- tai vuohenjuustoleipä - eli kielletty. Ja kolmioleivissä ja muissa saattaa olla majoneesia, jossa puolestaan raakaa kananmunaa. Oon kyllä ollut tilanteissa, joissa on tullut niitä syötyä, siis esim. majoneesipohjaista kastiketta ei saa leivästä / salaatista pois, juustoviipaleet sen sijaan voi jättää syömättä.



Mutta käsittääkseni listeriabakteeri kuolee jo 70 asteen kuumennuksessa, eli uunissa käyneenä kaikki juustot on ok. Ihan hyvillä mielin oon syönyt pizzaa, kunnolla (itse) kuumennettuja vuohenjuustoleipiä yms. silloin tällöin. Suomessa tosiaan valmistetaan pastöroidusta maidosta, mutta kyllä neuvolassa kehotettiin välttämään myös siitä tehtyjä tuore- tai homejuustoja. Ja tiramisut on jätettävä väliin, siinähän on sekä tuorejuustoa että kananmunaa.



Sen sijaan kovista juustoista en kauheesti stressaa, pitkään kypsytetyissä juustoissa ei listeriaa pitäisi olla vaikka olisivat pastöroimattomasta maidosta. Eli parmesaania menee.



Mutta kyllä on syynäykseksi ruuan valinta mennyt, ja ärsyttää, että noi "erikoisjuustot" on niin muotia ettei saa edes tavallista juustosämpylää kahvilasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
15/16 |
19.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

että on tietysti aivan jokaisen oma asia kuinka haluaa raskauttaan hoitaa, mutta paikka paikoin kuulostaa lähes "hysteeriseltä" touhulta. Kuinka ihmeessa voimmekaan olla näinkin "elossa" kun miettii mitä kaikkea vanhempamme on suuhunsa pistäneet? Minunkin äitini käskettiin odotusaikana neuvolassa syödä raakaa maksaa veriarvojen nostamiseksi...



Totta kai tulevan pienokaisen terveys on tärkeintä, mutta pyrin kyllä olemaan suht normaalisti vaikka raskaana olenkin (nyt siis neljättä kertaa). Tänään olen siis syönyt noista kaikista "kielletyistä": aurajuusto, kylmäsavulohi (ja vieläpä kaupasta ostettua valmissalaattia!) , oliivit ja fetajuusto. Ja jokaisen lapsen odotusaikana olen syönyt jokusenkin kerran maksalaatikkoa, kun sattuu olemaan yksi lempiruokani! Lisättäköön myös listaan se, että olen suunnattoman surullinen valtavista määristä elintarvikkeita, jotka heitetään kaupoista hukkaan, joten suosin ruokaostoksilla käydessä aina ns. päiväystuotteita eli niitä joissa on alennus päiväyksen takia.



Ja todella en halua loukata ketään, mutta ihan lähinnä ensikertalaisiakin ajatellen, ei kaikkea kannata ihan kirjaimellisesti noista ohjeistuksistakaan ottaa :-)

Vierailija
16/16 |
19.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, kyllähän se kieltämättä vähän hysteeriseltä kuulostaa. Noista tietynlaisista maitotuotteista (ja joistakin muista jutuista) voi siis saada listeriabakteerin. Kuulemma listeria aiheuttaa aika paljon keskenmenoja esim. Etelä-Euroopassa, missä maitoa ei pastöroida. Ja Suomessakin niitä listeriatapauksia on.



Itse olen sellaisella linjalla, että yritän välttää, mutta jos vaihtoehto on olla syömättä mitään tai syödä jotain "riskiruokaa" niin syön jos on nälkä, muuten tulee niin karsea olo. Mutta kyllä se vähän huolestuttaa. Tiedän että todennäköisyys listeriaan on tosi pieni, mutta jos sattuisi omalle kohdalle niin olis kyllä todella huono fiilis ja suuri syyllisyys siitä, että on itse aiheuttanut keskenmenon.