Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Ortodoksien ehtoollisessa muistellaan myös NEITSYT MARIAA

Vierailija
17.11.2025 |

uskomatonta meininkiä tämä ortodoksien ehtoollinen, kukapa siellä on "käärmeenä" seassa, tietysti NEITSYT MARIA. ei tämä ole oikea evankeliumi. Lisäksi ehtoollinen jaetaan kaikkien piispojen ja marttyyrien ja kirkkoisien muistoksi. Jännä, että Jeesus sanoi, että ehtoollinen jaetaan HÄNEN MUISTOKSENSA, ei muiden pyhien edes profeettojen saati Neitsyt Marian muistoksi.

#Ehtoollislahjat, eukaristiassa pyhitettävät leipä ja viini valmistellaan liturgiaa varten uhripöydällä tässä liturgian ensimmäisessä osassa, proskomidissa. Jumalanpalveluksen toimittaja (yleensä pappi mahdollisesti mukana olevan diakonin kanssa) ottaa viisi kirkkoleipää, prosforaa eli proskuraa, ja leikkaa niistä tietyn kaavan mukaisesti pieniä osia.

Ehtoollisleivän palat diskoksella

Ensimmäisestä leivästä leikataan Karitsa (1.), joka on kuution muotoinen kappale leipää ja se pyhitetään eukaristiassa Kristuksen ruumiiksi.

Toisesta leivästä, jota nimitetään panagiaksi, leikataan kolmion (tetran) muotoinen pala, joka otetaan Jumalanäidin muistoksi (3.).

Kolmannesta leivästä leikataan yhdeksän pientä palaa, jotka otetaan Johannes Kastajan, profeettojen, apostolien, kirkkoisien, marttyyrien, pyhittäjien, palkattaparantajien, Herran esivanhempien ja palveluksen toimittamispäivän pyhien ja liturgian kirjoittajan muistoksi (4.-12.).

Neljännestä leivästä leikataan palaset esivallan ja muiden elossa olevien muistoksi ja

viidennestä kirkon rakentajien, kaunistajien ja muistelukirjassa muisteltavien kuolleiden muistoksi (13.).

Kaikki nämä palaset leikataan keihäällä eli pienellä keihästä muistuttavalla veitsellä ja laitetaan diskokselle eli matalalle lautaselle tiettyyn järjestykseen Karitsan ympärille.

Proskomidi ( Petja Pyykkönen)

Proskomidin vaiheet

Sivun alaosassa avautuvaan videoleikkeeseen on merkitty numeroin proskomidin eri vaiheet.

1. Ensimmäisestä leivästä leikataan karitsa, joka myöhemmin liturgiassa pyhitetään Kristuksen ruumiiksi. Karitsa asetetaan diskoksen keskelle.

2. Viini sekä vesi sekoitetaan ja kaadetaan ehtoolliskalkkiin. Nämä pyhitetään liturgiassa Kristuksen vereksi.

3. Toisesta leivästä leikataan kolmionmuotoinen pala Jumalansynnyttäjän muistoksi.

Kolmannesta leivästä leikataan yhdeksän leivänpalaa:

4. Johannes Kastajan muistoksi

5. Profeettojen muistoksi

6. Apostolien muistoksi

7. Kirkkoisien muistoksi

8. Marttyyrien muistoksi

9. Pyhittäjien muistoksi

10. Palkatta parantajien muistoksi

11. Herran esivanhempien ja kaikkien pyhien muistoksi

12. Sen pyhän, jonka liturgia toimitetaan, muistoksi

Neljännestä leivästä muistellaan eläviä ja viidennestä kuolleita:

13. Pappi muistelee muistelukirjoissa lueteltuja eläviä ja kuolleita. (videoon leikattu vain osa näistä muistelemisista)

14. Pappi siunaa suitsutuksen, jonka ponomari/isännöitsijä tuo

15. Diskoksen päälle asetetaan tähti, joka suojaa leivänpaloja.

16. Diskos ja kalkki peitetään pienillä ehtoollispeitteillä, sekä vielä suurella ehtoollispeitteellä eli ilmalla.

17. Lahjoille suitsutetaan ja proskomidi päätetään.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme neljä kaksi