Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Jälleen sallituista/kielletyistä ruuista kysymys ?

30.07.2006 |

Mieltäni on painanut kiellettyjen ruokien listalla vakuumipakattu kala.

Ymmärrän kyllä, että vakuumipakattua kalaa ei suositella syötäväksi sellaisenaan, mutta miten on kun kalaa käytetään ruuanlaitossa ja sitä on kypsennetty. Voiko sitä silloin syödä huoletta myös raskausaikana?



Itse olen tykännyt käyttää vakuumipakattuja kirjolohisuikaleita ruuanlaitossa (mm. keitoissa) ja joskus olen tehnyt kalalasagnea käyttämällä kylmäsavulohta. Onko näistä kalaruuista nyt luovuttava kokonaan? Meidän talossa kyllä kalansyönti vähenee lähes olemattomiin, jos näin on.



Kertokaahan mielipiteitänne ja jos jotain faktaakin olisi :)

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 |
30.07.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

kypsentämätön kala ei ole sallittua, mutta jos lohen kypsentää kunnolla niin siitä kyllä kuolee pöpöt ja mahdolliset listeriabakteerit. Samaa logiikkaa olen käyttänyt juustojen kanssa, että jos se on kunnolla kuumennettu esim. uunissa niin pitäisi olla turvallista syödä. Se vakuumipakattu tarkoittaa mielestäni graavi-/kylmäsavukalaa...

Vierailija
2/3 |
30.07.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

sanotaan, että kyseiset (esim. kylmäsavustettu) kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena. Itse olen ainakin niitä syönyt ihan kaupasta ostettuna, mutta katsonut, että päiväykseen olisi vielä pitkä aika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/3 |
31.07.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

opiskelen lääketiedettä ja mikrobiologian kurssilla tuli puheeksi Clostridium Botulinum - niminen bakteeri, joka voi piileskellä mm. itsetehdyissä säilykkeissä ja nimenomaan näissä tyhjiöpakatuissa kaloissa. Kuumennettaessa bakteeri itse kuolee, mutta sen tuottama bakteeritoksiini on paljon sitkeämpää, eikä välttämättä häviä. Tämä toksiini on voimakkain mahdollinen myrkky (tunnettu hermomyrkky Botoxina, jota jotkut laittaa kasvoihinsa ollakseen ilmeettömän " kauniita" , koska lihakset lamaantuvat).

On ERITTÄIN harvinaista että saa Suomessa botuliinimyrkytyksen, koska täällä elintarvikkeita valvotaan hyvin. Turhaan ei saa pelätä, mutta riskihän on olemassa. Itse en ehkä söisi raskaana ollessa tyhjiöpakattuja kaloja, vaikka muuten niistä pidänkin.

Tänä kesänähän oli puhetta elintarvikkeitten säilyvyydestä ja yksi botuliinimyrkytysepäilykin taisi sattua. Sehän ylitti uutiskynnyksenkin, joten melko harvinaisesta, joskin hengenvaarallisesta asiasta on kysymys.



Näin minun mielestäni. En halua turhaan pelotella, sillä onhan monipuolinen ruokavaliokin tärkeä, eikä kaikkea voi eikä pysty varomaan tai ei kohta voi syödä mitään.