Kysymys raskausdiabeetikon ruokavaliosta
Moi kaikki,
Eli kuten otsikossa: onko raskausdiabeetikon ruokavaliolla tarkoitus syödä välipaloja sen lisäksi mitä aterioita on annettu? Kyse siis Espoon nettisivuilta löytyvistä ohjeista.
Mulla ei ole todettu raskausajan diabetesta, mutta rupesin noudattamaan tuota ruokavaliota siksi että haluan ruokailutavat kuosiin. Jos mulla ei ole jotain ohjenuoraa, niin sitten ylettömän helposti näet lipeää sellaseen " no onhan siitä jo tunti kun viimeksi söin" -ajatteluun...
Mutta tosiaan, siitä en ohjeista saa selvää että onko jotain lisävälipaloja tarkoitus syödä sen yhden lisäksi mikä on päiväohjelmaan merkitty. Itselle tuo viisi ateriaa päivässä ilman mitään välipaloja tuntuu vähän hassun vähältä, jos tarkoitus olisi pitää verensokeri tasaisena kuten mä käsitän.
Välipalaa ja esikoisen päikkärien päättymistä odotellessa... :)
Coe rv 19+2
Kommentit (7)
Eli nämä ohjeet (tai siis tuo esimerkki päivän aterioista -kohta) on mulla jääkaapin ovessa:
http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;9878;10024;10156;10165;…
Hauskinta on tuo " sipaisu kasvimargariinia" ... mikä ihme se sipaisu on, onko se niinkun että koskettaa leipää veitsellä? :) Sitä kohtaa en kyllä muutenkana ajatellut noudattaa kun musta nuo kasvimargariinit on kauhean pahan makuisia eikä tosiaan ole mitään pakkoa. Mutta silti naurattaa joka kerta :)
Tuollakin noissa ohjeissa (ylempänä) mainitaan että 5-6 ateriaa päivässä mutta ei sitten lisävälipaloista puhuta sen enempiä. Tuossa on siis aamiainen - lounas - välipala - illallinen - iltapala.
Coe
Mustakin ne on pahoja, jää laittamatta. Aina homehtuu rasia jääkaappiin, joten en enää osta. Siinä kai ajatellaan kolesteroleja ja muita, sydänystävällistähän sen rasva tietysti olisi hyvä olla, mutta.. En yleensä laita vaalealle leivälle rasvaa ollenkaan, ruisleivälle sit 60 Oivariinia vähän jos ei ole kinkkua. Siitä sain sit neuvolassa ohjeistuksen laittaa joka lievälle kevytleviä tms kasvirasvaa, ja jättää oivariini kokonaan pois. Mutta kun se maistuu niin kökölle, että mielummin syön kokonaan ilman rasvaa, ja käytän sitten sämpylänteossa rasvana kasvirasvaa. Ja se sipaisu tarkoittaa kuulema läpinäkyvää kerrosta leivän päällä, eli ihan pikkiriikkisen vain.
Mulla päivän lämpimät ateriat jää yhteen, ja se on ihan sallittavaa, kunhan syö sitten toisen aterian tilalla ruisleipää tai muuta kuitupitoista reilummin. Sekin vain tahtoo jäädä.. Enkä muutenkaan osaa syödä noin niinkuin tuokin linkin lista kertoi, vaan lasken mielummin päivän mittaan syömiseni pisteinä, mulle kun nuo paikkareiden pisteet on tutumpia kun kalorit (aivopesty =) ) Ja hyvin toimii niinkin, sokeri on pysynyt hyvänä edellisissä raskauksissa ja painonnousukin oli viimeksi kohtuullinen. Nyt taas koitan laskea syömiseni, mutta ei meinaa onnistua, mieliteot ja nälkä kun vaivaavat.. Mutta se oli siis pääasia että syö tasaisesti pitkin päivää niin että illalla on 1800kcal käytetty, jos tuntuu paremmalle olla päivä yhdellä lämpimällä aterialla, niin saa olla, ja jos haluaa 2 lämmintä ruokaa aamupalan lisäksi, niin hyvin käy sekin.
Painonvartijoiden nettisivuilla on muuten ollut paljon kevyitä ja hyviä ruokaohjeita, sieltä sain paljon ruokaohjeita edellisiä odottaessani, ja musta ne on raskaana olevalle naiselle hyviä, sisältävät kuituja ja kasviksia hyvin ja ovat vähärasvaisia jne. Niitä suosittelen vilkaisemaan www.painonvartijat.fi ja kirjastoista saa heidän reseptikirjoja kans, niistäkin olen löytänyt paljon ohjeita! Ei ole tarkoitus mainostaa, sori! Mutta itse olen saanut nuista ohjeista paljon apua.
Hinpu
Hinpu
Olen noudattanut tuota 1800kcal ruokavaliota, jonka sain naistenkliniikalta. Siellä sanoin kans ravitsemusterapeutille, että dietti on koko aikaista syömistä ja etten ole välipaloja juurikaan suuhuni pistänyt. Siellä mielipide oli se ettei välipalat ole tarpeellisia, mutta jos ruokailujen väli venyy liikaa olisi hyvä syödä vaikka niukka hiilihydraattinen hedelmä tai jotain vastaavaa. Sanoi myös, että jos elimistö joutuu liian pitkään paastoon ilman ravintoa, niin sekin voi nostaa sokeriarvoja, koska keho ottaa käyttöön omat hiilari varastot.
Että sellaista.
Painon suhteen tuo dietti on ollut tietysti ihan jees juttu, nyt rv 29+4 kertynyt onneksi vain 5 kg.
Mä löysin margariinien tilalle Valion aamupala sulatejuustoviipaleet, ne muoviin yksittäinpakatut.
Niistä on tullut tänä vuonna se uutuus, vihreä paketti, olikohan 3 vai 5% rasvaa.
Nimensä mukaisesti raikkaan makuista
Päättelen siis että voi syödä jotain välipalaa jos nälkä tulee.
Noudatin itse vähähiilarista ruokavaliota monta vuotta ennen ekaa raskautta, kun laihdutin 35 kg ja sitten pidin painoa yllä sen jälkeen. Siinä juurtui hyvin päähän se, mitä tulee välttää: vehnät, sokerit, peruna. Tuolta pohjalta ihmetyttääkin ttä noissa ohjeissa saa syödä päivittäin pullansiivun jos huvittaa... tosi " vähähiilarista" !
Kun joku (unohtui nimimerkki, oliko klm?) tuossa sanoi että vähähiilihydraattinen välipala, niin minä automaattisesti ajattelin jotain vihreitä papuja tai kananmunaa, mutta taitaa ravintoterapeuteille se tarkottaa vaikkapa omenaa :) Eli " ei-herkkua" .
KASVIRASVOISTA VIELÄ: Omalta kohdalta - mä pysyttelen siinä Oivariinissa hyvillä mielin! Kyllä ihminen rasvojakin tarvitsee, ja tuohon ruokavalioon ei kyllä kuulu mitään rasvoja missään muualla kuin liha-annoksena ja sitten leivän päällä. Ylipainoakaan ei ole (tai siis ennen raskautta ei ollut) niin mitä tuota turhia vahtaamaan :) Yritän vaan siis tässä ehkäistä tulevaa, lihon näet kyllä herkästi kun ihan normaalisti hiilareita syön.
Coe
Ihminen tosiaan tarvitsee rasvaa, mutta ainoastaan pehmeää rasvaa. Oivariinista sitä ei saa. Onkos teidän mielestä vihreä Keiju pahaa? Itse käytän sitä leivontaan sekä leivän päälle. Siitä saa niitä hyviä rasvahappoja. Ja mun mielestä se on hyvää. En itsekään kauheasti tykkää niistä ihan kaikista kevyimmistä margariineista. Tosin syönkin leipää vaan aamulla ja käytän siten myös margariinia vain aamuisin.
Välipaloista: Siis hedelmiä ja kasviksia saa syödä päivässä ihan niin paljon kuin jaksaa. (ei tietenkään banaania ym. kaloripitoisia hedelmiä, mutta esim. mandariineja, porkkanoita, kurkkusiivuja ym. ) Niitä nyt voi popsia vaikka koko ajan. Tietysti ihan hampaiden kannalta on hyvä syödä max. 6 kertaa päivässä.
Tytteli-83
Silloin oli suositeltu energiamäärä 1800kcal vuorikausi. Ja aterioiden välillä välipalat. Eli aamupala välipala ruoka välipala ruoka välipala ja iltapala. Tuntui ihan jatkuvalle syömiselle tuo tahti, eikä kyllä ihan tullut noudatettua...
Tän raskauden alussa sain varuilta suosituksen noudattaa taas tuota 1800kcal vrk määrää, mutta ei onneksi ollutkaan raskausdiabetestä. Hyvä olis munkin rajottaa kyllä syömisiäni, meinaa paino nousta ihan liian paljon =(
Esimerkkilistakin päsiän syömisistä oli, mutta en sitä enää löydä. Tuo 1800kcal perusravintoa (ei rasvaa, sokeria ja suolaa) oli se tärkein ja pääohje minkä sain.
Hinpu 21+3