Onko keskiluokka täysin hylännyt joulukinkun?
Vaihdeltiin joulukuulumisia juuri kaveriporukan kanssa ja yksikään ei ollut syönyt kinkkua jouluna.
Oli ollut kaloja, äyriäisiä, poroa, hirveä, riistalintuja ja jopa kalkkunaa, mutta kinkkua ei kenenkään pöydässä ollut ollut.
Onko kinkku nykyään enemmän työväenluokan juttu ja keskiluokka valitsee pöytäänsä sitten muuta? Ehkä terveellisempää, ja vähemmän arkiselta tuntuvaa?
Kommentit (43)
Sanoisin että kyllä se on harvinaisemmaksi muuttumassa. Kinkku koetaan arkiruoaksi ja myös moni välttelee tehokasvatettua punaista lihaa. On terveyssyitä ja eettisiä syitä.
Viljaporsas ei tosiaan ole mitään hienoa ruokaa vaan halpaa bulkkiruokaa, jolla on pidetty rahvasta hengissä ja koulutettu heitä sietämään viljoja eli rehua.
Mitä noihin muihin ruokiin tulee niin en söisi yhtään sen enempää kuin porsastakaan, mutta keskiluokkaa harvemmin kiinnostaa kehon ja mielen hyvinvointi, heillä on elämissään muut agendat.
Onhan kinkku todella työväenluokkainen ruoka ja ymmärrettävästi jouluna moni keskiluokkainen haluaa parempaa. Meillä kalat ja äyriäiset olivat pääosassa ja lisäksi oli poroa, karitsaa ja pateita mutta ei kinkkua. Ei myöskään ollut laatikoita. Yhtenäiskulttuuri on heikentynyt ja ihmiset valitsevat joulupöytäänsä niitä ruokia, joita oikeasti haluavat syödä.
Meidän keskiluokkaisessa perheessä joulukinkku on pöydässä. Vuosi vuodelta kinkun koko on pienentynyt. Yksi perheessä pitää kinkusta erityisesti.
Meillä on vielä kaksi kinkkua pakkasessa paistamattomana. Yksi syötiin jo itsenäisyyspäivänä, toinen nyt jouluna. Nuo kaksi sitten joskus.
On meillä riistaakin pakkasessa. Kalaa ja äyriäisiä ei ole kun on allergisia ruokakunnassa. Kalkkunaan ei olla vielä tutustuttu.
Me jätettiin kinkku pois jo 30 vuotta sitten. Muut herkut aina perheelle kelpasi paremmin, ehkä meikäkin se kinkku tuntui arkiselta.
Nykyään paistetaan jouluna yleensä poron fileetä, mutta on meillä myös riekkoa ja kyyhkyä ollut.
Kalapöytä on kattava ja joulun tärkein juttu.
Vierailija kirjoitti:
Sanoisin että kyllä se on harvinaisemmaksi muuttumassa. Kinkku koetaan arkiruoaksi ja myös moni välttelee tehokasvatettua punaista lihaa. On terveyssyitä ja eettisiä syitä.
Hipstereillä ehkä.
Vierailija kirjoitti:
Sanoisin että kyllä se on harvinaisemmaksi muuttumassa. Kinkku koetaan arkiruoaksi ja myös moni välttelee tehokasvatettua punaista lihaa. On terveyssyitä ja eettisiä syitä.
Kinkkua saa myös luomuna tai pientuottajien kasvattamina. Itse valitaan viljaruokittu luomu pientuottajalta. Hintakin on sen mukainen.
Se vaan on hyvätuloiselle liian halpaa. Karitsan ulkofile ruistaikinaan kuorrutettuna on paljon hienompaa.
Ehdottomasti on kinkun syöminen vähentynyt. Kinkkujen koot ovat myös kutistuneet niissä perheissä joissa niitä tarjotaan.
Kaupunkilainen keskiluokka ei enää kinkkua samalla tavalla syö, vaan juhlapöytään halutaan jotain arvokkaampaa, vähemmän arkista.
Maalla sitten on eri jutut varmasti, siellä on ihmisillä arkkupakastimia jotka ovat pullollaan lihaa. Kaupunkilainen maksaa siitä porofileestään 100€/kg.
Vierailija kirjoitti:
Meillä on vielä kaksi kinkkua pakkasessa paistamattomana. Yksi syötiin jo itsenäisyyspäivänä, toinen nyt jouluna. Nuo kaksi sitten joskus.
On meillä riistaakin pakkasessa. Kalaa ja äyriäisiä ei ole kun on allergisia ruokakunnassa. Kalkkunaan ei olla vielä tutustuttu.
Tuo kalojen syönti on kyllä typeristä typerintä, mitä ihminen voi itselleen tehdä. Kalat ja sammakkoeläimet ovat erittäin alkeellisia otuksia ja sekoittavat ihmisenkin kehon funktiot täydellisesti. Muutaman sukupolven kun kiskoo kaloja, tai esim. liskoeläimiä, niin siinä on suvusta ihmisyys kaukana sen jälkeen.
Ihmisen ruokavaliota ovat kasvikset, pähkinät ja hedelmät.
En minä nyt tiedä, mitä luokkaa edustan, mutta meilläkin oli vain muutama kinkkusiivu lapsille. Aikuiset eivät halunneet kinkkua.
Me syömme normaalisti kinkkua. Nam!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sanoisin että kyllä se on harvinaisemmaksi muuttumassa. Kinkku koetaan arkiruoaksi ja myös moni välttelee tehokasvatettua punaista lihaa. On terveyssyitä ja eettisiä syitä.
Kinkkua saa myös luomuna tai pientuottajien kasvattamina. Itse valitaan viljaruokittu luomu pientuottajalta. Hintakin on sen mukainen.
Mitä extraa se luomu tuo?
Vihervasemmistolainen muslimiagenda pyrkii syrjäyttämään possunlihan suomalaisten ruokalautasilta, mutta meidän perheen kohdalla se ei ainakaan onnistu!
Vierailija kirjoitti:
No meillä sitä hirveä on pakkanen täynnä ja syödään sitä ihan arkena. Meillä ainakin laitettiin melkein 10 kilon kinkku uuniin. Meillä tulis itku jos joku hirveä jouluna tyrkyttäs.
No teillähän sitten toimitaan juuri niin kuin ap pohtii. Ainekset vain ovat erit.
Suurimmalle osalle hirvi on harvinaisempaa ja kinkku ihan arkista ruokaa, jota sotketaan hernekeiton sekaan ja siivutetaan leivän päälle. Ei sitä juhlana sitten viitsi tarjota.
Jos mulle joku lykkäisi kinkkua jouluna eteen niin olisin kyllä pettynyt.
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti on kinkun syöminen vähentynyt. Kinkkujen koot ovat myös kutistuneet niissä perheissä joissa niitä tarjotaan.
Kaupunkilainen keskiluokka ei enää kinkkua samalla tavalla syö, vaan juhlapöytään halutaan jotain arvokkaampaa, vähemmän arkista.
Maalla sitten on eri jutut varmasti, siellä on ihmisillä arkkupakastimia jotka ovat pullollaan lihaa. Kaupunkilainen maksaa siitä porofileestään 100€/kg.
Vaikka liha on kallista, se ei ole hyvää ruokaa. Se että joku asia prosessoidaan pitkälle kehon ulkopuolella ei tee siitä ihmiskeholle soveltuvaa ravintoa, oikeastaan jopa päin vastoin. Yksinkertaiset komponentit ja raaka-aineet mahdollistavat tehokkaamman synteesin, sillä mitään ei tarvitse ensiksi purkaa, eivätkä vieraat geenirakennelmat pääse häiritsemään ihmiskehon geenijärjestelmää. Jos syö paljon näitä ihmiskehoon soveltumattomia asioita, ei ole kohta ihminen itsekään. Reptiliaani overlordia pahempi on sammakko overloordi, tai miettikää jos se on aivotoiminnaltaan yhtä retardi kuin kala xD Ei pyhä sylvi sentään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sanoisin että kyllä se on harvinaisemmaksi muuttumassa. Kinkku koetaan arkiruoaksi ja myös moni välttelee tehokasvatettua punaista lihaa. On terveyssyitä ja eettisiä syitä.
Kinkkua saa myös luomuna tai pientuottajien kasvattamina. Itse valitaan viljaruokittu luomu pientuottajalta. Hintakin on sen mukainen.
Mitä extraa se luomu tuo?
Ainakin kasviksissa luomu on järjestäen 5 kertaa maukkaampaa ja sisältää oletettavasti myös enemmän ravinteita. En tiedä tarkalleen, tuo makuaistimus riittää itselleni siihen että valitsen luomun aina kun se on kohtuullisesti järkevää.
Tuntuu ettette oikein osaa edes valmistaa kinkkua jos se on arkinen? Meillä tulee kuorrutteeseen esim. vaahterasiirappia.
No meillä sitä hirveä on pakkanen täynnä ja syödään sitä ihan arkena. Meillä ainakin laitettiin melkein 10 kilon kinkku uuniin. Meillä tulis itku jos joku hirveä jouluna tyrkyttäs.