Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Rintamaidon säilyvyys pakastimessa

05.06.2007 |

Hei! Mitenkähän se on, kun äidinmaitohan säilyy pakastimessa 3kk, niin meneekö se sen jälkeen pilalle vai voiko myöhemin käyttää esim. soseissa ja puuroissa? Mulla on paljon maitoa pakastimessa ja ne on jääneet käyttämättä, kun vauva ei huoli pulloa.

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
05.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuotteen, oli se mitä tahansa, säilyvyys pakastimessa riippuu sen rasvaisuudesta. Esim. rasvainen kalakaan ei säily pakastimessa kuin sen 3 kk, tai niin ainakin suositellaan. Äidinmaitohan on tunnetusti aika rasvaista tavaraa ja siksi niin huono säilyvyys.



Itse en uskalla laittaa " vanhentuneita" maitoja mihinkään, vaan siinä vaiheessa kun alan kiinteitä syöttää lypsän tuoretta...

Vierailija
2/9 |
05.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paljon on säilyvyys kiinni siitäkin miten ne on pakastettu (ovatko ilmatiiviisti vai eivät) ja millainen pakastin on. Mulla osa maidoista on pakastettu jääpalarasioissa ja siitä siirretty pussiin/purkkiin. Näitä en paljon yli 3 kk käytä. Mutta osa on pakastettu jääpalapusseihin ja ovat siis ilmatiiviisti erissä, jotka ovat pienen kokonsa ansiosta jäätyneet nopeasti. Uskon että hyvin säilyvät yli 3kk kun ovat vielä aivan pakastimen perällä. Ja meillä pakastimen lämpötilakin taitaa olla kylmempi kuin -18 C. Arkkupakastimessahan myös säilyvät paremmin kuin kaapissa, joka lämpeää enemmän aina kun ovi avataan. Ennen käyttöä sulatan maidon erilliseen astiaan ja ihan tuoksun ja ulkonäön perusteella varmaan arvioin uskallanko käyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
05.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laitan tähän nyt lainauksen tuolta imetystukilistalta:



Äidinmaidon säilytys



Äidinmaito pitäisi säilöä heti pumppauksen jälkeen joko jääkaappiin tai pakkaseen. Huomioitavaa on että jääkaappikylmään äidinmaitoon ei saa kaataa joukkoon lämmintä, juuri lypsettyä maitoa, vaan ne pitää säilöä erillään. Maito voidaan pakastaa erilaisissa pakasteastioissa tai pusseissa. Kaupan on myös pullopusseja, joita voidaan käyttää kertakäyttötuttipullossa.



Jääkaapissa maito kannattaa säilyttää tiiviissä kannellisessa astiassa. Huoneenlämmössä alle (25?C) maito ei säily pitkään, vain 6-10 tuntia. ( 1. s.129 ) Jääkaapissa ( 0-4?C) maito säilyy jopa 8 päivää (1. s.129). Kätevintä maito on säilyttää pakastimessa. Pakastinlokerossa maito säilyy 3-4kk. Arkkupakastimessa, jossa lämpötila on jatkuvasti alle -19?C maito säilyy puoli vuotta ja jopa pitempäänkin. Kun äidinmaitoa luovutetaan, ovat suositeltavat säilytysrajat tiukemmat, asiasta kannattaa kysellä lähimmästä äidinmaitokeskuksesta.



Kun maitoa otetaan käyttöön pakkasesta, sitä ei saisi jättää huoneenlämpöön sulamaan. Parhaiten maidon saa sulatettua siten, että pakastettu maitopussi laitetaan juoksevan veden alle, jota lämmitetään pikkuhiljaa. Maitoa ei saisi keittää eikä sulattaa mikroaaltouunissa. Kerran sulatettua maitoa ei saa uudelleen pakastaa.



Pakastetun ja säilötyn maidon haju on usein erilainen kuin tuoreessa maidossa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maito olisi pilalla.



Tossa vielä linkki kyseiselle sivulle..tietoa löytyy vähän joka kyskään imetyksestä ja maidosta..=) http://www.imetystukilista.net/faq/faq.php



Hyvää kesää!



t. poppis

Vierailija
4/9 |
05.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli harvallapa on jääkaappi alle neljäasteinen! Tätä meille korostettiin sairaalassa kun tavallisessa jääkaappilämpötilassa säilyvyys on vain 2-4 pv, ei missään nimessä viikkoakaan.

Vierailija
5/9 |
05.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Imetystukilistalla mainittiin, että " Huomioitavaa on että jääkaappikylmään äidinmaitoon ei saa kaataa joukkoon lämmintä, juuri lypsettyä maitoa, vaan ne pitää säilöä erillään" .

Voiko kuitenkin tehdä niin, että esim. tänään lypsää satsin ja huomenna toisen ja jäähdyttää molemmat jääkaapissa ja sitten yhdistää ne ja pakastaa? Kun en itse haluaisi lypsää kerralla niin suuria määriä ja sitten tuntuu hölmöltä pakastaa 50 milliä yhdessä rasiassa.

Onko muuten mitään arviota siitä paljonko vauva mahtaa maitoa yhdellä kerralla syödä? Tietysti kaikki vauvat ovat erilaisia syömisen suhteen, mutta olisi kiva tietää edes suunnilleen paljonko yhteen rasiaan kannattaa maitoa pakastaa. Ettei sitten tarvitse sulattaa kolmea rasiaa kerralla, kun vauvalla on nälkä.

Vierailija
6/9 |
05.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

[color=maroon]Nyt vauvamme 4kk syö aikalailla putelin verran eli 200ml. Tosin Kossi ei oo pienimmästä päästä, 9 kiloo elämän iloo jo on :) Pienempänä riitti jotain reilu 100 milliä, ikää en muista. Ja kuten sanoit yksilöllistä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
07.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen ollut äidinmaidonluovuttajana ja säännöt oli seuraavat; Maito täytyy pakastaa vuorokauden sisään ja säilyy 3kk. (jääkaapissa 2vrk) Yhden vuorokauden aikana kerätään maitoa pienissä erissä eri astioihin ja yhdistetään lopuksi jäähtyneinä. Jokainen maito jäähdytettiin kylmävesiastiassa pikaisesti ja heti jääkaappiin. Tiukat oli säännöt, eli kotioloissa ei varmasti ole noin tarkkaa. Eniten jäi mietityttämään tuo jopa 10 tunnin säilyvyys huoneenlämmössä?! Nimittäin itse luulin sairaalasta saaman tiedon perusteella, että säilyisi vain max4tuntia... Onko asiasta jollain faktaa tietoa?

Vierailija
8/9 |
07.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meidän nelikuinen, noin 6 kg, syö kerralla noin 150 ml. Ohjeellinen laskukaava kertasyöttömäärälle on 0,25*vauvan paino grammoina/syöttökertojen määrä vuorokaudessa. Kerroin alussa voi olla myös pienempi eli 0,2. Eli täysimetetyt alle 6kk vauvat syövät vuorokaudessa 20-25% painostaan.



Ja en minäkään säilyttäisi lypsettyä maitoa huoneenlämmössä lainkaan. Aina heti laitan jääkaappiin ja pienet erät tosiaan yhdistän kylminä ennen pakastusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
09.06.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sairaalan ohjeet maidonluovuttajille ovat lähes poikkeuksetta tiukemmat kuin mitä kotikäyttöön lypsetyn maidon ohjeet. Tämä johtuu siitä, että luovutusmaitoa annetaan paljon keskosille ja sairaina syntyneille, kun taas kotona pumpattu maito annetaan lähes poikkeuksetta sille omalle, terveelle vauvalle.

USA:ssa, kun äidit joutuvat lähtemään aikaisemmin töihin kuin täällä Suomessa, on pumppauskulttuuri ihan erilainen kuin meillä. Siellä on myös tutkittu maidon säilymistä enemmän. Näiden tutkimusten mukaan tuoreena pakastettu äidinmaito säilyy jääkaapissa (lämpötila 0-4 astetta) n. viikon (jos lämpötila korkeampi, säilyvyys on lyhyempi), jääkaapin sisällä olevassa pakastelokerossa pari viikkoa, jenkkikaapin pakastinosassa 3-4 kuukautta ja arkku- tai kaappipakastimessa (lämpötila vähintään -18 astetta) ainakin 6kk.

Äiti_1978:


Eniten jäi mietityttämään tuo jopa 10 tunnin säilyvyys huoneenlämmössä?! Nimittäin itse luulin sairaalasta saaman tiedon perusteella, että säilyisi vain max4tuntia... Onko asiasta jollain faktaa tietoa?

Tutkimuksen (Barger and Pull 1987) mukaan tuore äidinmaito säilyy huoneenlämmössä (19-22 astetta) 10 tuntia. Jos lämpötila on korkeampi (25 astetta), säilyvyys on 4-6 tuntia (Hamosh 1996, Pittard 1985)

Sulatettu äidinmaito pitäisi säilyttää jääkaapissa ja käyttää vuorokauden kuluessa sulatuksesta. Erään norjalaisen tutkimuksen mukaan kertaalleen sulatettu, lämmitetty, jäähdytetty ja uudelleenlämmitetty äidinmaito tarjosi erittäin huonon kasvualustan bakteereille verrattuna saman käsittelyn saaneeseen lehmänmaitoon. Itse asiassa uudelleenlämmitetyssä äidinmaidossa oli vähemmän bakteereja kuin ekan kerran lämmitetyssä maitosatsissa! Mutta uudelleenlämmitystä ei kuitenkaan suositella :)

Aika hyvä pakastuskoko on n. 60-100ml. Annoksen sulattamiseen (vesihauteessa tai kraanan alla) ei mene kauan, jos sitä tarvitsee lisää, ja toisekseen, jos vauvalla ei olekaan kova nälkä, ei niin hirveästi haittaa, jos maitoa jää juomatta, kun poisheitettävä määrä on pieni.