Helpot, kananmunattomat reseptit
Meillä kaks lasta kananmunalle allergisia ja alkaa olla mun reseptit ja kekseliäisyys käytetty. Lapset ei onneksi ole muille ruoka-aineille allergisia.
Tietääkö joku, miten kananmunan vois esim. murotaikinassa korvata? Olen jättänyt kokonaan pois, pikkuleivissä ei niin haittaa, mutta piirakassa huomaa, että ei kohoa niin.
Olisin kiitollinen, jos saisin jotain toimivia, kohtuu tavallisista aineista tehtäviä leivontaohjeita. Surffaamallakin löytäs varmasti, mutta täältä vois nyt saada ihmisten lemppariohjeita.
Monesti ohjeet vielä on semmosia, että maidoton, munaton, gluteeniton on kaikki ämpätty samaan. Tämmösiä leivonnaisia lapset joutuis syömään juhlissakin, joihin osallistutaan. Monesti otan omia leivonnaisia lapsille, koska esim gluteeniton on tottumattomalle monesti melko kummallisen makuista. Ymmärrän kyllä, että juhlan järjestäjän on helpompi yrittää tehdä kaikille allergisille yhteistä evästä.
Kommentit (7)
125 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
1 kananmuna tai 1 dl hilloa
2½ dl Myllyn Paras Karkeita Vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
Murotaikina sopii hyvin PIIRAKKAPOHJAKSI (piirakkavuoka halkaisija 26-28 cm):
Levitä murotaikina ohuelti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Täytä ohut piirakkapohja marjoilla tai hedelmäpaloilla (ja maustetulla rahkamunaseoksella tai muruseoksella). Paista 200-asteisen uunin alaosassa 25-40 min. Voit myös paistaa torttupohjan kypsäksi ilman täytettä ja täyttää sen vasta jäähtyneenä esim. marjoilla tai hedelmillä ja kermavaahdolla tai jäätelöllä.
Murotaikinasta valmistat maukkaita PIKKULEIPIÄ:
Lisää taikinaan 1 dl joko kookoshiutaleita, suklaa- tai mantelirouhetta tai mausta taikina lempimausteellasi (esim. inkivääri tai minttu). Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.
tässä ohjeessa (myllyn paras) lukijakommenttina oli siis, että munan voi korvata 1 desilitralla hilloa.
Pohjaan:
2dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa + 1 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
2 dl piimää
2 dl pullomargariinia, sulatettua margariinia tai ruokaöljyä
Lisäksi reilusti pieniä omenakuutioita
Pinnalle:
2 dl pullomargariinia
3 dl fariinisokeria
2dl kauraleseitä
4 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
* Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, lisää joukkoon piimä ja rasva. Sekoita vain sen sen verran että ainekset tasoittuvat, Levitä leivinpellille leivinpaperin päälle.
* Ripottele päälle omenakuutiot
* Sekoita rasvaan muuta pinnalle tulevat aineet. Ripottele seos omenakuutioiden päälle
* Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin. 20 minuuttia
Käytä munan tilalla kuohukermaa taikinoissa joissa rasva ja sokeri vatkataan ensin ja sitten pitäisi lisätä muna,
niin laitatkin 1 dl kuohukermaa (muna vastaa tilavuudeltaan ehkä puolta desiä,
joten jos kaksi munaa niin tuo desi kermaa riittää ihan hyvin).
Mitään sokerikakkutaikinaa näin ei voi tehdä, mutta aika monia piirakoita, muffinsseja ja pikkuleipiä voi. Esim. mokkapalat onnistuvat melkein paremmin näin.
3 kkp sokeria
3 kkp piimää
1 kkp sulaa margariiniä
5 kkp vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
(rusinoita, jos haluaa)
Sekoitetaan järjestyksessä, (kuivat aineet keskenään)
175 astetta, reilu tunti
Täytekakku:
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=2543&rname=mansikkap…
Muffinit (joissa vaihtoehto sekä gluteenittomille että muille):
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3796&rname=mausteise…
Piimäkakku
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3840&rname=helppo_pi…
Marja-kinuskiunelma:
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3032&rname=rapea_mar…
Tätä voi tietysti tehdä muulloinkin kuin vain jouluna. ;)
Jouluntuoksuinen banaanikakku:
2,5 dl sokeria
175 g sulatettua margariinia tai voita
1 prk kermaviiliä
2-3 kypsää banaania soseutettuna
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
Rengasvuoka 2,2 l
Sulata voi tai margariini ja jäähdytä. Sekoita kuivat aineet (jauhot, sooda, leivinjauhe ja mausteet) keskenään. Sekoita muut aineet puuharukalla ohjeen mukaisessa järjestyksessä keskenään, lisää lopuksi kuivat aineet.
Kaada taikina (voideltuun, korppujauhotettuun) vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla n. 1 tunti.
Eevan kakku (1 kahvikuppi = n. 1,5dl)
Sekoita keskenään:
2 kahvikuppia sokeria,
2 kahvikuppia maitoa, kermaa tai kahvia
1 kahvikuppi voisulaa (150g)
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan:
1 tl leivinjauhetta,
1 tl soodaa,
4 kahvikuppia venhäjauhoja.
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle.
Päälle esim. mustikoita, puolukoita, omenasosetta tai omenasiivuja...
-halutessaan voi vielä tämän päälle laittaa kaurahiutaleista, sokerista, vanilliinisokerista ja sulatetusta margariinista tehdyn muruseoksen
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia
Jos haluat mokkapaloja, lisäät taikinaan ruokalusikallisen tai pari kaakaojauhetta ja teet paistetun pohjan päälle seuraavanlaisen kuorrutuksen:
n. 4 dl tomusokeria
2rkl kaakaojauhetta
5 rkl sulatettua margariinia tai voita
5 rkl kahvia
2 tl vaniljasokeria
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja kaada vähän jäähtyneen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle suklaarouhetta, nonparelleja tai kookoshiutaleita.
Jos haluaa paksun piirakan niin puolitoistakertainen annos