Italialainen ilta ystäville, mitä tarjolle?
Kommentit (17)
Alkuun melonia ja parman kinkkua + caprese
Pääruoaksi Vitello tonnato (googlaa resepti)
Jälkkäriksi vaniljapannacotta limoncello mustikka kastikkeella http://sillasipuli.blogspot.fi/2010/04/vaniljainen-panna-cotta-limoncello.html
Juomana tietysti hyvä italialainen punkku
Riippuu nyt vähän kuinka rento tai hieno illasta olisi tarkoitus tulla. Rennoimmillaan se tarkoittaisi pizzaa, Peroni-olutta ja joitain italialaisille tyypillisiä juomia, alkuun vaikka Bellini ja ruon jälkeen Limoncelloa.
Sitten semmoinen välivaihtoehto olisi joku alkupala, rennohko pääruoka ja jälkkäri. Alkuun voisin laittaa vaikka jotain hyvää italialaista leikkelettä, jonka päälle parmesania, sitruunan mehua, oliiviöljyä, rucolaa. Hyvää leipää kaveriksi ja viiniä. Pääruoaksi laittaisin vaikka jonkun pastaruoan tai risoton, ehkä pitkään haudutettua ragú-kastiketta tai vaikka parsarisoton jonka päälle kylmäsavulohi"ruusukkeet". Jälkkäriksi vaikka sitruunasorbettia tai tiramisúa.
Jos oikein hienoksi pitäisi alkaa, niin sitten koko setti eli alkupalat, ensimmäinen ruokalaji, toinen ruokalaji, jälkiruoka. Tähän tuskin jaksaisin ryhtyä kun en halua viettää keittiössä koko aikaa. Mutta jos pitäisi niin alkuun vaikka leikkele- ja juustolautanen jolla myös hedelmiä. Ensimmäiseksi ruokalajiksi klassisesti tulee joko pasta, keitto tai risotto. Voisin laittaa jonkun kevyen pastan, esim. itsetehdyllä pesto genovese kastikkeella. Pääruoaksi sitten jotain lihaa ja kasviksia. Vaikka sitruunaisia leivitettyjä broilerinfileitä ja chilipaistettua parsakaalia. Jälkkäriksi vaikka italialaista jäätelöä.
[quote author="Vierailija" time="25.08.2015 klo 13:38"]
Hyvää italialaista viiniä
[/quote]Amarone
makaroonia ja jauhelihakastiketta. tai sitten pitsaa.
Jos muuten sitä pizzaa haluaa laittaa, kannattaa tehdä se oikein kunnolla. Kirjassa "pizza paradiso" löytyy erittäin hyvät ohjeet miten saa kotioloissakin sellaisen todella hyvän pohjan ja aidot maut. Ei muuten ole sitten mitään pikaruokaa, esim. nostatetaan hitaasti pari-kolme tuntia taikinaa jne.
[quote author="Vierailija" time="25.08.2015 klo 13:46"]Lasagnea.
[/quote]
Ja tämän kanssa hyvä italialainen salaatti ja jälkiruoaksi hyvä kahvi ja italialaista jäätelöä.
Fetasalaattia ja taustalle Julio Iglesias laulamaan ihania chansoneja. Ja sitten ihan tosissaan: unohda ainaiset pastat ja pizzat. Mene pohjoiseen eli hanki oikean risoton ohje ja väkerrä sellainen alkuruoaksi. Kun siinä on riittävästi voita ja kermaa, pääruoaksi riittää hyvin yksinkertainen grillattu liha.
[quote author="Vierailija" time="25.08.2015 klo 13:45"]
makaroonia ja jauhelihakastiketta. tai sitten pitsaa.
[/quote]
Tuo makaroni ja jauhelihakastike on jännä stereotyyppi, sikseen että ei ole italiassa kovin yleistä syödä tuota yhdistelmää. Kyllä siellä on varsinkin pohjoisessa lihapohjaisia ragú-kastikereseptejä, mutta koska pasta on perinteisesti alkuruoka / ensimmäinen ruokalaji, useimmat pastan lisäkkeet on varsin kevyitä ja kasvispitoisia.
[quote author="Vierailija" time="25.08.2015 klo 13:50"]
Fetasalaattia ja taustalle Julio Iglesias laulamaan ihania chansoneja. Ja sitten ihan tosissaan: unohda ainaiset pastat ja pizzat. Mene pohjoiseen eli hanki oikean risoton ohje ja väkerrä sellainen alkuruoaksi. Kun siinä on riittävästi voita ja kermaa, pääruoaksi riittää hyvin yksinkertainen grillattu liha.
[/quote]
Tuo on vähän makuasia mistä tykkää. Itse esimerkiksi en ole ollenkaan risotto- enkä muutenkaan pohjoisen Italian ruoan ystävä. Liian tukevia ne ruoat minulle. Kyllä niistä pastoista ja pizzoista ja etelämmän ruoistakin löytyy hyviä, mutta ne kannattaa kyllä sitten tehdä jonkun perinteisen ohjeen mukaan eikä "suomiversiona", jos kerran italialaista iltaa haluaa viettää.
Jälkkärinä Italiassa on usein hedelmä. Mahdollisen tuhdimman jälkkärin jälkkäriksi siis voisi sopia omenat ja päärynät, joita napostella.
Mun menu:
- ensin aperitivoja proseccon tai vaikka näin helteellä Aperolin kanssa - bruschettoja eri täytteillä - kananmaksapate, tomaatti/sipuli/basilika, munakoisohässäkkä, tapenade, grillattu paprika
- varsinaisen alkuruuan jättäisin pois
- primi: kanttarellirisotto (tai herkkutatti-)
- secondo: näin kesällä vitello tonnatoa, syksymmällä joku ihana pataruoka kuten ossobuco tai villisian- tai karitsanpotkapata. Niissä on itsessään kasviksia joten ei mitään lisukkeita tarvita
- jälkkäriksi sitruunasorbettia ja pieniä munkkeja jotka on liotettu limoncellossa tai hedelmiä
Tämäntyylisiä menuja meillä...
Tiramisua jälkkäriksi!