Äidinmaidon säilyvyys
Hei!
Minulla on pakastimessa melko paljon äidinmaitoa, jota ei sitten tarvinnutkaan eikä vauva edes pullosta osannut juoda. Nyt olen keitellyt siihen puuroa. Kuinka kauan äidinmaito säilyy pakastimessa niin hyvänä, että siitä voi turvallisin mielin tehdä ruokia? Joko lokakuussa lypsetty maito on vanhentunutta?
Kommentit (4)
mutta meillä käytettiin viimeiset maidot puoli vuotta vanhoina (kaappipakastimen perältä) ja juuri puurossa (eli keitettynä). Keittäminen toki tuhoaa maidosta vasta-aineita ym. hyödyllistä, mutta ei sinällään muuten ole haitallista.
Tuosta imetystukilistan tekstistä voisin vaan ihmetellä kenen jääkaappi on 0-4 asteinen??? Eli normaalissa jääkaappilämpötilassa maito ei säily kuin pari vuorokautta. Nenä on aika hyvä indikaattori.
Suomalaisten jääkaapit kuulemma ovatkin aivan liian lämpimiä ;)
Monissa isommissa jääkaappipakastinyhdistelmissä on erillinen lihakalalokero, jonka lämpötila on +1 - +2 astetta. Se sopii erinomaisesti äidinmaidon säilyttämiseen. Monissa jääkaapeissa on myös mahdollisuus säätää sisälämpötilaa +2 asteesta ylöspäin. Tällöin tavoitelämpötila on yleensä jääkaapin kylmimmällä hyllyllä (kannattaa selvittää mikä se on; voi olla ylin tai puolivälissä, vaihtelee malleittain).
Kun jääkaapin lämpötila on korkeampi kuin +4 astetta, tuore äidinmaito tietystikin säilyy lyhyemmän aikaa, aivan kuten sanoitkin.
Voin siis hyvillä mielin keitellä äidinmaitopuuroja vielä pari kuukautta. Hyvä, ettei tarvitse heittää lypsettyjä maitoja viemäriin!
Imetystukilistan kotisivuilla lukee näin (suora lainaus):
" Äidinmaito pitäisi säilöä heti pumppauksen jälkeen joko jääkaappiin tai pakkaseen. Huomioitavaa on että jääkaappikylmään äidinmaitoon ei saa kaataa joukkoon lämmintä, juuri lypsettyä maitoa, vaan ne pitää säilöä erillään. Maito voidaan pakastaa erilaisissa pakasteastioissa tai pusseissa. Kaupan on myös pullopusseja, joita voidaan käyttää kertakäyttötuttipullossa.
Jääkaapissa maito kannattaa säilyttää tiiviissä kannellisessa astiassa. Huoneenlämmössä alle (25?C) maito ei säily pitkään, vain 6-10 tuntia. ( 1. s.129 ) Jääkaapissa ( 0-4?C) maito säilyy jopa 8 päivää (1. s.129). Kätevintä maito on säilyttää pakastimessa. Pakastinlokerossa maito säilyy 3-4kk. Arkkupakastimessa, jossa lämpötila on jatkuvasti alle -19?C maito säilyy puoli vuotta ja jopa pitempäänkin. Kun äidinmaitoa luovutetaan, ovat suositeltavat säilytysrajat tiukemmat, asiasta kannattaa kysellä lähimmästä äidinmaitokeskuksesta.
Kun maitoa otetaan käyttöön pakkasesta, sitä ei saisi jättää huoneenlämpöön sulamaan. Parhaiten maidon saa sulatettua siten, että pakastettu maitopussi laitetaan juoksevan veden alle, jota lämmitetään pikkuhiljaa. Maitoa ei saisi keittää eikä sulattaa mikroaaltouunissa. Kerran sulatettua maitoa ei saa uudelleen pakastaa.
Pakastetun ja säilötyn maidon haju on usein erilainen kuin tuoreessa maidossa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maito olisi pilalla."